Världens börser handlade med en klart negativ underton i början av veckan, svagheten har dock avtagit succesivt. Amerikanska räntor sjönk inledningsvis kraftigt men fallet har avtagit under veckan.
Världsindex var initialt ned med ungefär 2,5 procent i lokala valutor men verkar avsluta veckan i princip oförändrat.
Veckans händelse
Vi har under våren haft stigande börser och låga räntor. Understundom har marknaden oroat sig för inflation på grund av kraftiga stimulanser. Även om vi vid flera tillfällen har framhållit bakslag i pandemibekämpningen som ett hot är det ingenting som har oroat marknaden hittills. Förra helgen kom dock rapporter från bland annat Storbritannien, som hade planerat att helt återgå till ett land utan restriktioner på ”Freedom Day” att Deltavarianten hotade att tvinga till nya restriktioner. Marknaden reagerade därmed för första gången på detta i början av veckan med fallande räntor och börser. Man menade att man kanske hade tagit ut segern över pandemin i förskott eller åtminstone hade man nått en ”peak” i återhämtningen. Begreppet ”Peak Growth” var fött.
Reaktionen nedåt i början av veckan blev kraftig och även om fallet stannade upp och en återhämtning vidtog som succesivt fick marknaden att återvända till oförändrade nivåer kommer vi att vara vaksamma på tendenser som pekar på att scenariot åter får nytt fäste.
Vi noterar att både S&P 500 och OMX bottnade under tisdagen exakt på 50-dagars glidande medelvärde, som har utgjort sämsta botten i alla rekyler hittills i år. För oss utgör denna nivå därmed en viktig signal även i framtiden om marknaden väljer att punktera den.
Veckans spaning
Rapportsäsongen har hittills börjat bra. Många bolag rapporterar fantastiska siffror men här vill vi som hastigast fokusera på dem som missar.
Vi noterar att det krävs mycket lite för att bolag ska handlas ned efter sina rapporter. Detta är ett fenomen som vi har sett under de senaste rapportperioderna. Vi tror att man får tillskriva den relativt höga värderingen detta fenomen. Vi såg exempelvis Telia, Volvo och Avanza komma in med bra rapporter i veckan som normalt borde innebära klart godkänt betyg. Istället letar marknaden efter svagheter och börjar tala om ”Value Trap” och strukturella problem på grund av enstaka svaga punkter i alla tre bolagen. Vi har inga positioner att tala om i vare sig Telia eller Volvo och menar därför att vi anser de negativa kursreaktionerna som relativt obalanserade.
Den slutsats vi kan dra är att marknaden för tillfället inte accepterar negativa avvikelser i någon högre utsträckning. Minsta negativa avvikelse straffas hårt på dagens värderingsnivåer.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Thule, Lagercratz och Addnode som alla är upp mellan 10% – 17%.
I småbolagsfonden hittar vi inte bara Thule utan också MIPS och Nordic Entertainment som har stigit under veckan med 22% och 11% respektive.
I de globala portföljerna ser vi att sjunkande räntor i USA har gynnat bolag inom förnybar energi: Sunrun, Enphase Energy och Sunpower är upp 8 – 13%.
Veckans Viktigaste
Aptiten för PE-bolag (Private Equity) är fortsatt stark. Engelska Bridgepoint noterades på börsen i veckan med en kraftig uppgång de första handelsdagarna. Även svenska EQT, som steg under torsdagen med över 12%, rapporterade under onsdagen och visade fina tillväxtsiffror. Bland annat steg AUM med hela 97% YoY.
Amerikanska nätmäklaren Robinood planerar ett börsinträde. Bolaget ägs huvudsakligen av amerikanska hedgefonder och kritiserades för att gå ägarnas intressen när man var tuffast mot sina kunder rörande positioner i hårt blankade aktier, såsom AMC och GameStop, tidigare i år. I börsintroduktionen verkar dock ägarna åter hoppas på privatinvesterarna då man har gjort försäljningsprocessen till ett jippo med live-streams och kommer att låta privatinvesterare ta så mycket som 40% av transaktionen.
Veckans räntespaning
Veckans stora händelse var ECB som under torsdagen lämnade sitt räntebesked och som väntat lämnades räntan oförändrad och likaså stödköpen. En stor del av efterföljande presskonferens handlade om vad som krävs att penningpolitiken inte stramas åt för tidigt. Men det kommer med stor sannolikhet vara låga räntor en lång tid framöver för att man ska nå inflationsmålet på 2%.
ECB har även nyligen kommunicerat ett nytt inflationsmål som tidigare låg på strax under 2% men att det istället kommer vara symmetriskt kring 2%. Man arbetar även på modeller för kostnaden för att äga boende som ska inkluderas i inflationsmålet men det kommer ta lång tid att implementera. ECB utvecklar även modeller för att inkludera klimatförändringar i sin penningpolitiska strategi.
De långa räntorna har fortsatt sin trend nedåt och den svenska 10-åriga räntan startade veckan runt 0,13% för att sjunka till som lägst 0,06% under veckan för att sedan stiga igen och handlas i skrivande stund kring 0,11%.