Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Veckan har varit avvaktande, både amerikansk arbetsmarknadsstatistik och inflation har kommit in starkare än väntat, vilket har skapat en viss volatilitet.
Trots en stökig vecka är Världsindex upp knappt 1%.

Veckans Bolag – Fagerhult
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett ny gammalt bolag, svenska Fagerhult, Bolaget är ett mycket fint gammalt börsbolag verksamt inom alla former av belysning. Framtiden ser mycket lovande ut under 2024 och 2025 då EU från halvårsskiftet 2023 förbjöd produktion av freon och kvicksilverhaltiga lysrör. Dessa måste då bytas ut och Fagerhult kan naturligtvis byta ut hela armaturen till exempelvis LED. Man är också ledande på LED ”lysrör” som passar i gamla armaturer om man inte vill byta ut allt. Dessutom reviderades EU sitt Energy Performance of Buildings’ Directive tidigare i år. Där kravställer unionen att 16 % respektive 26 % av byggnaderna som har sämst energieffektivitet måste renoveras upp minst en energiklass fram till 2030 respektive 2033. Oundvikligen kommer det att leda till energieffektiviserande investeringar från fastighetsbolagen. Bland de alternativ som finns är investeringar i LED-belysning topprankat vad gäller såväl minskat CO2-utsläpp som avkastning per investerad krona. Enligt Fagerhult själva står belysningen för upp till 15 % av energiförbrukningen i en byggnad. Det finns med andra ord starka regulatoriska medvindar som kommer driva efterfrågan under många år framöver. Fagerhult tillhörde de bolag som gick riktigt bra under H1 2023, innan lagen trädde i kraft, vi tyckte att den gick lite för bra då och sålde fondernas aktier.

Nu tror vi åter att det kan vara relevant att äga Fagerhult då vi får indikationer på att lager på gamla traditionella lysrör minskar i snabb takt och då har man inget alternativ om ett lysrör behöver bytas. Det är så att säga ”nu det händer”.

Bolaget har alltså en riktigt spännande framtid från och med nu och flera år framåt. På dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt ut. Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.

Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.

Veckans Händelse – Amerikansk statistik överraskar negativt
Amerikanska data har varit veckans huvudfokus och det började redan i fredags eftermiddag med överraskande starka arbetsmarknadssiffror som följdes upp i onsdags med inflationssiffror som överraskade på den negativa sidan.

På fredagseftermiddagen i förra veckan kom data som visade att sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 303 000 personer i mars. Arbetslösheten uppgick till 3,8 %, jämfört med 3,9 procent månaden före. Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 200 000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 3,9%. Den genomsnittliga timlönen steg dessutom med 0,3% i mars från månaden före vilket motsvarade en uppgång på 4,1% i årstakt. Den genomsnittliga arbetstiden uppgick till 34,4 timmar per vecka, jämfört med 34,3 timmar månaden före. Nedan ser vi trenden för arbetsmarknadsutvecklingen under de senaste åren.

Ovanstående är ett bekymmer för FED ur ett räntesänkningsperspektiv då man gärna skulle vilja se vikande data på den starka arbetsmarknaden för att känna trygghet i att sänka räntan. Man oroar sig alltså för att den starka arbetsmarknaden ska leda till löneökningar som driver inflationen.

På onsdagseftermiddagen fick vi sedan högre än väntad kärninflation i USA som skapade viss turbulens på finansmarknaden. En junisänkning från Federal Reserve ter sig alltmer osannolik och på marknaden börjar man dessutom tona ner chanserna för en eventuell julisänkning. Den amerikanska inflationen kom in något högre än väntat när marssiffrorna publicerades. Den breda inflationen (KPI) steg visserligen med de 3,5 procent som analytikerna hade väntat sig men kärninflationen, där livsmedels- och energipriser räknas av, landade en tiondel över marknadens förväntningar och låg still på 3,8 procent i årstakt. Det mest besvärande inflationsutfallet var kanske ändå att månadsutvecklingen mellan februari och mars blev 0,4 procent. Det är också snittet för de tre inledande månaderna på 2024 och ett, ur inflationssynpunkt, tydligt avsteg från slutet av förra året när månadsutvecklingen snarare överraskade åt det lägre hållet.

En stor bov i inflationsdramat är att boendekostnaderna fortsätter att stiga i en hög takt. I årstakt ligger uppgången på 5,7 procent. Visserligen väger just den komponenten betydligt mycket i mindre i den prisdeflator för privat konsumtion (PCE) som är Federal Reserves föredragna inflationsmått men det är fortfarande ett bekymmer för FED. Många analytiker hade dessutom räknat med att just den komponenten skulle visa tecken på att dämpas i marsmätningen.

Andra faktorer som höll upp den breda marsinflationen var bland annat stigande bensin- och elpriser samt stigande varupriser, exklusive bilar. Det har dessutom varit stort fokus på tjänsteprisernas utveckling och fortsatt stigande priser på restauranger och hemleveranser samt att priserna för transporttjänster stiger får väl också läggas i den negativa vågskålen. Nedan ser vi hur den nedåtgående inflationstrenden tycks ha avstannat.

Nu ska siffrorna för både arbetsmarknaden och inflationen skärskådas av marknaden men den initiala reaktionen har varit negativ. Börser i västvärlden har vänt ner vid båda tillfällena, för att efter någon dag återhämta sig.

Dollarn har stärkts och kronan tappat inte bara mot dollarn utan mot de flesta valutor. Dessutom har de amerikanska marknadsräntorna dragit iväg upp och tioårsräntan ligger över 4,5%, se nedan.

Det kan tilläggas att förväntningarna på en junisänkning från Fed:s sida skruvats ner ordentligt och ska vi tro på den initiala prissättningen på räntemarknaden börjar många dessutom ifrågasätta en eventuell julisänkning. Vi ser nedan hur marknaden prissätter ränteutvecklingen efter veckans siffror.

På finansmarknaden har man dock haft en väldig förmåga att svälja negativa räntenyheter under senare tid så vi får se var marknaden landar när de initiala reaktionerna har gett med sig. Men från vår sida, är det svårt att se, med veckans nya data, hur Federal Reserve ska kunna motivera en räntesänkning i hyfsad närtid. Vi hinner dock få två ytterligare inflationsutfall innan junimötet den 12 juni. Ur en europeisk synvinkel, där vi inte alls ser det starka ekonomiska utfall som vi har i USA, finns risken att en sänkning av räntan innan det sker i USA försvagar valutorna och att man därmed importerar inflation, läs mer om det nedan.

Veckans Spaning – Trots starka amerikanska siffror öppnar ECB för sänkning
Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade, men öppnar dörren för en räntesänkning framöver. Styrräntan ligger därmed kvar på 4,5%, vilket var helt i linje med förväntningarna.

ECB noterar att inkommande data i stort bekräftat den tidigare bedömningen av de medelfristiga inflationsutsikterna. Inflationen har fortsatt att sjunka, främst på grund av lägre inflation på livsmedel och varor, och de flesta måtten på underliggande inflation avtar, lönetillväxten dämpas gradvis och företagen absorberar en del av ökningen av arbetskostnaderna i sina vinster. Finansieringsvillkoren förblir restriktiva och de tidigare räntehöjningarna fortsätter att tynga efterfrågan, vilket syftar till att få ned inflationen.
ECB-rådet anser att räntorna ligger på nivåer som ger ett betydande bidrag till den pågående disinflationsprocessen. Framtida beslut kommer att säkerställa att räntorna förblir tillräckligt restriktiva så länge det behövs. Men om rådets uppdaterade bedömning av inflationsutsikterna, dynamiken i underliggande inflation och styrkan i den penningpolitiska transmissionen ytterligare ökar förtroendet för att inflationen konvergerar mot målet på ett uthålligt sätt, skulle det vara lämpligt att minska den nuvarande nivån av penningpolitiska åtstramningen”
, skriver ECB. I klartext betyder detta att man åtminstone överväger en räntesänkning. Man vill inte att ekonomin blir för svag, vilket vi tycker är bra. Hursomhelst kommer direktionen fortsätta att vara databeroende och agera från möte till möte för att bestämma den lämpliga nivån och varaktigheten av åtstramningen.

Veckans starka ekonomiska data försätter ECB och Riksbanken i en prekär situation, Samtidigt som de europeiska ekonomierna sannolikt närmar sig en punkt då det vore önskvärt att sänka räntorna för att bibehålla någon form av ekonomisk tillväxt. Samtidigt kommer en sänkning i Europa som inte ackompanjeras av en amerikansk motsvarighet oavkortat leda till svagare europeisk valuta och starkare dollar, vilket oavkortat leder till oönskad importerad inflation, då all import i dollar, och andra ickeeuropeiska valutor kommer bidra till inflation. Nedan syns dollarförstärkningen efter veckans siffror tydligt, vilken skulle förstärkas ytterligare av europeiska solitära räntesänkningar.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av XVIVO, Insulet och Enphase Energy som alla är upp mellan 10–13%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland XVIVO, Mips och Alcadon med uppgångar mellan 7%–13%.

Veckans Räntespaning

I Sverige fick vi inflationssiffror på fredag morgon. Priserna i mars ökade i klart mindre takt än vad marknaden och Riksbanken förväntat sig. Inflationen, mätt som KPIF, minskade i mars ned till 2,2%, ned från 2,5% i februari. Förväntningarna enligt Riksbankens egen prognos låg på 2,7% och 2,6% enligt analytikerundersökningar. Alltså klart lägre än förväntat. Nu ökar sannolikheten för att Riksbanken väljer att sänka räntan redan nästa månad, 8:e maj kommer det beskedet. Det som talar emot en sänkning är kronan och risken för att den försvagas ytterligare. Bara de senaste dagarna har den svenska kronan tappat mot dollarn, från 10,55 till 10,80.

Den svenska 10-årsräntan handlade ned efter att inflationssiffran kom till 2,43%, från 2,55%. Samtidigt är den amerikanska 10-årsräntan i uppåtgående trend och handlar nu på 4,54%, upp från 4,36% förra veckan.

Det har varit relativt lugnt med nyemissioner under veckan. Bland de bolag som har emitterat återfinns Sveaskog och Vacse. Även fastighetsbolaget Corem har annonserat att man avser att ge ut en ny grön obligation.

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.3 Amerikansk inflation får marknaden att pusta ut

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Veckobrev v.2 Fed väntar på mer bevis innan räntesänkning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Månadsbrev December, Vinsthemtagningar inför årsskiftet

Under årets sista månad såg vi breda nedgångar på marknaderna, där exempelvis S&P 500 föll med 2% och europeiska Stoxx ...

Läs mer

Veckobrev v.1 Vad händer med räntorna i USA?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.