Veckobrev v.30 – Fler rapporter – FED lämnar räntebesked och Kina visar muskler

Världens börser handlade med en försiktigt positiv underton under veckan. Amerikanska räntor höll sig oförändrade till lite ner beroende på löptider.

Rapporter fortsätter att komma in ganska bra, men för de bolag som avviker negativt blir domen hård.

Världsindex var upp med en knapp procent i lokala valutor.

Veckans händelse 

Fed lämnade målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,00-0,25 procent på onsdagens möte helt i enlighet med förväntningarna. Fed upprepar i pressmeddelandet att man åtar sig att använda alla sina verktyg för att stödja den amerikanska ekonomin i dessa utmanande tider, och därmed stödja målen om maximal sysselsättning och prisstabilitet. Kommittén upprepar vidare att den kommer att sikta på att uppnå en inflation “måttligt över” 2 procent “under en tid” så att inflationen uppgår till 2 procent i genomsnitt över tid, och långa inflationsförväntningar är väl förankrade vid 2 procent. Kort sagt : ”inga nyheter” man vill fortfarande göra allt vad som står i bankens makt för att stödja den ekonomiska återhämtningen. Enligt vår bedömning är möjligtvis förändringen i retorik den att man marginellt ser återhämtningen som något svagare än tidigare. Det är svårt att analysera varje frekvens i Powells uttalanden men det är så vi tolkar det. Därmed hittar vi ingenting som borde oroa marknaden, utan snarare tvärt om, ifall det är låga räntor under lång tid som eftersträvas.

Beträffande tillgångsköpen sade Jerome Powell att ett antal ledamöter rest frågor om bostadsobligationerna när det gäller nedtrappningen av tillgångsköpen. Hans egen bedömning är att nedtrappningen av köpen av bostadspapper och statspapper kommer att inledas samtidigt eftersom de påverkar de finansiella förhållandena på ett likartat sätt. Även detta, givet hur kommunikationen har varit tidigare, känns lugnande då Powell tydligt har påpekat att nedtrappningar kommer att annonseras i mycket god tid.

Veckans spaning

Vinsterna i kinesiska industriföretag steg med 66,9 procent under januari-juni, jämfört med motsvarande period föregående år. Detta efter +83,4 procent för perioden januari till maj, enligt Kinas nationella statistikbyrå. Det är starka siffror, samtidigt ser vi att kinesiska myndigheter är tuffa mot de teknikbolag som de anser genererar för mycket vinster till utländska intressenter.

Kinesiska Tencent, som är dubbelnoterat i Hongkong och New York, rasar 10 procent efter att kinesiska myndigheter krävt att teknikjätten ger upp sina exklusiva musikrättigheter. Enligt myndighetsdirektivet har Tencent efter köpet av China Music 2016 en för dominant ställning på marknaden. Dessutom har kinesiska myndigheter klubbat igenom direktiv som bland annat innebär att bolag verksamma inom privat utbildning inte får ta in kapital via börsnoteringar samtidigt som internationellt kapital inte tillåts skjutas in i bolagen.

Vi tror att orsaken till att man gör så här är att de kinesiska tech-bolagen har blivit för stora och mäktiga. De har gått från att vara ”too big to fail” till att vara ”too big to obey”. Alibaba och Tencent har 1 miljard konsumenter i sina nätverk. Kommunistpartiet i Kina har bara 280 miljoner medlemmar. Denna obalans kommer inte att accepteras och därmed bör man vara lite försiktig med investeringar i dessa bolag just nu även om nedgångarna på sina håll känns lockande.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Xvivo, Boliden och New Wave som alla är upp mellan 5% – 10%.

I småbolagsfonden hittar vi inte bara New Wave utan också Surgical Science som har stigit under veckan med 18%.

I de globala portföljerna hittar vi Nissan, Sonans och Barclays som alla är upp mellan 5 – 12%.

Veckans Viktigaste

USA kommer ännu inte att lyfta sina reserestriktioner för utländska medborgare enligt Vita huset. Skälet är oro för deltavarianten av covid-19 och det stigande antalet smittade i USA för närvarande. Drivet av deltavarianten så stiger antalet smittade här hemma, särskilt bland de som är ovaccinerade och det tycks fortsätta att öka kommande veckor sade Vita huset. Denna typ av pandemiska motgångar ser vi för tillfället på flera håll men ökade restriktioner i Asien och Australien. Än är inte slaget vunnet och det kan finnas fog för den oro som marknaden, som hastigast, gav uttryck för under förra veckan på grund av förnyad pandemioro.

Elbilstillverkaren Tesla redovisar ett justerat resultat per aktie på 11,45 dollar för det andra kvartalet 2021 (0,44). Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0,98 dollar. Total produktion i kvartalet uppgick till 206.421 enheter, mot föregående års 82.272 enheter. Aktien steg på beskedet, vilket är roligt då bolaget har fått utstå mycket kritik under den senaste tiden för att man anses vara för optimistiska i sina prognoser och uttalanden.

Den amerikanska nätmäklaren Robinhood Markets inledde handeln nedåt när bolaget introducerades på Nasdaq-börsen i New York. Aktien som kunde tecknas till ett styckpris om 38 dollar, motsvarande en värdering om 32 miljarder dollar, föll snabbt nedåt och bytte händer vid 33:80 dollar (11% under teckningskurs). Bolaget har kritiserats och beskyllts för det senaste årets utveckling där allt fler privatinvesterare utnyttjat aktiemarknaden för kortsiktig spekulation och framväxten av så kallade “meme-aktier”. Som vi skrev om förra veckan ägdes bolaget dessutom innan börsnoteringen huvudsakligen av amerikanska hedgefonder och kritiserades för att gå ägarnas intressen när man var tuffast mot sina kunder rörande positioner i hårt blankade aktier, såsom AMC och GameStop, tidigare i år. Det ska bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen men bolaget är ingenting vi på Cicero för närvarande funderar på att investera i för fondernas räkning.

Veckans räntespaning

Det råder semesterstiltje på den nordiska kreditmarknaden. Inga nyemissioner har gjorts och det är väldigt tunn handel på andrahandsmarknaden så många aktörer är på semester.

Marknadsreaktionerna på Feds besked (läs mer ovan) var måttliga. USAs 10-åriga statsränta ligger kvar runt 1,24%.

I Sverige har långräntorna handlat ned något under veckan och en svensk 10-årig statsobligation handlar nu på 0,08, vilket är den lägsta nivån sedan februari i år.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.