Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan har haft negativa förtecken, både amerikansk arbetsmarknadsstatistik och inflation kom in starkare än väntat, förra veckan och FED-ledamöter har vid flera tillfällen varit ute och talat för senareläggning av räntesänkningen, vilket har skapat en viss volatilitet.
Därmed är Världsindex ner knappt 3% under veckan.
Veckans Bolag – HMS Networks
Ett av fondernas mer långväga innehav är HMS Networks. HMS grundades 1988 av Nicolas Hassbjer med säte i Halmstad. Bolaget tillverkar och marknadsför industriell kommunikationsutrustning som kopplar upp maskiner och apparater till olika industriella system och Internet of Things-system. HMS-produkter fungerar som översättare mellan bland annat robotar, luftkonditionering, styrsystem, motorer, sensorer och olika nätverk i industrin samt i byggnader. HMS tillverkar också trådlösa produkter samt lösningar för webbaserad fjärrstyrning av fältutrustning som PLCer, frekvensomriktare, maskiner och basstationer.
HMS, som har familjen Douglas investmentbolag Latour som största ägare, förvärvade amerikanska Red Lion Controls i december. HMS betalar motsvarande 3,6 miljarder kronor kontant för köpet, med bas i Pennsylvania i USA. Red Lion beskrivs som ett väletablerat industriellt dataföretag. Bolaget omsatte 1,4 miljarder kronor och redovisade en ebit-marginal på 20,6 procent, strax under HMS, under den senaste tolvmånadersperioden. Förvärvet var stort och kommer öka koncernens omsättning med drygt 40%. HMS motiverar köpet med att det är av strategisk betydelse att stärka sin närvaro på den nordamerikanska marknaden och förbättra sitt produktutbud med produkter och erbjudanden som är specifikt utvecklade för att möta efterfrågan på den nordamerikanska marknaden.
I samband med förvärvet valde vi att lämna HMS då vi såg behovet av en nyemission för att finansiera köpet. Denna nyemission blev verklighet i veckan och då aktien är ner över 100 kronor sedan vi sålde fondernas aktier kände vi nu att vi kunde köpa aktien igen i nyemissionen till rabatt för fondernas räkning
Vi ser fram emot att åter följa bolagets utveckling.
Veckans Händelse – Börjar aktiemarknaden att vackla?
Förra veckans amerikanska data har varit även denna veckas huvudfokus. Den högre inflationen och den starkare arbetsmarknadssiffran som kom förra veckan har föranlett flera FED-ledamöter att komma ut och tala om att det inte är så bråttom med en räntesänkning. Självaste FED-chefen Powell menar att det krävs mer tid innan räntorna sänks och Federal Reserves ledning har förtroende för att inflationen stadigt avtar mot målet på 2 procent. Därför är det lämpligt att låta det nuvarande restriktiva ränteläget få göra sitt, under en längre tid. Den senaste statistiken har helt klart inte gett oss större säkerhet om att inflationen är på väg mot 2-procentsmålet, menar han.
I veckan har vi därför sett en intensifierad flykt till ökad säkerhet. Fredagens handel lyfte prismässigt dollarn, oljan och guldet samt statsobligationer på grund av den giftig blandning av ovanstående samt en eskalerad geopolitisk oro relaterad till Irans i närtid förväntade, och nu utförda, hämndattack på Israel och rapportbesvikelser från bland annat USA-bankerna Wells Fargo och JPMorgan.
De amerikanska räntorna fortsätter att stiga, nedan illustrerat av den 10-åriga statsobligationen, och har nu snart gått upp en hel procent sedan årsskiftet. Hittills i år har börsen inte nämnvärt påverkats av ränteutvecklingen utan tuffat på i rask takt. S&P var upp som mest drygt 10% för någon vecka sedan men har kommit ner omkring 4% sedan toppen. Den stora frågan blir då om den senaste veckans tapp är tillfälligt eller om vi kan förvänta oss en sättning av lite större karaktär?
Teknisk analys ger vid handen att, se nedan, 50-dagars glidande medelvärde (gul) har brutits och vi har kommit ungefär halvvägs ned till 200-dagars (röd). Det känns inte osannolikt att denna nivå kommer att utmanas inom de närmaste veckorna. Vi noterar dock att RSI (den relativa styrkan, blå linje under huvuddiagrammet) är nere på låga nivåer, vilket indikerar översåld marknad, och därmed kanske vi först kan förvänta oss en viss rekyl.
Tech-bolagen kanske kan vända trenden som i samband med fjärdekvartalsrapporterna. ASML och TSMC har dock rapporterat helt ok siffror men båda föll på sina rapporter i veckan. Därmed kanske vi inte kan vänta oss samma stöd från tekniklägret som vi såg under den förra rapportperioden.
Veckans Spaning – Den svenska inflationen är död!
Inflationstakten i Sverige fortsätter minska, i motsats till den amerikansk. Siffran för mars var, som bekant, +4,1 procent, jämfört med i fjol. För första gången sedan 2021 sjönk även matpriserna. Statistiken är en viktig pusselbit för om det kan bli en räntesänkning redan i maj. Det viktigaste måttet på underliggande inflation är KPIF, där varken boräntor eller energipriser räknas in. Det är måttet som Riksbanken använder för att nå inflationsmålet på 2 procent över tid. I mars låg inflationstakten, mätt som KPIF, på 2,2 procent.
Det är kanske dags att fira, inflationen är kanske nästan död. Inflationen i mars var oväntat låg och lägre än många prognoser. Vi ser ett tydligt trendbrott i det faktum att matpriserna sjunker för första gången på tre år. De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i mars jämfört med månaden innan. Det som främst drev prisnedgången på livsmedel var frukt och grönt. De inflationssiffror som publiceras i fredags förra veckan är de sista som hinner presenteras innan Riksbanken åter igen ska ta ställning till styrräntan. Beskedet kan därför ge indikationer om en kommande räntesänkning redan i maj. Prognoserna för en sänkning i maj är nu ungefär lika många som de som i stället tror på sänkning i juni.
Det faktum att inflationen i EMU-området också överraskade positivt i veckan får naturligtvis sannolikheten för en svensk räntesänkning redan i maj att öka ytterligare. Riksbanken vill känna att man agerar i linje med åtminstone ECB, tror vi, då en solitär sänkning från svensk sida riskerar att leda till bakslag via förnyad inflation på grund av importerad inflation drivet av en svag krona som sannolikt skulle försvagas ytterligare vid en sänkning från Sverige som ensamt land.
Inflationsutfallet för mars var välkommet även hos Riksbanksledningen och det finns fortsatt förutsättningar att sänka i maj eller juni menar vice riksbankschef Aino Bunge. Inflationsutfallet för mars var tydligt lägre än väntat och prisökningstakterna sjönk brett. Bunge betonade dock också att även om Riksbanken bedriver en självständig penningpolitik så varken kan eller bör man bortse från vad som händer i omvärlden. De geopolitiska riskerna är fortfarande högst närvarande, och även om det ännu inte lett till stora utbudsstörningar så följer de utvecklingen noga. Den amerikanska ekonomin fortsätter också att överraska på uppsidan och det kan påverka inflationsnedgången även i Sverige. I den miljön blir en liten valuta som kronan extra sårbar och en svagare växelkurs är en klar risk uppåt för den svenska inflationen, menar hon. Att vi nu också tydligt tycks ha Riksbanken med oss på tåget mot en snar första räntesänkning borgar ytterligare för att den kommer att bli verklighet inom kort.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av ABB, Nidec och Estée Lauder som alla är upp mellan 5–6%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland VBG, Biogaia och Tobii Dynavox med uppgångar mellan 2%–5%.
Veckans Räntespaning
Under onsdagen publicerades Federal Reserves konjunkturrapport, ”Beige Book”, och där framkom att den ekonomiska aktiviteten ökat något sedan februari. 10 av 12 av centralbankens distrikt rapporterade en svag till måttlig ökning i aktiviteten medan två rapporterade oförändrat.
Förväntningarna på inflationen är att den ska hålla sig stabil i en försiktig takt framåt vilket stödjer bilden av att FED inte har bråttom att sänka styrräntan. Förväntningarna från marknaden ligger nu på en sänkning först i september och totalt knappt två sänkningar under 2024.
I Sverige däremot prisar marknaden en räntesänkning redan i maj efter lägre inflation än väntat för mars månad. Detta trots osäkerheten runt den svenska kronan och den försvagning vi har sett på sistone.
På emissionssidan har det varit en del aktivitet under veckan, men vi har valt att inte deltaga i några nyemissioner.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder