Hållbarhet

Vi är övertygade om att bolag som drivs långsiktigt hållbart är de bolag som kommer att gynna våra andelsägare i form av bra avkastning över tid.
Vad vi tror på

Nedan finner du allmän information om Cicero Fonders hållbarhetsarbete för fonderna. Särskild hållbarhetsinformation per fond finns på respektive fondsida

Integreringen av hållbarhetsrisker och möjligheter

Cicero Fonder strävar efter att investera i långsiktigt hållbara bolag. Förvaltningen och hållbarhetsarbetet integreras i alla steg i förvaltningsprocessen. Fondbolaget arbetar med tre övergripande metoder, nämligen välja in, välja bort och påverka för att hantera hållbarhetsrisker och för att integrera riskerna i investeringsbesluten.

Ett strukturerat arbete genomförs för att identifiera de viktigaste hållbarhetsriskerna i fonderna. Riskerna analyseras inför varje investering och löpande under portföljbolagens innehavsperiod. Förutom fondbolagets grundläggande process med att identifiera de bolag med stora hållbarhetsrisker som utesluts för investeringar i alla fonder, använder sig fonden av intern och extern analys och data för att identifiera och löpande kontrollera hållbarhetsrisker i fondens innehav. 

Mer information finns i fondernas informationsbroschyr samt i Cicero Fonders Hållbarhetspolicy här

Identifiering, bedömning och hantering av negativa konsekvenser

Cicero Fonders huvudsakliga mål med fondförvaltningen är att generera en så hög riskjusterad avkastning som möjligt åt fondandelsägarna, med hänsyn tagen till fondernas hållbarhet, placeringsinriktning och riskprofil.

Fondbolaget integrerar hållbarhetsfaktorer i investeringsprocessen vilket resulterar i mer välinformerade investeringsbeslut, som i sin tur leder till bättre resultat för fondandelsägarna. Även genom ägarstyrning agera Cicero Fonder för att främja förutsättningarna för en långsiktigt hållbar utveckling i de bolag som fonderna har investerat i.

Huvudsakliga negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer kan exempelvis vara:

  • Miljömässiga: bolaget släpper ut stora mängder växthusgaser och saknar policy för åtgärder att minska utsläppen
  • Sociala: bolaget har inte en bra personalpolitik eller jobbar inte med jämställdhetsfrågor
  • Svag Bolagsstyrning: bolaget saknar viktiga hållbarhetspolicyer.

Läs mer om hur vi hanterar negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer här
Mer om Cicero Fonders exkluderingskriterier finns i respektive fonds informationsbroschyrer

Aktieägarengagemang

En god bolagsstyrning ska främja möjligheten till en långsiktigt hållbar utveckling i bolagen. De bolag som fondbolaget investerar i ska agera i enlighet med nationella och internationella lagar och konventioner, relevanta koder, riktlinjer och i övrigt enligt god sed på aktiemarknaden.

Cicero ska agera som en ansvarstagande investerare samt förespråka god miljömässig och social standard, samt god etik i portföljbolagen och även i finansbranschen. Fondbolaget har signerat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar, UNPRI, vilket är ett ramverk med sex principer för att inkludera miljö-, sociala- och styrningsaspekter i investeringsprocessen samt i ägarutövandet.

Det är ett effektfullt sätt att göra reell skillnad som investerare. Genom att analysera, och vid behov, aktivt arbeta med våra fondinnehav, bidrar vi till att hållbarhetsfrågor lyfts bland såväl större som mindre bolag.

Läs mer om vår policy för aktieägarengagemang här

Ersättningspolicy

Cicero Fonders ersättningspolicy uppmuntrar anställda till att beakta och arbeta förebyggande mot hållbarhetsrisker. Läs mer om våra ersättningsprinciper här.

Uppförandekoder och internationella standarder

Cicero ska agera som en ansvarstagande investerare samt förespråka god miljömässig och social standard, samt god etik i portföljbolagen och även i finansbranschen. Fondbolaget har signerat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar, UNPRI, vilket är ett ramverk med sex principer för att inkludera miljö-, sociala- och styrningsaspekter i investeringsprocessen samt i ägarutövandet.

Fondbolaget följer också Svensk kod för bolagsstyrning och den svenska Fondbolagens förenings riktlinjer och vägledningar, vilka innehåller riktlinjer för ett ansvarsfullt företagande. Cicero Fonder stödjer även Parisavtalet och har som ambition att investera i bolag som agerar i linje med Parisavtalet.

Fond Artikel Inriktning KIID-Risk
9
Global blandfond
3
9
Global aktiefond
4
8
Global blandfond
2
8
Global aktiefond
4
8
Svensk aktiefond
4
8
Svensk aktiefond (småbolag)
5
8
Svensk (aktie) indexfond
5
8
Svensk (aktie) indexfond
4
8
Global aktiefond
4
8
Amerikansk aktiefond
5
8
Amerikansk räntefond
4
8
Svensk räntefond
2
8
Nordisk räntefond
2

Artikelnummer ovan avser fondens klassificering enligt EU:s Disclosureförordning. Den reglerar bland annat hur fondbolag ska informera sina investerare och kunder om hållbara investeringar.

Artikel 8 innebär att fonden främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Artikel 9 innebär att fonden har hållbara investeringar som mål.

United Nations Principles for Responsible Investment

UNPRI

Syftar till att inkludera miljö-, samhälls- och ägarstyrningsaspekter i investeringarna och har blivit en global branschstandard för ansvarsfulla investeringar. UNPRI anger sex principer som en investerare ska sträva efter att följa:

  • Vi ska beakta miljö-, samhälls- och ägarstyrningsaspekter i våra investeringsanalyser och placeringsbeslut
  • Vi ska vara aktiva ägare och införliva miljö-, samhälls- och ägarstyrningsaspekter i våra riktlinjer och i vårt arbete
  • Vi ska verka för en större öppenhet kring miljö- och samhällsfrågor samt ägarstyrning hos de företag som vi placerar i
  • Vi ska aktivt verka för att dessa principer följs i finansbranschen
  • Vi ska samarbeta för att följa principerna så effektivt som möjligt
  • Vi ska redovisa vad vi gör och hur långt vi har nått i vårt arbete med att följa principerna
Swedish Sustainable Investment Forum

SWESIF

Swesif är ett oberoende nätverksforum för organisationer som arbetar för eller med hållbara investeringar i Sverige. Den långsiktiga målsättningen är att:

  • Öka kunskapen om hållbara investeringar
  • Vara ett nätverk och mötesplats för utbyte av kunskap och erfarenheter
  • Bidra till relevant statistik över hållbara investeringar i Sverige
  • Vara en kanal till det lagstiftande arbetet inom EU genom medlemskap i Eurosif
  • Bidra till den allmänna debatten genom aktivt deltagande