Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Onsdagskvällens tullpausbesked från Trump gav börserna en rejäl återhämtning under torsdagen och innebär att riskviljan tog ett rejält kliv uppåt på världens börser det återstår doch att se hur långlivat det blir.
Världsindex är därmed upp omkring 0,5% under veckan.
Veckans Bolag – Bico
BICO Group är ett svenskt bioteknikföretag som specialiserar sig på biokonvergens, där teknik, biologi och ingenjörskonst kombineras för att skapa innovativa lösningar inom 3D-bioprinting, laboratorieautomation och cellteknologi. Bico tillverkar avancerade instrument och mjukvara som används inom läkemedelsutveckling, medicinsk forskning och regenerativ medicin, alltså återuppbyggnad av kroppsdelar. Bolagets ena område är inom 3D-Bioprinting där dotterbolaget CELLINK utvecklar 3D-bioprintingsteknik för att skriva ut mänsklig vävnad och organmodeller. Detta används inom forskning för att studera sjukdomar och utveckla läkemedel utan att behöva djurförsök.
Bolaget utvecklar och erbjuder också automatiserade system för läkemedelsindustrin och bioteknologiska laboratorier. Exempel är robotlösningar för hantering av celler och vävnader. Cell- och molekylärteknologi.
BICO säljer sina produkter och tjänster till universitet, läkemedelsbolag och bioteknikföretag. Kunder inkluderar AstraZeneca, Novartis, Merck och Johnson & Johnson.
För inte mindre än en månad sedan skrev vi om just BICO i vårt veckobrev. Då lyfte vi en intressant del i caset om att en allt för offensiv förvärvsresa resulterat i en kraftigt rabatterad värdering gentemot peers till följd av en svag balansräkning och oro för nyemission. Vi noterade då primärt två anledningar: 1. En stökig historik och ett spretigt erbjudande, samt 2. bolagets stora konvertibel på cirka 1,1md SEK som ska refinansiera under inledningen av 2026. Vi nämnde då också att bolaget under kapitalmarknadsdagen i höstas var mycket tydliga med sin strategi att renodla bolaget med ett tydligare fokus mot framför allt verksamheten inom labbautomation. Så efter stängning i fredags slog bolaget två flugor i en smäll när man informerade marknaden om att man ingått avtal om att avyttra dotterbolaget MatTek till Sartorius. Det avyttrande bolaget är en leverantör av 3D-mikrovävnadsmodeller och primära celler för vitro-testning. Avyttringen ligger alltså helt i linje med strategin om att renodla verksamheten mot labbautomation. Därtill landade prislappen på 80MUSD, vilket innebär att Bico efter försäljningen med god marginal har kapital till att lösa konvertibellånet på 1,1md SEK. Vi menar att risken för nyemission nu är negligerbar, en mening som verkar delas av marknaden som belönade aktien med en uppgång på över 17% i måndags.
Det blir spännande att fortsätta att följa bolagets resa under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Tullarna träder i kraft, skakar marknaderna – och pausas
På ”Liberation Day”, onsdagen förra veckan den 2/4 annonserade Trump att han kommer införa tullar som genomsnittligen kommer ligga på 18,3% gentemot alla handelspartner med vilka USA har handelsunderskott och procentsatserna varierar beroende på storleken på handelsunderskottet. Tullarna trädde i kraft den 9/4. Några mindre länder har börjat förhandla med USA under veckan men exempelvis Europa har i vanlig ordning inte lyckats enas om ett svar ännu. Kina har däremot svarat resolut med att höja sina tullar. Trump höjde den 54 procentiga tullsatsen på kinesiska varor till 104% på ”Liberation Day”. Då höjde Kina sina tullar till 34%. Kina meddelade därefter att man höjer sina tullar till 84% med strat den 10/4.
På onsdagskvällen meddelade Trump sedan att alla tullar pausas, officiellt för att ge länder möjlighet att förhandla tullnivåerna med USA. Den 10-procentiga basnivån ligger dock kvar samt hela den absurda nivån på Kinas tullar då Trump anser att Kina har uppträtt arrogant i det faktum att man har svarat på USA:s tullar.
För Europas del kan vi konstatera att Tyskland är den mest handelsberoende större ekonomin i världen där export och import utgör 83 % av BNP. Tysklands största årliga handelsöverskott är dessutom naturligtvis med USA och uppgår till strax under 70 miljarder euro. I
har Tyskland sitt största handelsunderskott med Kina, på 70,2 miljarder euro. Detta belyser förmodligen att åtminstone Tyskland i slutändan kommer att vara mycket intresserade av att förhandla med USA.
Vidare kan man konstatera att tullarna från USA kommer att få kraftfull effekt på de gröna skotten av tillväxt vi har sett under inledningen av året i Europa och inte minst för Tysklands del.
Vi tror att onsdagens glädje över tullpausen blir kortvarig. Osäkerheten som har skapats i marknaden över tullarna har redan satt sina spår i den reella ekonomin. Vi har i veckan sett vinstvarningar från bland annat Traton och Hexagon som menar att efterfrågan under kvartalet har kommit ner rejält, framför allt i mars. Traton pekar på USA och Hexagon såg efterfrågan från både USA och Kina störtdyka i mars. Det är precis det här vi har oroat oss för och diskuterat här många gånger, att osäkerheten som tullhotet skapar ska leta sig in i ekonomin och hämma tillväxten och potentiellt skapa recession. Har väl en atlantångare börjat stäva åt fel håll är det inte alltid så lätt att vända skutan och det kan behövas mycket hjälp…..
Veckans Spaning – Dissonans
Många ekonomer höjer på ögonbrynen över den senaste veckans marknadsutveckling. Börserna faller brant, nedan illustrerat av S&P 500 under 2025.
Samtidigt stiger marknadsräntorna, men inte på grund av konjunkturförväntningar utan på grund av säljtryck i amerikanska obligationer som inte längre betraktas som världsekonomins trygga hamn, nedan illustrerat av den amerikanska 10-åringen under den senaste månaden. Det ryktas också om Margin Calls hos vissa amerikanska Hedgefonder som säljer amerikanska statspapper för att få fram kontanter för att täcka andra förluster.
Vi ser tydligt ovan hur tullhoten inledningsvis satte press på räntorna under retoriken att tillväxten skulle avta och inflationsrisken minska. Sedan ”Liberation Day” ser vi ett tydligt trendskifte sannolikt utlöst av ökat säljtryck i amerikanska obligationer.
Ovan illustrerar vi den amerikanska dollarns utveckling mot en korg av världens ledande valutor, dollarindex DXY, och vi kan konstatera att utvecklingen för dollarn är snarlik den vi set mot den svenska kronan. I orostider är det vanligt att dollarn stärks men så icke denna gång. Investerare säljer både amerikanska aktier och obligationer och i förlängningen därmed också dollar. Dessa dissonanser är ovanliga att se och det ska bli intressant att fortsätta att följa utvecklingen.
Det finns dock faktorer som pekar på att utvecklingen kan fortsätta i samma riktning. Exempelvis har det utländska ägandet på den amerikanska börsen aldrig varit större än i år, se grafen nedan. Det finns med andra ord risk för stora säljflöden från utländska investerare om oron på marknaderna fortsätter.
Om man tänker att värderingarna har kommit ner på amerikanska aktier kan man konstatera att estimaten för de amerikanska bolagen kommer ner snabbt nu, se ovan, analytiker hade väntat sig vinsttillväxt på 12,5% i genomsnitt för S&P 500-bolagen under 2025 i början av året, den summan har nu trimmats till 9,5% det är en sänkning med i snitt 24% och stödjer därmed ej tesen att värderingar har kommit ner….
På fredagen när euforin från i onsdags har lagt sig kan vi konstatera att ovanstående trender har återtagits vilket är oroande…
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Broadcom, Nvidia och Fortinet som alla är upp mellan 11–15%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Bico, Oneflow och Vertiseit med uppgångar mellan 14%–19%.
Veckans Räntespaning
Efter veckans oroligheter och stora svängningar på marknaden så har vi fått se kreditspreadarna gå isär. För High Yield i Europa gick spreadarna från 350 upp till 430bps för att sedan komma ner till 390bps under slutet av veckan.
För Investment Grade har rörelserna varit mindre. Spreadarna har rört sig från 68bps upp till 85bps för att sedan avsluta veckan på 79bps.
Volatiliteten är hög och marknaden är osäker på var det här ska ta vägen så man kräver högre betalt för kreditrisk. Vi har gott om kassa i våra fonder och vi sitter stilla i båten under den här turbulensen.
Det har inte gjorts några emissioner under veckan. Aktiviteten på sekundärmarknaden har varit hög och det har skett gott om avslut.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder