Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Onsdagskvällens tullbesked från Trump gav börserna viss skrämselhicka och innebär att riskviljan tog ett rejält kliv tillbaka på världens börser efter en ganska bra start på veckan..
Världsindex är dock upp omkring 0,8% under veckan.
Veckans Bolag – Asker Medical Group – IPO
Asker Medical är ett svenskt medicintekniskt bolag som med stark specialistkompetens och ett tydligt kundfokus bidrar till en mer effektiv och patientsäker sjukvård. Genom ett noggrant utvalt sortiment av högkvalitativa produkter och lösningar inom medicinteknik fungerar Asker Medical som en viktig partner till både offentlig och privat vård. Ovanstående är hur bolaget definierar sig själva. Ska man tala klarspråk är detta en typisk serieförvärvare inom medicinteknik och bör jämföras med exempelvis Addlife. Bolaget noterades på Stockholmsbörsen i veckan och vi har investerat för fondernas räkning.
Man har haft en finfin tillväxt både i Sverige och Europa med starkt footprint i Norden, Holland, UK och satsar nu på Tyskland. Strategin man använder sig av är att köpa en marknadsledare i ett nytt land, segment eller region. Därefter använder man sig av denne marknadsledare för att fortsätta att växa på den nya marknaden med mindre förvärv, inte nödvändigtvis inom samma segment av medicinteknikmarknaden. Man vill primärt nå nya kunder, exempelvis sjukhus eller diagnostikkliniker och därefter försöka addera andra produkter ur portföljen. Vi tyckte att värderingen såg attraktiv ut i emissionstransaktionen då vi upplevde en klar rabatt till exempelvis Addlife och tror att bolaget kommer att fortsätta att utvecklas väl.
Aktien fick en flygande start och handlades upp ca 20% under den första dagen som noterat bolag.
Det ska bli fortsatt spännande att fortsätta följa Asker under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Tull, Tull!!
Donald Trump införde på onsdagen en 25-procentig tull på import av bilar. Tullarna som kommer att träda i kraft den 3 april ses som en del av strategin att öka den inhemska produktionen.
“Det vi kommer att göra är att införa en 25-procentig tull på alla bilar som inte tillverkas i USA,” sade Trump vid en presskonferens i Vita huset på onsdagen. “Vi kommer att ta betalt av länder som bedriver verksamheter i vårt land och som tar våra jobb, vår rikedom och mycket annat,” fortsatte han.
I beslutet framgår det att tullarna inte bara gäller färdigmonterade bilar utan även viktiga fordonsdelar som motorer, transmissioner och andra elektriska komponenter.
I sitt anförande betonade Trump att tullarna är “permanenta” och att det inte kommer att förhandlas om några undantag. Det senare är ju något som vi tar med en viss nypa salt med tanke på den obeslutsamhet som har gällt rörande tullhoten mot Mexiko och Kanada tidigare i år. Beskedet ledde till att aktiekurserna för amerikanska biltillverkarna General Motors, Ford och Stellantis föll, samtidigt som asiatiska och europeiska biltillverkare som Toyota och Volvo Cars noterade nedgångar i torsdagens handel.
Trump menar att de nya tullarna kommer att ligga ovanpå befintliga tullar och beräknas generera 100 miljarder dollar i årliga intäkter till den amerikanska staten. Utöver bilsektorn förväntas Trump införa ytterligare branschspecifika tullar, bland annat på trävaror, halvledare och läkemedel inom kort.
Vi noterar att ovanstående så småningom kommer att drabba amerikanska konsumenter. Det är ju faktiskt inte så att intäkterna som Trump talar om på 100 miljarder dollar per år kommer att betalas av någon annan än amerikanska konsumenter som vill köpa icke amerikansktillverkade bilar. Det kommer därmed i någon utsträckning, (beroende på hur många icke-amerikanska bilar man trots allt köper), drabba köpkraft, inflation och tillväxt i USA negativt. Och alla amerikaner kanske inte vill ha bilar med träinslag i karossen som dessutom rostar inom tio minuter?
Förutom ovanstående biltullar väljer Donald Trump under torsdagen att varna för att större tullar kan införas mot EU och Kanada om de skulle samarbeta för att “orsaka ekonomisk skada för USA.”
Kanada har ju på sistone närmat sig EU allt mer och Trump har naturligtvis uppfattat detta och menar att “Om EU samarbetar med Kanada för att orsaka ekonomisk skada för USA, kommer omfattande tullar, långt större än de som för närvarande är planerade, att införas på dem båda för att skydda den bästa vän som båda dessa länder någonsin haft, USA.
Federal Reserve-chef Susan Collins tror att det verkar oundvikligt att tullarna kommer att öka inflationen på kort sikt, men tillade att det just nu är mer sannolikt än inte att uppgången blir kortvarig. När ett utpris till kund stiger med motsvarande tullsatsen driver ju detta inflationen men det blir en engångseffekt då inflationen mäts som förändringstakt. Med ökade inflationsrisker och allmän osäkerhet som tynger ekonomin ser Susan det som lämpligt att behålla räntan på nuvarande nivå under en längre tid. Således ser hon det som viktigt att behålla räntan på nuvarande nivå under en längre tid även om den ekonomiska tillväxten avstannar just på grund av rädslan för inflation.
EU kommer att fortsätta att söka förhandlade lösningar samtidigt som det skyddar sina ekonomiska intressen. Vi kan bara konstatera att biltullarna tidigare har varit 10% från EU mot amerikanska bilar men endast 2,5% mot europeiska bilar från USA. Vi har diskuterat det tidigare, men varför ändan in i …hvt .. tog inte EU kommandot i biltullsfrågan och tog bort sina tullar först?? Då hade det blivit mycket svårare för Trump att införa sina tullar. Som vanligt rörande EU, ” sent ska syndaren vakna”. Nu ”kräver” istället EU-parlamentarikern Cecilia Malmström att EU måste svara på USA:s tullar och höja med ”minst lika mycket”, är det rätt strategi?…..
Tullar har aldrig varit av godo. Ovan en anekdot som vissa av oss kommer ihåg från ”Sommarmorgon” på 80-talet rörande smuggling av danska bakverk för att undvika tull. Tull, Tull.
Veckans Spaning – Vart är tillväxt och marknad på väg?
Vi har under de senaste veckorna sett investerarna minska sina positioner ut ur marknaderna i USA i en takt det var mycket länge sedan vi såg. Är det en tillfällig trend eller början på något nytt? I veckan har vi dock sett en analys av flödesspecialister på Goldman Sachs som menar att US Pension Funds enligt statistiken kommer att köpa aktier för motsvarande 29bUSD in i slutet av innevarande kvartal. Detta rankas i den 89:e percentilen bland alla köp- och sälj-ombalanseringar de senaste tre åren och i den 91:e percentilen om man går tillbaka till januari 2000, vilket skulle kunna ge ett visst stöd för marknaderna in i kvartalsskiftet. Vad som händer därefter är däremot höljt i dunkel.
Vi har frekvent diskuterat Atlanta FED:s nutidsindikator för BNP-tillväxt i USA, som också under den senaste månaden har fått marknaderna i USA att darra under hotet om recession
Den 18 mars 2025 uppdaterade Atlanta Fed sin GDP-Now-prognos för första kvartalet till en minskning på 1,8%, vilket chockade marknaden.
Om man studerar de senaste datapunkterna kan man notera att i januari 2025 rapporterades en betydande ökning av USA:s handelsunderskott, vilket delvis tillskrevs en kraftig uppgång i guldimport. Eftersom guld är en finansiell tillgång snarare än en konsumtionsvara, kan stora förändringar i guldimporten snedvrida BNP-beräkningarna. För att korrigera för detta har Atlanta Fed justerat sin modell för att exkludera effekterna av guldimport på nettoexporten., se nedan.
Kikar man på ovanstående guldjusterade GDP-now prognos kan man notera att det kanske inte är en så formidabel nedgång på 1,8% i BNP som den tidigare prognosen ville göra gällande, utan snarare kanske en svag uppgång, om än kring nollan. Detta har dock kommit i skymundan för Trump.s tullbeslut under veckan, trots att den svaga GDP-Now prognosen har varit i fokus under hela månaden och skapat oro kring snabbt fallande tillväxt. Även om marknaderna var fortsatt svagt nedåt under torsdagen skulle man kanske möjligen våga tro på en lite bättre avslutning av månaden.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av International Paper, Compass och Verisk Analytics som alla är upp mellan 4–6%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Asker Storytel och Alcadon med uppgångar mellan 5%–19%.
Veckans Räntespaning
Under veckan har räntorna varit relativt oförändrade på både 2- och 10-års löptid i såväl Sverige som USA, med undantag för den amerikanska 10-årsräntan som steg något – från 4,25 procent till 4,33 procent. Den senaste tiden har vi dock sett att swapräntorna har stigit i Sverige, vilket återspeglas i att bankernas bolåneräntor på längre löptider har ökat för dem som vill binda sina bolån.
Av Riksbankens protokoll från det senaste mötet framgår att samtliga ledamöter var eniga om att den senaste inflationsuppgången var tillfällig. Vidare var man överens om att den nuvarande räntenivån är balanserad och att man är beredd att agera i båda riktningar om förutsättningarna förändras. Räntebanan indikerar en oförändrad ränta i tre år, men vice riksbankschef kommenterade under veckan att detta snarare bör tolkas som en reflektion av den aktuella riskbilden än som en prognos om oförändrad ränta under perioden.
I USA gjorde FED-chefen i Atlanta ett uttalande om att man sannolikt förväntar sig endast en räntesänkning i år, i stället för två. Detta mot bakgrund av att införandet av tullar bromsar takten i inflationsnedgången. Samtidigt prissätter marknaden in 60 punkters räntesänkning för 2025.
Vi har sett full aktivitet på primärmarknaden under veckan, och vi har deltagit i en emission för fondernas räkning. Sparbanken Sjuhärad emitterade en grön obligation med fem års löptid, som betalar 3M Stibor + 93 räntepunkter.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder