Virusoron avtog

Virusoron avtog

Marknaden har i veckan återhämtat hela tappet som under förra veckan orsakades av oron kring Coronaviruset. Världsindex är upp 1,9% och står nu åter nära ”All Time High”. Bolagsrapporter som överraskar positivt är den huvudsakliga orsaken till återhämtningen i kombination med att expertisen försiktigt vågar uttala att Coronaviruset nog inte innebär högre dödlighet än den vanliga säsongsinfluensan.

Cicero fonder har haft en bra vecka och alla aktivt förvaltade fonder, förutom Sverigefonden som har tappat något, har åter slagit sina respektive jämförelseindex.

Aktiemarknaden

Kan Ericsson bli amerikanskt? Den amerikanska regeringen verkar åtminstone tycka att det är värt att överväga. Det var under ett tal i Washington på torsdagskvällen som Trump regeringens justitieminister William Barr gjorde flera spektakulära uttalandet. Han kallade Kina för det största hotet mot USA och ansåg att ett sätt att motarbeta telekomjätten Huawei vore att köpa upp en konkurrent. “Ett alternativ är att gå samman med Ericsson och/eller Nokia. Det kan ske genom amerikanskt ägande av en kontrollerande andel av bolaget, antingen direkt eller via ett konsortium av privatägda amerikanska företag”, sade Barr. Uttalandet lär få positivt genomslag på Ericssons börsutveckling under fredagen.

Aktiemarknaden återhämtade i stort sett all förlorad mark under veckan, i de globala portföljerna ser vi därför mest teknikaktier i topp såsom Apple, Texas Instruments och Lam Research. Bäst blev Biogen med en uppgång på hela 25% efter att man lyckats försvara ett av sina viktigaste patent, på MS-läkemedlet Tecfidera, mot konkurrenten Mylans utmaning.

I Sverige har fonderna fått mest draghjälp av Atlas Copco, Intrum, Avanza och EQT. Intrum rapporterade starkt och gick upp mycket under både onsdagen och torsdagen. Tyvärr valde Sampo att sälja hela sitt innehav av 6,9 miljoner aktier i Intrum under ett bookbuilding-förfarande på torsdagskvällen varför en del av den fina uppgången raderas under fredagen.

Makro

Fokus har fortsatt varit stort på Coronavirusets framfart över världen, och kommer nog så förbli under den närmaste tiden. Riskerna har under veckan spelats ned en aning. Framför allt det faktum att dödligheten hos patienterna verkar ligga i nivå med den för den vanliga säsongsinfluensan. Det konstateras av forskare som har kartlagt de första 41 virusdrabbade som fick sjukhusvård i Kina. Granskningen, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, visar att var tredje av dessa patienter hade ett underliggande sjukdomstillstånd och samtliga hade lunginflammation. Därmed torde inte risken vara överhängande för att fullt friska patienter ska drabbas allt för allvarligt vid smitta.

Amerikansk inrikespolitik har i övrigt dominerat nyhetssändningarna.

Pete Buttigieg är den stora uppstickaren i Iowas demokratiska nomineringsval. Slutresultatet är flera dygn försenat på grund av tekniskt app-haveri, men när nästan alla rösterna räknats ledde han knappt över Bernie Sanders. Kan Pete Buttigieg göra den demokratiska mitten mer attraktiv igen? Det ska bli mycket spännande att fortsätta att följa denna valturné mellan delstaterna. Kan Demokraterna vaska fram en kandidat värdig att gå i tvekamp med president Trump?

Riksrättsförfarandet mot Donald Trump avslutades på torsdagen i Senaten. Trump blev frikänd i enlighet med förhandstipsen då kvalificerad majoritet krävdes för fällande dom.

Räntor

Räntorna har återhämtat sig något under veckan. Aktiviteten har varit hyfsad med några genomförda nya transaktioner men också någon med kinesisk exponering som av förståeliga skäl ställdes in.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.