Veckobrev v.7 – Yellen tar ton

Rapporterna börjar ebba ut och veckans utveckling har varit blandad med en mindre nedgång i Världsindex på 0,1%.

Veckans Hållbara Bolag – Nexans –” Electrify the Future”

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, franska Nexans. Vi har köpt bolaget under året för fondernas räkning och aktien tickar på fint. Nexans tillverkar kablar och är en mycket viktig kugge i hjulet när det kommer till utbyggnad av elnät samt installationer inom förnyelsebar energi. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål. Vi menar att Nexans primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 9 samt 11 ”Hållbara Innovationer och Infrastruktur” samt ”Hållbara Städer och Samhällen”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra och trygg utveckling givet investeringarna som sker globalt inom energiomställning.

Veckans händelse

Janet Yellen visar tydligt att hon är helt i linje med FED rörande stimulanser vid ett uttalande i veckan. Hon oroar sig inte för att kunna finansiera ökade utgifter då investeraraptiten för amerikanska statspapper, enligt henne, är robust.

Hon hoppas kunna nå framsteg runt stimulanspaketet inom ett par veckor. Senare i år räknar hon dessutom med ett nytt stimulanspaket för att stötta mer långsiktiga investeringar. Det förslaget kommer att innehålla skatteökningar för rika privatpersoner och företag som fasas in över tid i enlighet med Bidens tidigare annonserade finanspolitik.

Ovanstående är tydligt och stödjer vår tes om att marknaden kommer vara gynnsam för riskfyllda tillgångar, såsom aktier, under ännu en tid givet låga räntor.

Veckans spaning

Ett innehav i flera av våra aktie-, bland- och räntefonder är Sinch. Aktien har gått mycket bra de senaste åren och har bland annat varit en av de absolut största bidragsgivarna i Sverigefonden med en aktieuppgång på 900% sedan fondens första köp i bolaget. Under de senaste månaderna har vi fått se den japanska teknikinvesteraren Softbank gå in som storägare i bolaget och under onsdagen annonserade bolaget ett jätteförvärv. Man köper det amerikanska röstkommunikationsbolaget Inteliquent och förstärker därmed sitt avtryck på den heta messengermarknaden med röstrelaterade produkter. Förvärvet kommer att bidra till intäktsökningar med ca 50%. Är det då försent att köpa in sig? Nej vi tycker att man bör kika på Sinch som en långsiktig investering. Under torsdagen kom resultat för fjärde kvartalet där man växer intäkter med 100% och vinst med ca 50%. Ungefär hälften av tillväxten är organisk. Med sådana tillväxttal hinner bolaget snart ifatt sin värdering.

Veckans Vinnare

Volati, som vi har i Cicero Sverige, stiger på fredagsmorgonen med drygt 7% efter uttalande om att bolaget kommer lämna en utdelning samt knoppa av Akademibokhandeln och särnotera bolaget på börsen. Vi gillar avknoppningar som vi anser lyfter fram värde och har under 2020 bland annat varit med om Peabs avknoppning av Annehem och Electrolux avknoppning av Electrolux Pro. Båda har varit lyckade så det sammanlagda värdet varit högre än värdet av den ursprungliga aktien som solitär.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Sinch, Vitec, och Nordea som alla gått fint och stigit mellan 5% -12%. I den svenska protföljen fick vi dessutom ett nytillskott i form av CINT, som noterades på fredagsmorgonen och inledde sin börsresa med 25% uppgång, kul för Cicero Sverige.

Globalt finner vi förra veckans hållbara nytillskott, Sonans, som väntat i topp, med en uppgång på hela 11%. Bland toppbolagen i övrigt återfinner vi bland annat japanska Fast Retailing med sitt mest kända varumärke Uniqlo, amerikanska derivatbörsen CBOE samt det brittiska online finansvaruhuset Moneysupermarket, alla med uppgångar på 9% – 11%.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade oväntat och uppgick till 848.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med 51.000 personer och uppgick till 4.494.000 personer. Väntat var 4.413.000 personer och utfallet blev därmed i princip i linje med förväntningarna. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, bortsett för de senaste två veckorna samt en period i november och nu alltså även denna vecka.

Fram emot sommaren ska euroländerna bestämma hur mycket budgetstimulanser som behövs under resten av året och 2022. Euroländernas finansministrar ska då besluta om EU:s budgetregler ska suspenderas även 2022, för tredje året i rad. Både EU som helhet och enskilda medlemsländer kommer att stödja ekonomin så länge som det behövs. Det är viktigt att inte dra tillbaka stödet för tidigt. Och det får inte ske för abrupt”, sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vid veckans tillkännagivande. Vi ser här ytterligare ett tecken på att den inslagna linjen med låga räntor och stimulanser kommer fortsätta under lång tid framöver vilket bör stödja både den ekonomiska återhämtningen och aktiemarknaden.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade på måndagen att han kommer att lägga fram en försiktig men oåterkallelig väg ut från nedstängningarna denna vecka efter att antal vaccinerade har nått 15 miljoner. Detta innebär att Storbritannien har lyckats mycket bättre med vaccineringarna än EU och Sverige där inledningsvis godkännandena av vaccin har tagit mycket längre tid än i Storbritannien. Vidare har vi i veckan även noterat att bland annat Tyskland och Frankrike har valt att köpa vaccin på egen hand utanför EU:s gemensamma inköp. Vi får hoppas att Sveriges mer solidariska linje kring gemensamma europeiska inköp inte straffar sig i slutändan på grund av försenade leveranser och därmed långsammare normalisering. Hittills kan vi konstatera att Sverige ligger mycket långt efter Storbritannien som i princip har vaccinerat en fjärdedel av sin befolkning. I jämförelse kan nämnas att Region Stockholm i onsdags hade vaccinerat 2,65% av befolkningen i regionen.

Veckans räntespaning

SCB släppte inflationssiffror i veckan, KPIF (KPI med fast ränta) nu i januari låg på årsbasis på 1,7 procent vilket är i linje med vad Riksbanken har som prognos. Riksbanken har på grund av Covid-19 gjort förändringar i varukorgen vid beräkning av KPIF där branscher som mer eller mindre helt stannat upp ex flygresor får en mindre vikt och att hemelektronik och hushållsvaror fått en högre vikt i korgen.

På primärmarknaden i veckan lånade för första gången H&M pengar via euromarknaden och gav ut en obligation på 8,5 års löptid som betalar en kupong på 0,25 procent. Emissionen övertecknades 7,6 gånger och spreaden tightades från MS+10-100bps för att sluta på MS+50bps. Obligationen är en sustainability liked bond vilket innebär att innehavaren erhåller högre ränta om H&M inte uppfyller sina hållbarhetsmål.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.13 Stilla veckan gav små marknadsrörelser

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.