Veckobrev v.5 – Hopp om Bidens stödpaket

Rapporterna strömmar in och ser överlag ganska bra ut, samtidigt har hoppet börjat öka för att Biden ska lyckas nå samförstånd kring sitt stödpaket. Undertonen har varit positiv i veckan och Världsindex är upp med omkring 2 procent.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, norska Cambi. Vi har köpt bolaget i veckan för fondernas räkning men notering av aktien på börsen sker först på måndag. Cambi installerar vattenreningsverk över hela världen. Man har ett nära samarbete med sina kunder som ofta också vill att Cambi driver anläggningarna efter installation.  Det senare bidrar till att relationer blir mångåriga och marginalerna ökar för Cambi, Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål. Vi menar att Cambi primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 6 ”Rent vatten och sanitet för alla”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. Vi förväntar oss en flygande start på måndag.

Veckans händelse 

Yang Jiechi, chef för utländska affärer i Kinas kommunistparti, är den högst rankade kinesiska ledaren som uttalat sig om relationerna mellan Kina och USA sedan Joe Biden tillträdde som USA:s president. Han efterlyste i veckan att Peking och Washington för tillbaka relationerna till en förutsägbar och konstruktiv bana. Detta inger hopp om att åtminstone Kina är positivt till att återuppta handelsförhandlingarna mellan USA och Kina med önskemålet att reversera de handelshinder som Trumpadministrationen succesivt bidragit till att skapa. 

Veckans spaning

De rapporter vi hittills har sett har varit ganska bra. Aggregerat har vi exempelvis sett positiva estimatrevideringar för försäljning och EBIT på ca 0,5%. Förväntningarna är dock höga och marknaden har varit lite avvaktande under de sista två veckorna. Kanske kan det ändå till slut bli bra rapporter som bidrar till att marknaden tar ytterligare ett kliv uppåt. De positiva överraskningarna kommer brett i allt från banker och semiconductors till lastbilar och e-handelsbolag. Även om värderingar i många fall känts lite ansträngda är det positivt att förväntningarna infrias med råge. Rapporter som de vi sett från både Google, Volvo och Nordea under veckan inger hopp.

Veckans Vinnare 

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Avanza, Academedia, Inwido och Boozt som alla gått fint och stigit mellan 10% -16%.  

Globalt finner vi förra veckans hållbara nytillskott, Aker Horizons, som väntat i topp, tätt följd av Avanza, Google och utbildningsföretaget Academedia alla med uppgångar på mellan 13% – 26%. 

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk åter och uppgick till 779.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med 193.000 personer och uppgick till 4.592.000 personer. Väntat var 4.700.000 personer och utfallet blev därmed betydligt bättre. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, bortsett för de senaste två veckorna samt en period i november.

Astra Zeneca kommer att leverera 9 miljoner fler doser av covid-19-vaccin till EU under första kvartalet än vad företaget sade då man medgav produktionsproblem i förra veckan. Det ger totalt ca 40 miljoner doser från Astra Zeneca för kvartalet. Det är ändå betydligt färre än de över 100 miljoner doserna som förköpsavtalet mellan EU och Astra Zeneca stipulerar. Astra Zeneca kommer att börja leveranserna en vecka tidigare än planen och utöka sin tillverkningskapacitet i Europa. Det är naturligtvis också viktigt att vaccinationerna går enligt plan för att den ekonomiska återhämtningen inte ska försenas.

Matteo Renzi, som i januari utlöste en politisk kris i Italien när hans parti Levande Italien drog sig ur regeringskoalitionen, vill se att den tidigare ECB-chefen Mario Draghi tar över som premiärminister. Paret har fört samtal under veckan och även om Draghi inledningsvis verkar svalt inställd till idén vore det kanske inte så dumt för Italien.

Veckans räntespaning 

Det är fortsatt högt tryck på primärmarknaden. Vi deltog två emissioner i veckan, Aker Horizons som emitterade en 4,5 årig obligation till Nibor+325bps som var väldigt eftertraktad och blev kraftigt övertecknad. Norska Aker ASA fasar ut alla sina gröna investeringar i ett separat bolag, aktien börsintroducerades för 2 veckor sedan samt att man nu tar in 2 mdr från obligationsmarknaden. Aker Horizons kommer att vara ett investmentbolag inom förnyelsebar energi och har i dagsläget vindkraftsproduktion samt produkter för Carbon Capturing, (koldioxidinfångning). 

Sen deltog vi i Nivika fastigheter emission som utökade sin tidigare gröna obligation med en resterande löptid på 2,5 år som betalar Stibor+550bps.

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.