Veckobrev v.9 – Ukraina bjuder Ryssland starkt motstånd

Kriget i Ukraina överskuggar övrigt nyhetsflöde, även om det känns som om veckan mest har varit negativ är faktiskt Världsindex relativt oförändrat efter en stark avslutning i slutet av förra veckan.

Veckobrev

Vi på Cicero Fonder vill inleda även denna veckas investerarbrev med att framföra vårt stöd för det ukrainska folket och tydliggöra vårt avståndstagande och avsky för Rysslands handlande.

Som vi tidigare har beskrivit har vi tagit ner risken i portföljerna i ett tidigt skede av ukrainakrisen, under veckan har vi justerat ner risken lite ytterligare. Syftet med dessa åtgärder är att i det mandat där det är möjligt att bevara våra kunders kapital. Vi försöker balansera riskerna så långt det är möjligt och utesluter inte ytterligare justeringar under kommande vecka. Samtidigt har vi en beredskap att snabbt återgå till normalvikter

Börserna i Europa har under veckan gått betydligt sämre än de amerikanska då kriget rasar i vår närhet och vi ser bland annat OMX ner 3% och Frankfurt -4,5%.

Vi noterar även stora valutarörelser. Både EUR och den svenska kronan har dessutom gått dåligt mot dollarn som nu noteras i närmare 9,80 mot den svenska kronan. Den svenska kronan har även tappat omkring 1,6% mot EUR under veckan eller omkring 5,5% sedan de ukrainska oroligheterna startade. Som vanligt när marknaderna drivs av oro ses Sek som en mindre randvaluta som alltid påverkas mer negativt än vad de större valutorna gör. Framför allt USD och därefter de större valutorna blir vanligen tillflyktsorter snarare än mindre valutor såsom SEK.

Vi bedömer det som positivt att det trots allt förs samtal med Ryssland. Vi är något förbryllande över de förhandlingar som Ryssland verkar initiera med Ukraina men menar att alla samtal är av godo även om parterna för tillfället står ytterst långt ifrån varandra. Även de telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron är positiva även om de för tillfället inte heller verkar leda i någon tydlig riktning. Vi nås även av nyheten att de ryska och amerikanska försvarshögkvarteren har nu direktkontakt i syfte att förhindra att felberäkningar, militära incidenter och att en eskalering sker.

Vi på Cicero Fonder hoppas innerligt att kriget i Ukraina snart ska upphöra och känner med den ukrainska befolkningens lidanden och umbäranden. Vi har så ytterst svårt att först att väpnade konflikter ska existera i vår tids Europa.

Veckans ränteutveckling

Det har varit fortsatt kraftiga rörelser på ränte-och kreditmarknaden med anledning av den tragiska utvecklingen i Ukraina. På kreditmarknaden har spreadarna i Europa varit volatila och rört sig isär. High Yield index handlar nu på 380bps, jämfört med 360bps i början av veckan.

Räntorna har varit i sjunkande trend. En svensk 10-årig ränta handlar nu på 0,41% att jämföra med 0,58% i början av veckan. Även europeiska räntor har handlat ned. Vi ser en flykt till säkrare statsobligationer som största anledning till detta.

Rating bolaget Moodys har placerat 51 ryska bolag på sin bevakningslista för eventuell sänkning. Man sänkte även kreditbetyget på den ryska staten då man upplever en kraftig ökat osäkerhet kring den ryska statens vilja och förmåga att återbetala sina skulder.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.