Veckobrev v.9 – Stigande räntor och bakslag i pandemiåterhämtningen

Veckan har mestadels varit fokuserad på vinsthemtagningar i kölvattnet av stigande marknadsräntor och bakslag i pandemin. Undertonen har därför varit negativ och Världsindex är ned med omkring 1,6 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, svenska Oncopeptides. Vi har ägt bolaget i flera fonder under lång tid och i veckan fick man amerikanskt godkännande för Pepaxto vilket vi anser vara den kanske viktigaste händelsen i bolagets historia. Pepaxto är det första peptidlänkande cancerläkemedlet som godkänts av FDA och Oncopeptides har redan rekryterat en amerikansk försäljningsorganisation vilket borgar för en omedelbar försäljningsstart. Aktien började veckan kraftigt upp med ca 20% men har därefter fallit tillbaka och handlar i skrivande stund faktiskt under nivån före FDA godkännandet. Fallet har sin orsak i dels det faktum att marknaden har straffat tillväxtbolag under veckan, dels har det också spridits ett rykte om att Oncopeptides behöver emittera nya aktier i närtid för att finansiera sin försäljningsstart. Det senare är normalt för bolag i sektorn och något som investerare måste vara beredda på.

Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål. Vi menar att Oncopeptides primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 3 ”God Hälsa och Välbefinnande”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste månaderna, vi tror på en mycket fin utveckling givet bra läkemedel med starkförsäljningstillväxt.

Veckans händelse

Räntorna steg igen vilket resulterade i nya fall på världens börser. Den amerikanska 10 årsräntan handlar exempelvis på över 1,50% i skrivande stund, ungefär i linje med de högsta noteringarna från förra veckan. Precis som tidigare så är det främst teknikaktier som tappat mest i ränterallyt medan fastighetsaktier, banker och försäkringsbolag gått relativt bra. Enligt uttalanden från FED på onsdagskvällen är de inte oroade över de långa obligationsräntorna och de tror inte att uppgången för räntorna skapar motvind för återhämtningen av ekonomin. Skulle det vara så kan ytterligare åtgärder vidtas. Man bör inte heller förvänta sig någon räntehöjning under 2022 som det spekuleras i på sina håll.

Veckans spaning

Vi ser nya pandemiska bakslag i Europa. Förbundskanslern Angela Merkel har nått en överenskommelse med delstatsledare att förlänga de flesta restriktionerna fram tills den 28 mars. Merkel sade att förhandlingarna varit tuffa och att de nu står inför en ny fas av pandemin som de inte kan gå in i obetänksamt. Vi har även hört trista nyheter i Sverige där Region Stockholm befarar att en tredje våg är på gång. Trist och börsmässigt bidrar naturligtvis pandemiska bakslag till att osäkerheten ökar i närtid.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Securitas, Intrum, Inwido samt Bulten som alla gått fint och stigit mellan 7%-9%.

Globalt finner vi Porsche, Legal & General, Cloudberry Clean Energy samt t.ex. Pennon Group som alla är upp mellan 7%-11%.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg åter, efter förra veckans nedgång, och uppgick till 745.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med 124.000 personer och uppgick till 4.295.000 personer. Väntat var 4.300.000 personer och utfallet blev därmed trots allt bättre än förväntningarna. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, bortsett för de senaste två veckorna samt en period i november.

Veckans räntespaning

Den stora oron för stigande långräntor håller i sig och marknaden lugnade sig inte efter FED chefens tal under torsdagen där han inte uttryckligen var orolig över ekonomins återhämtning trots stigande räntor. Inför ECBs möte nästa vecka har flera ledarmöten uttalat sig om att man inte behöver göra några drastiska åtgärder för att möta ränteuppgången.

Inom fastighetssektorn i Sverige noterade vi att Corem meddelade att en s.k. change of control-händelse i bolagets obligationer med förfall 2023 och 2024 har inträffat. Detta efter att M2 Asset Management blivit ägare till mer än 50% av utestående röster i bolaget. Det innebär att obligationsägarna inom en snar framtid har rätt att sälja tillbaka obligationerna till Corem på kurs 101. Detta fick Corem obligationerna att handla upp någon procent på andrahandsmarknaden.

På primärmarknaden har man märkt av sportlovet, det har varit väldigt lugn aktivitet men förväntas ta fart igen under nästa vecka.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.