Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Marknaden har under veckan varit avvaktande och handlat ner fram emot Nvidias resultatrapport.
Därmed är Världsindex ner 3,2% under veckan.
Veckans Bolag – Sivers Semiconductors
Att vara aktieägare i Sivers Semiconductors, som vi är för fondernas räkning, har under det senaste året inte varit någonting för den med svaga nerver. Aktiekursen har hoppat upp och ned, inte sällan med 10% per dag. Bolaget är ett mycket intressant teknikbolag som tillhandahåller specialchip för högpresterande applikationer inom bland annat Wireless (satellitkommunikation och 5G) och Photonics (Dataöverföring via laser). Det sistnämnda kan användas inom medicin, trådlös kommunikation och exempelvis datacenter där överföringen i koppartråd kan flyttas till laser med enorma energibesparingar som följd. Bland kunderna finns Apple, HP, Intel och Nvidia. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns flera färdiga produkter som man har utvecklat tillsammans med kända företag. De närmaste åren ska dessa utvecklingsordrar förhoppningsvis generera riktiga ordrar och massproduktion, men ledtiderna är långa så investerare får räkna med visst tålamod.
Året började fint när bolaget rapporterade att 2024 var ett rekordår med försäljning som åter översteg 200 miljoner SEK och ökade med 3%. Kom ihåg att jämförelsen var svår då man ökade med 78% 2022.
Under december 2024 genomförde bolaget en nyemission som bör kunna räcka för att ta bolaget till lönsamhet på kvartalsbasis givet den förmodat starka utvecklingen inom Satellit och 5G under 2025. Får man väl lönsamhet inom den verksamheten kan marknaden sannolikt ha mer överseende för affärsområdet Photonics och förhoppningarna kring detta affärsområdets potentiella förutsättningar.
Den som är positiv till bolaget ser att satelitverksamheten, som tillsammans med 5G-verksamheten är på god väg att ensamt bidra till att Sivers blir ett lönsamt bolag under 2025 och Photonics får förbli en förhoppning och vision för framtiden, det bästa av två världar.
Det blir spännande att fortsätta att följa bolagets resa under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Nvidia levererade ändå… eller?
På onsdagskvällen släppte Nvidia sin rapport för det fjärde kvartalet som överträffade analytikernas förväntningar igen. Vi fick se rekordintäkter som nådde 39,33 miljarder dollar, en ökning med 78 % jämfört med samma period föregående år. Dessutom ökade vinsten då nettovinst uppgick till 22,07 miljarder dollar, vilket motsvarar en ökning med 72 % från föregående år. Datacentersegmentets tillväxt åter starkt och försäljningen inom fördubblades nästan till 35,6 miljarder dollar, vilket understryker den starka efterfrågan på AI-relaterade produkter. Även framtidsutsikterna var bra, Nvidia förväntar sig intäkter på 43 miljarder dollar för det kommande kvartalet, vilket överstiger analytikernas prognoser en bit, men kanske inte så mycket som vi har sett under det senaste året. I skrivande stund, på torsdagskvällen är aktien ner omkring 8% trots det strålande budskapet ovan.
Momentum i aktien har avtagit under de senaste månaderna, se graf nedan, och kanske är det så att de relativt väl tilltagna värderingsmultiplarna innebär åtminstone en viss paus i aktiens framfart. Nvidia handlas till ett P/E-tal (pris / vinst) på 51,29 (därmed handlas bolagets aktie till ett värde som motsvarar 51 årsvinster i nivå med den förväntade vinsten 2025, och EV/EBIT (företagsvärde / rörelseresultat) är 47,7. För S&P 500-indexet är P/E-talet cirka 21,6 för 2025.
De senaste månaderna har trenden i aktien snarast varit lätt nedåt, även om volatiliteten har varit stor, men kanske behövs ny, icke känd, information för att ta en aktie vidare när man redan befinner sig på dessa värderingsnivåer. Kanske har aktien kommit till en nivå när det blir dax att bevisa att värderingen är korrekt?
Investeringsnivåerna ovan är gigantiska och om de kommer bli verklighet och utvecklas i ungefär samma procentuella tillväxttakt under de närmaste åren är det absolut inga problem, aktien kommer att fortsätta att gå mycket bra. Vi tror emellertid att det finns delar av marknaden som börjar tvivla på att den framtida utvecklingen kommer att vara i samma takt.
Samtidigt, se ovan, kan vi konstatera att Nvidia idag är i princip i en monopolställning rörande AI-chip. Kanske kan forskningen i framtiden bidra till att andra tillverkare träder fram och tar marknadsandelar, kanske på grund av ny teknik, förhoppningsvis via banbrytande nya produkter och möjligtvis med hjälp av produkter från bolag som exempelvis ”veckans bolag” Sivers Semiconductors.
Veckans Spaning – Högre svensk PPI i januari oroar – men hur ser omständigheterna ut?
Producentpriserna steg med 1,7 procent i januari, jämfört med månaden före, och steg framför allt hela 3,5 procent jämfört med samma månad föregående år, vilket rapporteras av de flesta medier under veckan med rubriker som:
“Årstakten för PPI i januari 2025 är den högsta sedan april 2023”
Ovanstående rubrik figurerade flitigt under veckan. På exportmarknaden steg priserna med 1,2 procent och på hemmamarknaden steg de med 2,3 procent. Årstakten för konsumtionsvaror inom prisindex för inhemsk ökade från 4,4 procent i december till 6,1 procent i januari, vilket ju låter väldigt illavarslande, men kanske öppnar sig en delvis annan bild om man djupdyker i siffrorna?
Största bidrag i procentenheter till total förändring, december 2024-januari 2025
Det främsta bidraget på hemmamarknaden var högre priser på elektricitet. Högre priser på distributionstjänster avseende elektricitet, fjärrvärme i flerbostadshus och vattenförsörjningstjänster bidrog absolut mest uppåt med hela 1,4 procentenheter lägg därtill raffinerade petroleumprodukter (bensin & diesel). Det är ju naturligtvis inte bra oavsett vilka varor som påverkar, men man kan kanske ändå bli något lugnare när man inser att det är främst energipriser (som vi dels vet är volatila, dels inte kan kontrollera) som bidrar mycket till avvikelsen.
På exportmarknaden kom det största bidraget också från högre priser på raffinerade petroleumprodukter.
Därtill bör valutautveckling nämnas då den var mycket ofördelaktig för svenskt vidkommande under januari. En förstärkning eller försvagning av kronan sänker respektive höjer export- och importpriserna mätt i svenska kronor. Priserna i producent- och importled räknas om från utländska valutor till svenska kronor enligt Riksbankens omräkningskurser för valutor.
Valutaförändring på årsbasis i januari innebar en försvagning av den svenska kronan med omkring 6,2% YoY i januari. Nu beräknar SCB enligt en mer lite komplicerad modell, men som normal investerare kan man konstatera att januari var den enskilt tuffaste månaden för den svenska kronan under 2024 med en försvagning på över 6% och bör reverseras redan under februari.
Kikar man ovan kan man därmed konstatera att en av de tyngsta posterna, importprisindex på +4,8%, kanske mest beror på den väldigt svaga svenska kronan under januari 2024. Vi vill absolut inte förringa den höga PPI-siffran i januari, men vill enbart mana till viss försiktighet och avvakta någon månad med att dra långsiktiga slutsatser då vi anser att det finns ett par tunga datapunkter som kan ha varit volatila och på mycket låga nivåer just under januari 2024.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Sivers Semiconductors, Commerzbank och Banco Santander som alla är upp mellan 6–33%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Sivers Semiconductors, Truecaller och Hanza med uppgångar på mellan 6%–33%.
Veckans Räntespaning
Den gångna veckan har präglats av marknadssvängningar, inte minst på grund av flera uttalanden från Vita huset. Under gårdagen sjönk de svenska räntorna med 3–5 punkter, en något bredare nedgång jämfört med euroland, där räntorna föll 1–3 punkter. I USA gick utvecklingen åt motsatt håll, med stigande räntor och en förstärkt dollar efter att Trump meddelat att de pausade 25-procentiga tullarna mot Kanada och Mexiko kommer att införas nästa vecka, samtidigt som Kina ska beläggas med en extratull på 10 %. Aktiemarknaderna avslutade dagen på minus, medan både kreditspreadar och VIX-index steg.
Moodys har uppgraderat Fastpartners kreditbetyg från ’B1’ till ’Ba3’, med en fortsatt positiv utsikt. Uppgraderingen motiveras av bolagets starka rörelseresultat, där hyresintäkterna ökat trots lägre indexering. Dessutom beaktas de gradvis sjunkande, men fortfarande höga, räntenivåerna i bedömningen.
Den svenska byggsektorn fortsätter att präglas av en svag konjunktur. Preliminära siffror visar att antalet påbörjade bostäder under 2024 uppgick till 28 350, vilket är en minskning med 2 % jämfört med helåret 2023. Utfallet var även lägre än Swedbanks prognos på 29 500 bostäder och understeg flera andra estimat.
Den pågående sportlovsveckan i Stockholm har resulterat i en lugnare aktivitet på primärmarknaden, men vi deltog ändå i en transaktion. Det norska laxodlingsbolaget emitterade en grön hybridobligation på 2 miljarder NOK, med en ränta på 3m Nibor + 575 bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder