Veckobrev v.9 Europeisk inflation faller inte så mycket

Veckan har bjudit på försiktiga rörelser. Veckans statistik pekar på att inflationen hänger sig kvar i Europa samt att de amerikanska räntorna stiger. Samtidigt verkar aktiemarknaden just nu vara av uppfattningen att visserligen kommer det ytterligare någon räntehöjning, men det värsta är trots allt bakom oss, tills vidare i alla fall…..

Världsindex är därmed upp knappt 1% under veckan.

Veckans Hållbara Bolag – Hanza
Vi har i veckan för fondernas ökat investeringarna i portföljbolaget Hanza. Bolaget är ett globalt tillverkningsbolag som moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Genom sina produktionsanläggningar med olika teknologier grupperade i lokala kluster samt rådgivningstjänster skapar man kortare ledtider, mer miljövänliga processer och ökad lönsamhet åt kunderna. Detta betyder att man bidrar till en bättre och mer hållbar framtid. Bolaget grundades 2008 och omsätter sedan 2019 över 2 miljarder kronor med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina. Bland Hanzas uppdragsgivare hittar man ledande bolag som ABB, Epiroc, GE Getinge, Oerlikon och Siemens.

I veckan genomfördes en placing av en större aktiepost i bolaget. Vi tycker detta skapar ett mycket intressant läge att komma in i bolaget på rabatt och deltog i boken för fondernas räkning.

Värderingen har kommit ner och vi tycker inte att marknaden till fullo värderar de globala trender som för närvarande råder där många bolag vill effektivisera sin produktion och samtidigt kanske också önskar flytta hem den till Europa för att få kortare ledtider och en bättre kontroll, inte minst de bolag som har drabbats av produktionsstopp exempelvis på grund av Kinas kraftiga nedstängningar till följd av C19.

Vi är mycket förväntansfulla inför bolagets framtid.

Veckans Händelse – Inflationen överraskar negativt
Torsdagens inflationssiffror från Europa var ingen munter läsning och vittnade om en fortsatt bredbaserad uppgång. Kärninflationen steg till 5,6% i februari med störst bidrag från tjänstepriser. Livsmedelsinflationen fortsatte också uppåt samtidigt som producentpriserna i januari indikerar att både livsmedel och andra varor kommer fortsätta stiga i närtid. Baseffekter kommande månader är gynnsamt för nedgången i inflationstakten, men starka månadssiffror tyder på att det kan ta tid innan kärninflationen vänder ned. Siffrorna eldade på förväntningarna om kraftigare räntehöjningar från ECB och marknaden prisar nu in en räntetopp kring 4% (nuvarande ränta ligger på 2,50%). Vi tror att ECB höjer sina räntor med 50 punkter i mars, följt av ytterligare 25 punkter i maj och juni, vilket lyfter depositräntan till en topp om 3,50%.

Under den senaste tiden har diskussionerna om en mellanmöteshöjning från Riksbanken i Sverige intensifierats, särskilt efter torsdagens europainflation. Kärninflationen i Europa i kombination med hökaktiga kommentarer från ECB indikerar att ECB:s räntetopp förskjuts framåt i tiden, vilket sätter press på Riksbanken att agera för att undvika ytterligare kronförsvagning. Riksbanken har även färre möten än ECB. Vi tror vi inte på någon mellanmöteshöjning i dagsläget, det skulle snarare signalera panik från Riksbankens sida.

Veckans Spaning –Fastighetssektorn i kräftgång
Fastighetsbolaget Balder har fått ett sänkt kreditbetyg från kreditvärderingsinstitutet Moody’s, där nivån nu läggs på Ba1, ett steg under den tidigare nivån Baa3 vilket är s.k ”skräp” eller high yield. Detta är en nivå som ligger två nivåer under S&P:s officiella rating av bolaget (BBB).

Sänkningen kommer efter att Moody’s i oktober i fjol inledde en utredning som skulle kunna resultera i en sänkning. Moody’s hänvisar till förväntningar om fortsatt press på Balders nyckeltal för kreditvärdighet. Detta som följd av fortsatt hög inflation vilket, med stigande räntor, ökar finansieringskostnaderna för Balder, med tanke på att koncernen har en väsentlig del av sin skuld till rörlig ränta. Det är intressant att sänkningen kommer endast någon vecka efter att Balder tog in nytt kapital i en konvertibelemission.

Det finns en teori om att Moody´s eventuellt är lite irriterade på Balder efter att bolaget för något år sedan bytte från Moody´s till S&P för sin officiella rating, och därmed inte längre är en betalande kund hos Moody´s. Så får det naturligtvis inte gå till, detta skulle urholka förtroendet för kreditvärderingsinstituten.

Sektorn i sin helhet har i kölvattnet av Balder neddragning haft en tung vecka med nedgångar på ca 2%. I aktieportföljerna har vi väldigt lite fastighetsbolag och vi tror att det får förbli så ytterligare en tid.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Verisk, Kuehne och Nucor med uppgångar mellan 5%-7%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Cint, Smart Eye och Oneflow med uppgångar mellan 8%-12%.

Veckans Räntespaning
Största nyheten under veckan var helt klart Moody´s nedgradering av kreditbetyget för fastighetsbolaget Balder. Moody´s har dock inget pågående samarbete med bolaget vilket gör att agerandet känns lite underligt. S&P som har ett samarbete med Balder har kreditbetyget BBB för bolaget med en negativ outlook, man ligger då 2 nivåer högre än vad Moody´s gör i sin bedömning.

Efter förra veckans negativa inflationssiffra har förväntningarna i marknaden höjts för räntenivån. Marknaden prisar nu in en räntehöjning om 53 bps i april och 34 bps i juni och att räntan toppar på 3,92% i mitten av 2023.

Även i Europa fortsätter kärninflationen att stiga, inflationssiffran för februari steg till 5,6% jämfört med väntat 5,3%. Siffran ökar trycket på räntehöjningar från ECB där marknaden nu prisar in en räntetopp kring 4%, nuvarande ränta ligger på 2,5%.

Det har varit lugnt på primärmarknaden denna vecka, att många är i väg på sportlov är troligen en förklarande orsak.

 

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.