Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Veckan har präglats av försiktighet in emot torsdagens inflationssiffror som vi talar om nedan.

Världsindex är därmed relativt oförändrat under veckan.

Veckans Bolag – Raysearch
Vi har under 2023, för fondernas räkning, investerat i svenska Raysearch, Bolaget är ett mycket intressant medicinteknikbolag. Företaget utvecklar och säljer mjukvaror för strålbehandling av cancer. Huvudprodukten är ett dosplaneringssystem för cancerkliniker. Raysearch grundades 2000 av Johan Löf och är en avknoppning från Karolinska institutet i Solna. De största kunderna är stora sjukhus runt om i Världen, inte minst i USA. När man köper in dyr strålningsutrustning från exempelvis Varian eller Elekta är det av yttersta vikt att maskinerna används så effektivt som möjligt, inte minst på vinstdrivande privata kliniker. Att investera i Raysearch dosplanerare blir mycket enkelt att räkna hem för en klinik, som då kan effektivisera patientflödet och behandlingarna vilket i sin tur bidrar till att utrustningen kan användas effektivare och fler patienter kan få vård varje dygn.

I veckan fick vi en riktigt fin rapport från Raysearch, som mer än dubblade vinsten. Styrelsen föreslår dels ordinarie utdelning, och även en extra utdelning. Aktien fick rejäl skjuts på börsen efter rapportsläppet. Bolaget redovisar ett rörelseresultat på 44,4 miljoner kronor mot 20,7 miljoner för ett år sedan för det fjärde kvartalet 2023. Aktien lyfte nära 8 procent.
De närmaste åren ska de fördröjningar som pandemin inom investeringar i övrig vård inom sjukvården succesivt reverseras ytterligare och vi tror därmed på några riktigt goda år för Raysearch.

Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.

Veckans Händelse – Åter väntan på amerikansk inflation…
Veckan har, som så ofta numera, varit en försiktig vandring mot torsdagens inflationssiffror från USA. Index för kärninflationen, (core PCE), i USA steg 0,4 procent i januari jämfört med föregående månad och steg 2,8 procent jämfört med samma månad året innan, allt i linje med vad analytiker hade räknat med, se nedan.

Aktiemarknaden andades ut efter att januarisiffran från Feds favoritmått (konsumtionsdeflatorn, PCE) presenterats. S&P gick upp 0,5% och Nasdaq hela 0,9% vilket tog den senare till en rekordhög stängningsnivå (ATH) för första gången på mer än två år och resulterade i positiv utveckling för hela februari (S&P +5,2% och Nasdaq +6,1%). Amerikanska räntor rörde sig något lägre igår efter siffran, se nedan bild på amerikansk 10-åring under gårdagen.

Veckans Spaning – Hur går det för amerikansk ekonomi
Atlanta FED har en intressant publicering i realtid: https://www.atlantafed.org/cqer/research/gdpnow

Det är en kvantitativ modell som i realtid tar in utvald publicerad data i den amerikanska ekonomin och skapar en prognos över kvartalets förväntade BNP-tillväxt.

Ovanstående 19 datapunkter samlas kontinuerligt in och skapar sedan en kontinuerlig BNP-prognos för kvartalet. Nedan visas de senaste utfallen.

I tider som dessa då inflationsförväntningar och BNP-tillväxt har ett så tydligt fokus, marknaden vill ju att inflationen kommer ner och att det visas i avtagande styrka i ekonomin, har bland annat denna modell hamnat i rampljuset. Även om vi ser en viss volatilitet i siffrorna fokuserar marknaden på trenden som vi ser har varit lite fallande de senaste veckorna. Vi tror att denna modell kommer att vara till viss hjälp för investerare när det gäller att navigera rätt i marknaden under den närmaste tiden fram emot den förväntade första räntesänkningen från FED.

Bilden nedan visar att på viss osäkerhet i modellen, men när man kommer omkring en månad innan kvartalets utgång blir utfallet klart intressant och ganska nära sanningen.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Gubra, Hydrogenpro och Arcadium Lithium alla upp mellan 14%-24%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Smart Eye, Millicom och Flat Capital med uppgångar mellan 8%-25%.

Veckans Räntespaning
Det har varit en relativ lugn marknad nu under veckan pga. sportlov i Stockholm. Det har dock annonserats en del mandat som kommer under nästa vecka, bland andra Pelagia och Sanolium. Vi förväntar oss en högre aktivitet under kommande veckor på primärmarknaden.

FED:s föredragna inflationsmått core PCE för januari släpptes under torsdagen och landade på 2,8% i årstakt och 0,4% i månadstakt vilket var helt i linje med förväntat. Räntorna hade stigit inför beskedet men sjönk tillbaka efteråt.

Bostadsutvecklaren Bonava meddelade under veckan att bolagets företrädesemission blev övertecknad till 170%. I och med emissionen tillförs Bonava ca 1 mdr SEK vilket stärker upp bolagets balansräkning.

Balder offentliggjorde utfallet av bolagets återköpserbjudande av hybridobligationer med första call i mars 2026. Återköpt volym uppgår till 100m EUR av totalt 400m EUR utestående.

Under veckan fick Heimstaden AB sin kreditrating sänkt av Fitch från BB till B med negativa utsikter. Detta efter att dotterbolaget Heimstaden Bostad meddelat att man ställer in utdelningen på alla aktieslag. Heimstaden AB ställer samtidigt in utdelningar på sina preferensaktier och skjuter upp kupongutbetalningar på sina hybridobligationer utgivna i SEK.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.