Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Marknaden har under veckan varit avvaktande och handlat fram och tillbaka inom ett relativt smalt intervall. Marknaden verkar därmed dock hantera negativa inflations- och ränteuttalanden från centralbankerna. För närvarande fokuserar inte aktiemarknaden på räntor och inflation utan bolagens relativt fina rapporter.
Därmed är Världsindex i princip oförändrat under veckan.
Veckans Bolag – Asmodee, vad är det?
På temat bra rapporter har vi i veckan fått in många fina rapporter i de svenska portföljerna som har fått en mycket fin start på året. Alla de svenska aktiefonderna presterar bäst eller i toppskiktet i sina respektive kategorier hittills i år. Bland annat har vi i veckan sett fina rapporter från Smart Eye, Bico, Truecaller, Karnov och Sivers Semiconductor.
Embracer-avknoppningen Asmodee fick ett börsvärde på 27 miljarder kronor i den inledande handeln förra veckan och har därefter fluktuerat relativt mycket. Det verkar som att vissa investerare vill sälja av sina positioner och andra också vill köpa men de tycks inte riktigt matcha varandra under de första veckornas handel. Bolaget har starka varumärken inom brädspel, men samtidigt är delar av verksamheten också byggd på distribution av populära samlarkortspel där Asmodee har djupa samarbeten med ett antal mycket starka partners.
Vi tror att vissa investerare har svårt att förstå bolagets affär och möjligheter, speciellt inom samlarkort. Marknaden för samlarkortspel (Trading Card Games, TCG) domineras nästan helt av tre stora spel: Pokémon Trading Card Game som ges ut av The Pokémon Company där Nintendo äger en tredjedel. Magic: The Gathering, ges ut av Wizards of the Coast som i sin tur ägs av spel- och leksaksjätten Hasbro. Yu-Gi-Oh, ges ut av det japanska datorspelsföretaget Konami. Asmodee distribuerar samtliga men det är framför allt de två förstnämnda som är viktiga intäktsgivare. Totalt står samlarkortspel för 46% av koncernens intäkter och en stor del av detta bedöms vara koncentrerat till dessa två. Distribution, marknadsföring och stöd till återförsäljare är exempel på de tjänster som Asmodee kan bistå med. Därmed är också The Pokémon Company och Wizards of the Coast mycket viktiga partnerbolag. Asmodee bidrar med sin expertis och sitt breda distributionsnätverk. Det kan också nämnas att Asmodee haft distributionsrättigheterna för Pokémon TCG i Storbritannien och Frankrike sedan tidigt 2000-tal.
I mars 2024 lanserade Asmodee samlarkortspelet Star Wars: Unlimited. Varumärket kontrolleras förstås av Disney-ägda Lucasfilm men spelet utvecklas och ges ut av Asmodee-bolaget Fantasy Flight Games. Detta är alltså mer av Asmodees egna satsning på samlarkortspel. Lanseringen har varit mycket framgångsrik.
De tre stora nämnda ovan har dominerat marknaden i väldigt många år. Försäljningen av samlarkort tenderar att gå i cykler där framgångsrika lanseringar av nya produkter, spel, filmer och kollektioner driver på marknaden lite extra.
Viktigast för Asmodee är ändå brädspel som varje år har en jämn försäljning men med ett uppsving kring jul. De viktigaste titlarna är Catan, 7 Wonders, Ticket to Ride, Dixit och Dobble, aka Spot It!).
Detta är en kassaflödesmaskin, marginalen ligger och taktar strax under 20%. Skuldsättningen ligger på 3,6 NetDebt/EBITDA, en siffra som var nästan dubbelt så hög under tiden som PE-bolag (Private Equity) innan Embracers förvärv. Det är inte omöjligt att bolaget kommer att värderas upp under 2025, givet fina kassaflöden, en trygg affärsmodell, Förvänta dig en trygg investering och ett bolag som kanske både har möjlighet att göra förvärv och leverera utdelningar till aktieägarna. Ett utköp från börsen är heller inte omöjligt givet den stabila affären, den passar bra att belåna i en PE fond.
Det ska bli mycket spännande att fortsätta att följa Asmodee för fondernas räkning.
Veckans Händelse – Protokollet från senaste FED-mötet
På onsdagskvällen släpptes protokollet från det senaste FED-mötet i januari då styrränteintervallet lämnades oförändrat på 4,25–4,50 procent, vilket var väntat. Fed-ledamöterna uttryckte i samband med mötet att de var beredda att hålla räntorna stabila trots en ihållande inflation och osäkerhet i den ekonomiska politiken.
Utöver inflationsrisker från handels- och invandringspolitik kan landets skuldtak leda till förändringar i balansräkningen. Vissa deltagare indikerade att, förutsatt att ekonomin förblev nära full sysselsättning, de skulle vilja se ytterligare framsteg på inflationen innan de gör fler justeringar av målintervallet för styrräntan. Vidare betonades den försiktiga inställning som Fed-ledamöterna använder efter att räntorna sänktes med en procentenhet under sista månaderna av 2024. Flera tjänstemän har uttryckt att de vill se att inflationen fortsätter ned mot Feds 2-procentiga mål innan de ställer sig bakom en ytterligare sänkning.
Enligt vissa tjänstemän skapar risken för ännu en möjlig uppgörelse om skuldtaket i Washington oro. “Angående möjligheten för betydande förändringar i reserver under de kommande månaderna relaterade till dynamiken i skuldtaket, noterade olika deltagare att det kan vara lämpligt att överväga att pausa eller bromsa balansräkningen tills den här händelsen har löst sig”, står det i protokollet.
Ledamöter undersöker även implementeringen av president Donald Trumps politiska planer kring ekonomin och hur dessa påverkar. Donald Trumps agenda inkluderar en ökad användning av tullar på amerikanska handelspartners och ett invandringsförslag, vilka båda kan påverka utsikterna för inflation, arbetsmarknad och ekonomisk tillväxt. Vi vill här påpeka att FED-mötet ägde rum innan det stod klart i vilken ordning Trump ämnar genomföra sina förändringar. Vi tror faktiskt att de nedskärningar av statsapparaten samt massutvisningar som Trump har inlett med snarare för inflationen nedåt. Den osäkerhet som tullhotet skapar bör också på kort sikt, om något, hämma tillväxten än motsatsen.
Det är dock tydligt, för tillfället, att ledamöterna inte har bråttom att sänka räntan så länge arbetsmarknaden inte försvagas eller inflationen snabbt återgår till målet. Vi tror därmed att nästa sänkning kommer tidigast i juni följt av en sänkning i december.
Marknaden prisar nu in 1–2 räntesänkningar ytterligare i år, men som framgår av procenttalen i grafen nedan råder det större osäkerhet och försiktighet i prognosen än på länge.
Aktiemarknaden tog dock beskedet med ro och S&P som inledde dagen något ner stängde i svagt positivt territorium.
Veckans Spaning – Högre svensk inflation i januari – livsmedel bidrog
KPIF, KPI med fast ränta, som redovisades i veckan, steg 0,4 procent i januari jämfört med föregående månad, och steg 2,2 procent jämfört med samma månad föregående år.
Enligt den preliminära beräkningen som vi rapporterade om för två veckor sedan blev det faktiska utfallet enligt ovan identiskt. I december var KPIF-inflationen 1,5 procent. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 2,7 procent i januari, jämfört med 2,0 procent i december. Det preliminära utfallet var 2,7 procent. Riksbankens prognos, från december, pekade mot en KPIF-inflation på 1,8 procent i december samt en KPIFXE-inflation på 2,4 procent. KPI-inflationen uppgick till 0,9 procent. Höjda hyror samt prisökningar för livsmedel och restaurangbesök var bland de främsta bidragen till inflationstakten i januari.
Ökning i hyrorna för hyresrätter samt priserna inom livsmedel och restaurangbesök bidrog med ungefär 1,0 procentenhet till inflationstakten enligt KPI. Elpriserna ökade mellan december och januari, men fortsatte att ha en negativ årstakt vilket det har varit sedan maj 2023. Det är dock troligt att den trenden kommer att vända om 5–6 månader, menar vi. Lägre räntekostnader bidrog med nästan -1,0 procentenhet till inflationstakten enligt KPI Korgeffekten för månadstakten i januari uppgår till 0,06 procent för KPI, dvs i princip oförändrat, vilket var lite av en överraskning för oss då vi trodde på en inflationsdämpande korgeffekt.
Riksbankschef Erik Thedéen talade inför finansutskottet på tisdagen, dagen innan KPI-siffrorna, och menar att hotbilden mot Sverige är både bred och komplex och Riksbankens beredskap byggs upp för att kunna möta ett brett spektrum av händelser.
Han framhöll att ett robust och motståndskraftigt betalningssystem är den viktigaste prioriteringen i Riksbankens beredskapsarbete framöver. Under lång tid har ökad effektivitet och digitalisering av betalningsmarknaden stått i fokus. Det har varit positivt, och i dag är det enkelt att betala för de flesta. Samtidigt skapas ökade risker med att exempelvis cyberangrepp och andra it-störningar snabbt kan få spridningseffekter och i värsta fall leda till stora konsekvenser i hela betalningssystemet. Därför behöver vi växla upp arbetet med att skapa en betalningsmarknad som kan stå emot olika typer av störningar. Detta arbete behöver ske skyndsamt och alla aktörer inom systemet behöver vara med och bidra, menar han.
Thedéens retorik kring räntepolitiken är i likhet med FED för närvarande avvaktande i samma anda som FED och kommer sannolikt så förbli till ytterligare statistik pekar på fallande konjunktur eller inflation eller bådadera. Förvänta inga ytterligare räntesänkningar de närmaste månaderna, fel tycker vi som har argumenterat för motsatsen då vi tror att ytterligare räntesänkningar snabbt, i likhet med Konjunktur Institutets bedömning, i syfte att inte falla djupare ner i lågkonjunkturen. Inflation på livsmedel och hyror som höjs i enlighet med indexering är ingenting som försvinner med högre räntor….
Vi noterar också att ECB:s Isabel Schnabel på onsdagen sade i en intervju att hon endast ser begränsat utrymme för ytterligare räntesänkningar. ECB måste vara försiktiga och inte sänka räntan för mycket eftersom lånekostnaderna redan är nära en nivå där de inte längre begränsar ekonomin. Hon konstaterade också att marknadens förväntningar om att ECB:s styrränta kan sjunka till omkring 1,75 procent nästa år går på tvärs mot hennes egen bedömning.
Ovanstående fick en negativ påverkan på marknaden under onsdagseftermiddagen, vår retorik blir den samma som för Sverige, tillväxten är svag, inflationen är på väg ner, nu är det viktigt att stödja ekonomin med räntevapnet så att inte konjunkturen försvagas. Konsumenten är tveksam och sparar snarare än spenderar, nedan illustrerat av svensk sparkvot.
Slutsatsen blir att centralbankerna just nu väljer att inte stödja ekonomin, varken i EU eller USA, man avvaktar och vi hoppas att man inte felbedömer situationen, Ska man vara nyanserad måste vi dock medge att det ekonomiska läget är komplicerat både geopolitiskt med Ukraina och Mellanöstern, men också på grund av den strida strömmen av utspel från USA:s nya president, som vi generellt väljer att inte kommentera då vi vill förbli objektiva, men vi hoppas att de europeiska centralbankerna inte gör fel i sin försiktighet, då det kan bli ödesdigert.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Renesas Electronics, Camurus och Sivers Semiconductors som alla är upp mellan 8–13%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Smart Eye, Bico och Truecaller med uppgångar på mellan 13%–37%.
Veckans Räntespaning
Veckan var relativt lugn på kreditmarknaden även om det varit turbulent på geopolitiska arenan med många uttalanden från Donald Trump och den amerikanska administrationen. Uttalandena fick räntorna i Europa att stiga något under veckan. Den svenska 10-årsräntan steg från 2,34% till 2,36% och motsvariga 2-årsräntan steg från 1,95% till 1,97%. Samtidigt steg de europeiska kreditspradarna. Spreadarna för Investment Grade steg från 51,2bps till 52,04bps under veckan. Motsvariga spreadarna för High Yield steg från 279,3bps till 282,7bps.
Under veckan erhöll fastighetsbolaget Castellum en rating från S&P på ’BBB’ med stabila utsikter. Bolaget har även en rating från Moodys på ’Baa3’ med positiva utsikter.
Det har varit full aktivitet på primärmarknaden under veckan och vi deltog i två emissioner. Sparc Group som erbjuder installationstjänster inom olika segment bland annat elinstallationer för förnybar energi men även service och underhållning av datahallar. Bolaget emitterade 1,1 mdr SEK på 4 år till rörlig ränta som betalar 3M Stibor+695bps. Sen var Bonova ute och emitterade en grön obligation på 3,5 år till rörlig ränta som betalar 3M Stibor +475bps. I samband med emissionen köper bolaget tillbaka sin tidigare utestående obligation.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder