Veckobrev v.8 – Powell försökte lugna marknaden

Veckan började med vinsthemtagningar då inflationsspöket skymtar i kulisserna enligt vissa investerare som intecknar de senaste veckornas stigande marknadsräntor. Emellertid tycks den amerikanska centralbankschefen Powell åtminstone tillfälligt ha lugnat marknaden med tal om fortsatt låga räntor. Under torsdagen fortsatte dock nedgången på börserna efter förnyade ränteuppgångar. Undertonen har därefter blivit negativ igen och Världsindex är ned med omkring 2,3 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag 

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, norska Kalera. Vi har köpt bolaget i veckan för fondernas räkning. Kalera är ett mordernt grönsaksodlingsbolag som växer så det knakar. Man har specialiserat sig på inomhusodling av huvudsakligen olika typer av sallad. Nyckeln till affärsmodellen är biodynamisk odling utan bekämpningsmedel till 95% lägre vattenåtgång än traditionellt odlade grönsaker. Odlingen sker i USA med faciliteter i Orlando, Atlanta och Hawaii. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Kalera primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 2 ”Ingen Hunger”, 11 ”Hållbara städer och samhällen” samt 15 ”Bevara Ekosystem” givet vattenbesparingarna i processen. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin tillväxt hittills.

Veckans händelse

Veckan började med instabil kursutveckling och vinsthemtagningar men FED:s Powell lugnade åter marknaden med löften om expansiv finanspolitik under lång tid framöver.

Han sade i sitt förskrivna anförande inför senaten på onsdagen att den amerikanska ekonomin ännu är långt ifrån Feds mål för sysselsättning och inflation. Centralbanken bedömer att det är lämpligt att behålla nuvarande intervall för styrräntan till dess att arbetsmarknadsförhållandena har nått nivåer som är förenliga med full sysselsättning och inflationen har stigit till 2 procent och är på väg att måttligt överstiga denna nivå. Han tillade att Fed också kommer att fortsätta köpa värdepapper i åtminstone nuvarande takt till dess att substantiella ytterligare framsteg mot målen har gjorts.

Veckans spaning

Katherine Tai, Joe Bidens förslag på handelsminister menar att USA bör stärka sina leveranskedjor, genomföra det nya handelsavtalet med Kanada och Mexiko och se till att Kina efterlever sina löften inom handeln. Hon vill att USA har en långsiktig handelspolitik som fokuserar på “arbetare och löntagare” i USA, stöttar innovation och stärker landets konkurrenskraft utomlands. Hon sade att det är särskilt viktigt att USA har en strategisk och sammanhängande plan för att hantera Kina och hjälpa amerikanska företag att konkurrera med deras modell av statligt understödda företag. Som vi tidigare har misstänkt innebär alltså inte demokratisk handelspolitik en återgång till den globalisering som rådde innan Trump. Det är USA som gäller och Kina ska fortsatt hållas kort. Trist då vi förespråkar globalisering även om vi hoppas på ett bättre samtalsklimat mellan USA och Kina framöver.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Scandic Hotels, OEM, Oncopeptides och New Wave som alla gått fint och stigit mellan 8% -23%.

Notera att vi under helgen bör få ett FDA-godkännande rörande Oncopeptides.

Globalt finner vi Norsk Hydro, Erste Bank, H&M samt även här Oncopeptides som alla är upp mellan 5%-11%.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk åter, efter förra veckans bakslag, och uppgick till 730.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med 101.000 personer och uppgick till 4 419.000 personer. Väntat var 4.427.000 personer och utfallet blev därmed bättre än förväntningarna. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, bortsett för de senaste två veckorna samt en period i november.

Nordea största ägare Sampo har bestämt att innehavet i Nordea kommer att minskas betydligt under de nästkommande 18 månaderna. Det framkom i samband med att Sampo anordnar kapitalmarknadsdag på onsdagen. Den finländska finanskoncernen ägde motsvarande 15,9 procent av aktierna i Nordea men inledde försäljningen under slutet av 2020. Nästa gång Sampo får sälja nya aktier är i början av maj när lockup går ut från den första försäljningen. Med tanke på ovanstående kommer vi att vara lite extra försiktiga med investeringar under det närmaste året.

Veckans räntespaning

Den senaste tiden har de långa räntorna stigit på bred front, igår handlades den amerikanska 10-årsräntan uppe på 1,5 % vilket är den högsta nivån på över ett år men har under fredagen backat något och handlas runt 1,45%. Uppgången bygger sannolikt mest på en oro över stigande inflation samt att investerare börjar tvivla på att det inte finns några alternativ till aktiemarknaden. Motsvariga svenska 10-årsräntan handlades igår på 0,44% jämfört med runt 0% vid årsskiftet.

Det har varit fullt upp på primärmarknaden under veckan med många emissioner som ska göras innan sportlovet drar igång i Stockholm. Vi deltog i 2 emissioner dels Tryg Försäkring gjorde en hybridobligation som betalar Stibor +240bps, dels Balder fastigheter som emitterade på euromarknaden också hybridkapital med en yield på 2,875% som var populär för yielden pressades ner från indikerat 3,25%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.