Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan försiktigt drivet av vinsthemtagningar i teknikbolag inför rapporten i bolaget som har varit ledande i sektorn under det senaste årets fokus på AI-investeringar, Nvidia. När rapporten kom mottogs den positivt av marknaden drivet av att man slog förväntningarna, i kombination med den höjda guidance som bolaget gav, läs mer nedan.
Världsindex är därmed till slut upp drygt 1,5% under veckan.
Veckans Bolag – Tobii Dynavox
Vi har under 2023, för fondernas räkning, investerat i svenska Tobii Dynavox, Bolaget är ett mycket intressant teknikbolag som tillhandahåller kommunikationshjälpmedel med ögonstyrning i Ipadliknade miljö. Man har även kommunikations-touchscreens för icke talande användare. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns en lång rad färdiga produkter som är globalt ledande inom sina respektive områden. Bolaget har haft en tuff period under pandemin då nedstängningar har bidragit till att färre patienter har fått hjälp med den här typen av vardagshjälpmedel från sjukvården. Behovet i marknaden är stort och enligt bolaget är det bara 2% av de som diagnostiseras årligen som får hjälp. Frågan är högt prioriterad och i bolagets största marknad USA har statliga ersättningar, så kallade reimbursement, ökat signifikant senaste åren. Bolagets relativt nya strategi, att sälja genom att utbilda, har visat sig vara framgångsrik och under 2022 lossnade det rejält för bolaget med en försäljningstillväxt på 40%.
I veckan fick vi en riktigt fin nyhet. Tobii Dynavox, som knoppades av från Tobii, höjde sina finansiella mål. Enligt de nya målen förväntas Tobii Dynavox intäkter att växa med i genomsnitt 20 procent årligen och leverera en rörelsemarginal som uppnår och överstiger 15 procent. De uppdaterade målen, med en tidshorisont på 3–4 år lyder:
- Att i genomsnitt öka intäkterna med 20 procent per år, justerat för valutaeffekter, inklusive bidrag från förvärv, från tidigare 10 procent.
- Att leverera en rörelsemarginal som uppnår och överstiger 15 procent.
De närmaste åren ska de fördröjningar som pandemin skapade reverseras ytterligare och vi tror därmed på några riktigt goda år för Tobii Dynavox och onsdagens uppdatering av finansiella mål är ett bra steg på vägen.
Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Nvidia rapporterar bättre än väntat igen….
En av de absoluta vinnarna bland de globala portföljbolagen under 2023 hos Cicero Fonder var Nvidia, som åter levererade ett urstarkt kvartal på onsdagskvällen och krossade de högt ställda förväntningarna. Även guidningen för det första kvartalet var bättre än väntat och aktien lyfte rejält på börsen. Nvidia, som är världsledande inom chiptillverkning och grafikkort, redovisar intäkter på 22,1 miljarder dollar under det fjärde kvartalet och siffran motsvarar en tillväxt i försäljningen på hela 265 procent från samma period året innan och var klart högre än förväntningarna som låg på 20,6 miljarder dollar. Vinsten per aktie uppgick till 5,16 dollar, vilket är en förbättring med 486 procent från jämförelsekvartalet förra året och även det betydligt högre än förväntningarna på 4,64 dollar.
För det första kvartalet spår Nvidia nu intäkter på 24 miljarder dollar där analytikernas förväntningar låg på 21,9 miljarder dollar. Efterfrågan på Nvidias AI-processorer, som kan kosta flera hundra tusen kronor styck, är enorm från it-bolag som Meta, Microsoft och Open AI. Bolagets grafikkort används för att kunna hantera både den nya tekniken med generativ AI och ny mjukvara som bygger på maskininlärning. Nvidias börsvärde har svällt till motsvarande 17 300 miljarder kronor vilket gör bolaget till världens sjätte största noterade företag, efter Microsoft, Apple, Saudi Aramco, Alphabet och Amazon. Rapporten skulle också kunna få påverkan på svenska bolag, exempelvis har Atlas Copco, vars vakuumdel är leverantör åt halvledarbolag och stöttas av ökad efterfrågan på chip, gynnats av starka rapporter från Nvidia. Detsamma gäller klimathanteringsbolaget Munters som levererar anläggningar till datacenter. När det gäller mer renodlad Nvidia-exponering finns samarbeten med Nokia samt svenska Sivers Semiconductors som kan bli intressanta under de närmaste åren. Teknikbolagen drabbades av vinsthemtagningar under början av veckan inför Nvidias rapport, men vi fick en tydlig lättnadsreaktion efter rapporten. Det är tydligt att Nvidia och AI-relaterade bolag driver marknaden just nu och det är fascinerande att se hur viktig utvecklingen i Nvidia är just nu för världens börser. Korrelationen är hög mellan utvecklingen i Nvidia och de flesta index runt om i världen. Till och med Japanska Nikkei gjorde en färsk All Time High i veckan för första gången sedan 1989.
Veckans Spaning – smått och gott från veckan kring inflation och Kina
Siffror pekar på dämpad löneökningstakt i euroområdet, vilket är viktigt för inflationsbekämpningen. Avtalade löner i euroområdet ökade med 4,46 procent under det fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år enligt ECB på tisdagen. Under tredje kvartalet var årstakten högre på 4,69 procent.
Även i Sverige fortsätter Riksbanken att uttala sig positivt om inflationen, som har sjunkit tillbaka från höga nivåer och inflationsutsikterna ser ljusare ut, men det går inte att ta en smidig återgång till låg och stabil inflation för given, utan det behövs tålamod i penningpolitiken, enligt vice riksbankschefen Anna Breman på tisdagen. Som vi kommunicerade vid vårt senaste penningpolitiska möte ska penningpolitiken inte vara mer åtstramande än nödvändigt. Men vi måste ha beredskap för att det kan komma bakslag, sade hon vidare. Anna Breman pekade på geopolitiska spänningar, en fortsatt svag krona och osäkerhet kring företagens prissättningsbeteende som risker som kan få inflationen att ta fart igen. Förhoppningsvis kan kronan stärkas något under nästa vecka om man vågar tro på att Ungern på måndag röstar för ett svenskt NATO-inträde. Förhoppningsvis kan detta delvis bidra till att Sverige åter blir en lite mer investerbar region för internationella investerare.
Helhetsbilden är att inflationen är på väg ner, och det är viktigt att det fortsätter så att inflationen blir varaktigt låg och stabil, fortsatte Breman. Hon tillade att konjunkturen och arbetsmarknaden verkar mattas av “ungefär på det sätt som Riksbanken sett framför sig”. Det är dock stora skillnader mellan olika branscher; bostadsbyggandet har bromsat kraftigt det senaste året men övriga investeringar i näringslivet har fortsatt att gå bra. Riksbankens prognos är att aktiviteten i svensk ekonomi gradvis ökar mot slutet av året, när inflationen fallit tillbaka och hushållens inkomster ökar. En återgång till reallöneökningar och låg och stabil inflation kommer även att ge goda förutsättningar för att investeringarna ska kunna öka igen i alla branscher, även bostadsinvesteringarna, avslutade Breman. Ovanstående är över lag i linje med vår syn på utvecklingen i den svenska ekonomin även om vi tror att återhämtningen och återgången till tillväxt nog kan dröja givet fortsatt relativt höga räntenivåer.
Vi har talat ett par gånger under de senaste veckorna om att Kina tar krafttag för att stävja den skrala börsutvecklingen under de senaste åren. Frågan har blivit ett fokusområde för president Xi, som har annonserat ett antal åtgärder under inledningen av året, såsom förbud mot short selling och regeringsstyrda aktie-interventioner. Nedan ser vi tydligt att åtgärderna har gett, åtminstone tillfälligt resultat, och börsen i Shanghai har varit fortsatt pigg i veckan. Nu fyller man på med nytt syre till brasan då Kinas centralbank, PBOC, sänkte den femåriga referensräntan sänks till 3,95 procent från tidigare 4,20 procent. Sänkningen var den första sedan i juni 2023 och den största sedan räntan infördes 2019. LPR-räntan är tänkt att vara en mer marknadsbaserad benchmark för nya lån till företag och hushåll, en sänkning förväntas därmed ge ytterligare stimuli till nya investeringar i landet.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Aozora Bank, Oneflow, Nvidia och Tomra alla upp mellan 10%-18%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Oneflow, Storytel, och VBG med uppgångar mellan 7%-10%.
Veckans Räntespaning
Det har varit en relativt lugn vecka på räntemarknaden. Vi fick svenska inflationssiffror i början av veckan vilka kom in något högre än väntat. Kärninflationen, KPIF, steg från 3,1% till 3,3% där väntat var 3,2%. Inflationen mätt som KPI steg från 4,4% i december till 5,4% i januari, väntat var 5,1%. Martin Flodén på Riksbanken sade att januariinflationen inte skrämmer. ”Det är tydligt att vi börjar få kontroll på inflationen. Risken att det ska bli ännu värre har absolut minskat enligt vår bedömning”, sade han. ”Det är troligt att kunna lätta lite tidigare på penningpolitiken än vad vi såg i samband med novembermötet”, sade Flodén.
Räntorna fortsatte stiga under veckan efter inflationssiffran. Den svenska 10-åriga räntan steg från 2,46% till ca 2,53% i skrivande stund. Den motsvariga 2-åriga svenska räntan steg från 2,68% till 2,78% i skrivande stund. Samtidigt har kreditspreadar minskat under veckan. Den europeiska kreditspreaden för Investment Grade handlas nu ca 1,55 bps lägre än veckan innan. Den motsvariga siffran för High Yield handlas ca 4,74bps lägre än veckan innan.
På primärmarknaden har det varit en hel del emissioner under veckan och vi deltog i en emission från fastighetsbolaget Fabege som emitterade en grön obligation på totalt 1 mdr SEK med en löptid på 3 år till rörlig ränta som betalar 3M Stibor +145bps.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder