Efter de senaste veckornas inflationsoro tog Putin i veckan över tronen som det största orosmoln i marknaden. Risken för en invasion fick Världsindex att gå ner med ca 2,8% under veckan.
Förhandlingar har pågått hela veckan mellan världens viktigaste ledare med Putin om att hitta en fredlig lösning på konflikten kring Ukraina.
Det är mycket svårt att säkert uttala sig om utgången i konflikten. Putin utnyttjar ett läge där han har upplevt en succesivt större politisk oenighet i Europa samt mellan Europa och USA under de senaste åren. Han gör därmed ett försök att flytta fram sina positioner. Även om vi tror att problematiken kommer att lösa sig på diplomatisk väg innebär det alltid en osäkerhet i marknaden när politiker använder vapenskrammel som påtryckningsmedel. Man bör också tänka på att det sannolikt är inrikespolitiskt viktigt för Putin att han kan visa upp en ”seger” ur händelseutvecklingen, vilket naturligtvis kan leda till svåra knutar att lösa i förhandlingarna. Därmed tror vi att förhandlingarna drar ut på tiden.
USA sade på torsdagseftermiddagen att man ser risk för en mycket snar rysk invasion. Aktiviteten på marken nära Ukraina indikerar att Ryssland kan vara mycket nära en invasion och detta är nu ett avgörande ögonblick enligt USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. På fredagsmorgonen nås vi dock av obekräftade uppgifter om att Biden och Putin ska mötas igen under nästa vecka och fredagen verkar starta handeln i positivt territorium.
Aktiviteten i den svenska ekonomin är fortsatt god och vi noterar att byggstarterna fortsatte att öka i januari, men den årliga ökningstakten blir allt lägre, och bostadsbyggandet har rentav minskat något de senaste månaderna. Det visar analysföretaget Byggfaktas byggstartsindikator. Byggstarterna för byggnader i Sverige steg totalt med 0,5 procent i januari, jämfört med föregående månad, och ökade med 5,8 procent i årstakt, den lägsta ökningstakten sedan sommaren 2020. Är det möjligen redan effekter av lite högre marknadsräntor som slår igenom. En bostadsanalytiker gjorde i veckan dessutom gällande att vinterns höga elpriser redan medför fallande intressen på småhus. De prisstegringar vi har sett redan på energi och i viss mån på räntor kanske redan kyler av ekonomin lite. Vi följer situationen noga.
Ericsson har erkänt omfattande korruption i Irak vilket bolaget säger sig ha upptäckt redan 2019. Telekomkoncernen konstaterar bland annat i ett pressmeddelande att det ser ut som om man har betalat terrororganisationen Islamiska staten för fri transportlejd. Vidare menar Ericsson att man har förmedlat uppgifterna till den amerikanska utredning som senare ledde till dryga böter i USA. Både svensk åklagarmyndighet och Finansinspektionen menar nu att man förväntar sig att Ericsson självmant inkommer med de fakta man har för att myndigheterna ska kunna avgöra om bolaget gjort sig skyldigt till brott mot strafflag eller undanhållande av information från aktiemarknaden. Vi avvaktar händelseutvecklingen men avhåller oss tills vidare nya investeringar i Ericsson då vi menar att uppgifter av detta slag gärna hänger sig fast ett tag samt ej heller är i linje med vårt etiska arbete för hållbara investeringar.
Veckans vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Arion Bank, Assa Abloy och Wihlborgs som alla är upp mellan 3% – 6%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Surgical Science, Sweco och AAK som alla är upp mellan 1% – 5%.
Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Nexans, Canadian Solar och Prysmian som tillhör våra Hållbara Inval är upp 5% – 7%. I övrigt hittar vi, bland annat, Wuxi Biologics, Klepierre och Expedia i topp med uppgångar på mellan 10%-16%.
Veckans räntespaning
Nu på fredagsmorgon inkom svensk inflationsdata och KPFI uppgick till 3,9% under januari vilket är högre än Riksbankens prognos på 3,75%. Underliggande inflation uppgick till 2,5% också högre än Riksbankens prognos på 1,94%. Mycket drivet av livsmedel, kläder och hushållsvaror som kom in högre än väntat. Detta kommer sätta press på Riksbanken att börja höja räntan.
Jämför man med Prospera som släppte sin månadsundersökning av inflationsförväntningarna under torsdagen så förväntas svenska KPIF-inflationen vara 2,4% om ett år, 2,1% om två år och 2,1% om fem år. Så även om inflationen ser hög ut för tillfället så förväntas inflationen att sjunka till omkring 2% på lite längre sikt.
På primärmarknaden deltog vi i flera emissioner. Bland annat emitterade Sagax en obligation om 300 mEUR på 4 år som betalar MS +120bps. Även Electrolux gav ut en grön obligation med 5 års löptid som betalar Stibor +60bps.
Trevlig helg!