Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Marknaden har under veckan visat gott momentum där rapporterna har varit ganska bra och rapporterande bolag som överpresterar har gått väldigt bra.
Därmed är Världsindex upp 0,7% under veckan.
Veckans Bolag – Embracer levererar
På temat bra rapporter har vi i veckan fått in många fina rapporter i de svenska portföljerna som har fått en mycket fin start på året. Alla de svenska aktiefonderna presterar bäst eller i toppskiktet i sina respektive kategorier hittills i år. Bland annat har vi sett fina rapporter från Camurus, Storytel, Humana, Devyser och Vertiseit.
Segmentet för PC/Konsol överträffade konsensusprognosen för EBIT med cirka 450 miljoner SEK. Denna EBIT-ökning hade även en marginal på i princip 100 %, vilket resulterade i en rapporterad PC/Konsol-marginal på 21 %, jämfört med konsensusprognosen på 5 %. Den imponerande prestationen drevs av flera faktorer:
Embracers resultat var redan känt sedan ett par veckor då man såg sig tvungen att släppa dem i en positiv vinstvarning, vilket man gör om man tycker att det avviker för mycket från vad som tidigare har guidats. Man förklarar de fina siffrorna med en ökning av milstone-betalningar från externa förlagsavtal. Embracer ingick dessutom flera avtal med prenumerationsplattformar som inkluderade intäktsredovisning i förskott. Vidare rapporterar man om stark försäljning av spelkatalogen under högsäsongen, som alltid är hösten.
Under nästa räkenskapsår, som löper mellan april 2025 och mars 2026, har Embracer för närvarande två AAA-spel planerade för lansering mot slutet av året. Vilka spel det rör sig om är inte utannonserat ännu och vd Lars Wingefors aktade sig noga för att avslöja för mycket. “Det är två mycket stora titlar. Sett till vår budgetprognos är det potentiellt på samma eller högre nivå som för Kingdom Come: Deliverance 2. När det gäller investeringarna är ett spel lite mindre och ett lite större. En av titlarna, deras tidigare spel, hade en fantastisk investeringsavkastning (ROI)”, sade han under presentationen.
I början av februari släppte Embracer sitt senaste AAA-spel,Kingdom Come: Deliverance II, som är en actionrollspel utvecklat för PlayStation 5, Windows och Xbox Series X/S. Spelet utspelar sig år 1403 i Kungariket Böhmen, en del av det Heliga Romerska Riket. Det fortsätter berättelsen om Henry, en smeds son som blivit riddare i tjänst hos Sir Radzig Kobyla. Manuskriptet består av 2,2 miljoner ord, vilket överträffar alla tidigare spel inom spelindustrin. Kritikerna har varit lyriska och man har erhållit s.k Metascore på 93, vilket är ett av de högsta som någonsin har delats ut. Försäljningen tycks gå mycket bra då man redan första dygnet sålde över en miljon spel och nu en vecka in i försäljningen är man mycket nära 2 miljoner sålda spel. Estimaten för försäljningen av spelet under det första kvartalet ligger på just 2 miljoner och det kommer därmed vida att överträffas. Totalt har spelet haft över 250 000 samtida spelare via Steam, vilket är en mycket hög siffra. “Det är vår starka övertygelse att spelet kommer att fortsätta generera betydande intäkter under de kommande åren, vilket understryker kvaliteten och dragningskraften hos Kingdom Come: Deliverance II”, säger Wingefors.
Trots ovanstående fantastiska datapunkter föll aktien med över 10% på rapportdagen, vi tror att många investerare inte är så bevandrade i gaming-världen och förstår vidden av succén med det nya spelet. Vi känner oss mycket konfidenta med vår investering i bolaget för fondernas räkning.
Hösten 2022 köpte Embracer Middle-earth Enterprises och därmed rättigheter till bland annat filmer och dataspel som bygger på J.R.R. Tolkiens Sagan om Ringen-trilogin och Hobbit. Sedan dess har det rört på sig en del med bland annat och meddelats att Peter Jackson planerar att producera två nya filmer i “Sagan om ringen”-serien. Den första filmen, med arbetsnamnet “The Hunt for Gollum”, förväntas ha premiär 2026. Andy Serkis, som tidigare gestaltat Gollum, kommer att regissera och återigen spela rollen som Gollum. Manus skrivs av Fran Walsh och Philippa Boyens, som också arbetade på originaltrilogin. Embracer kommer att ha en royalty på filmintäkterna och har ju dessutom möjligheter att lansera spel kring filmerna.
Det ska bli mycket spännande att fortsätta att följa Embracer för fondernas räkning.
Veckans Händelse – Inflationen stiger i USA
Stockholmsbörsen sjönk initialt på onsdagseftermiddagen efter publiceringen av den amerikanska inflationsstatistiken för januari som visade ett utfall som var högre än väntat.
Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg nio punkter medan dollarn stärktes. Under torsdagen reverserades emellertid rörelserna i räntor och dollar. Underliggande KPI, det vill säga kärn-KPI, ökade 3,3% i årstakt i januari, att jämföra med konsensus som låg på 3,1%. I december var årstakten 3,2%. KPI steg 3,0%, att jämföra med konsensus om en ökning på 2,9%. Under månaden innan var årstakten 2,9%. Se graf nedan
Inflationsöverraskningen dämpar förväntningarna på fler räntesänkningar från Fed. Vår prognos innehåller två sänkningar för Fed i år, men efter gårdagens inflationssiffra har osäkerheten ökat. Trumps handelspolitik försvårar räntebilden ytterligare. Några av drivkrafterna till det högre inflationsutfallet var priser på begagnade bilar och hyror, vilka båda har lägre vikt i Feds favoritmått, kärn-PCE, som publiceras 28 februari.
President Donald Trump var kort efter beskedet ute och beskyllde sin företrädare Joe Biden för uppgången.
Feds ordförande Powell sa veckan vid en utfrågning i Representanthuset att man har gjort stora framsteg i inflationsbekämpningen, men att man ännu inte är i mål, något som bekräftades i siffrorna
Under torsdagen fick vi även januaris PPI-siffror för USA som visar att även pristrycket i producentled ökar. Producentpriserna i USA steg 0,4 procent jämfört med december. Jämfört med samma månad föregående år steg PPI med 3,5 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha ökat 0,3 procent under månaden och ökat 3,3 procent mot samma månad föregående år.
Marknaden släpper just nu igenom lite högre inflationssiffror, vilket absolut inte har hört till vanligheterna under de senaste åren. Sannolikt menar marknaden att Trumps förda politik med tullar och massuppsägningar inom kort kommer att påverka tillväxt och inflation negativt och har därför överseende med små avvikelser för tillfället.
Veckans Spaning – Börsen är på ATH!!!
Efter 783 dagar har vi äntligen nått ett nytt All Time High på OMXSPI ochs vad bör vi fundera kring då?
Man kan fråga sig hur ofta All Time High sker på OMXSPI och hur påverkar det den framtida börsutvecklingen närtid?
Den svenska börsen har återigen satt ett nytt All Time High (ATH) på OMXSPI-index, torsdagen den 13 februari 2025, efter 783 dagar sedan den förra toppnoteringen. Det här väcker frågor som hur ofta sker ATH, och hur brukar börsen utvecklas efter sådana milstolpar? Dessutom, eftersom vi befinner oss i februari, kan säsongsmönster spela en roll i den framtida börsutvecklingen?
All time high är naturligtvis ett vanligt fenomen på en börs som ju historiskt har en uppåtgående trend. OMXSPI har genom åren regelbundet satt nya toppnivåer, särskilt under starka bull-marknader. I genomsnitt har Stockholmsbörsen noterat nya ATH cirka 10–15 gånger per år under expansiva perioder, medan det kan dröja flera år mellan rekordnoteringar under sämre marknader. Att det tog 783 dagar att återvända till en ny toppnotering kan jämföras med tidigare längre cykler, såsom efter IT-bubblan (som tog 6 år att återhämta sig) och finanskrisen (som tog cirka 8 år). Se graf nedan.
En sådan lång paus från ATH tyder ofta på att börsen genomgått en större korrigering och att en ny uppgångsfas kan ha startat, men tar lång tid. Ett nytt ATH väcker ofta oro för en kommande nedgång, men historiskt har börsen i regel fortsatt uppåt efter att ha brutit nya toppar. En analys av den svenska och globala aktiemarknaden visar att:
- 1 månad efter ATH: Börsen har i genomsnitt stigit med cirka 1,5–2 % efter en ny rekordnotering.
- 3 månader efter ATH: Uppgången är i genomsnitt 3–5 %, men med större variation beroende på marknadsläge.
- 6 månader efter ATH: Historiskt har börsen fortsatt uppåt cirka 5–7 % i snitt, men med ökad volatilitet. Det är dock viktigt att ta hänsyn till konjunktur och ränteläge. Om börsen redan har varit överköpt en längre tid kan en kortsiktig rekyl följa, medan en stabil trend ofta resulterar i ytterligare uppgång. För tillfället befinner vi oss i en situation där räntorna verkar vara på väg ner och konjunkturen kanske verkar har bottnat och förhoppningsvis är på väg upp, vilket borde stödja börsutvecklingen.
Eftersom vi befinner oss i februari kan det vara intressant att undersöka säsongsbaserade trender. Historiskt sett har januari och februari varit bland de svagare månaderna på börsen, medan perioden mars till maj ofta är starkare. Ett nytt ATH i februari kan alltså signalera en stark vårperiod för börsen. Momentum spelar också en viktig roll. Efter längre perioder utan ATH har börsen tenderat att uppvisa starkare utveckling på kort och medellång sikt. Detta kan kopplas till både förbättrat investerarsentiment och tekniska faktorer som breakout-trading.
Vi på Cicero Fonder ser tydliga inflöden i svenska aktiefonder i år, vilket är något som har lyst med sin frånvaro under de senaste åren då trenden har varit inflöden i globala fonder. Exempelvis nettosparande svenskar 55 mdr SEK under 2023 i aktiefonder men 50 mdr kanaliserades till globala aktiefonder. Detta får implikationer, som exempelvis att fondsparandet i globala fonder bidrar till att den svenska kronan försvagas, då all likvid som ska köpa globala fonder måste växlas till internationell valuta samtidigt som svenska kronor säljs. Detta får i förlängningen i sig också den svenska börsen, som noteras i SEK att framstå ännu sämre i en global jämförelse, om den svenska kronan sjunker Kanske kan vi befinna oss i ett läge där denna trend kan vända, vilket kan gynna den svenska aktiemarknaden både i termer av kronförstärkning och stigande aktiekurser. Nedan ser vi utvecklingen mellan den svenska- och USA-börsen under de senaste åren.
Funderar man enkelt kring makroutveckling och resonerar i termer av vad vi diskuterar ovan kring den amerikanska inflationen kan man kanske tänka sig att styrkan i den amerikanska ekonomin kommer att succesivt kommer att avta under året i tak med att Trumps massuppsägningar inom offentlig sektor och tullar implementeras. Kanske kan Europa, och Sverige, kunna repa sig konjunkturellt och därmed få belysning för de internationella, och inhemska, investerarna som börjar kanalisera kapital till Europa och Sverige. Ett av våra favorit-termometrar för den amerikanska ekonomin är GDP-Now som är en indikator som väger samman all ekonomiska data och ger en kortsiktig prognos om vart ekonomin är på väg, se nedan, och stjärnorna pekar just nu snarare söder- än norrut.
Vi befinner oss vid ett spännande vägskäl och kanske är det Europas- och Sveriges tur att börja avkasta bättre än USA för en tid? Om det blir verklighet kan vi också förvänta oss överpresterande svensk börs och stigande svensk krona.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Fujikura, Generac och Adobe som alla är upp mellan 7–16%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Storytel, Humana och Vertiseit med uppgångar på mellan 7%–19%.
Veckans Räntespaning
Kreditmarknaden fortsätter att utvecklas starkt. Trots att vi befinner oss mitt i rapportsäsongen, med ett stort antal rapporter som publicerats under veckan, har många bolag genomfört nyemissioner. Efterfrågan har generellt varit god, vilket tyder på att det finns mycket kapital som söker placeringar.
De svenska räntorna har stigit marginellt under veckan. Den svenska 2-årsräntan handlas nu kring 1,95 %, medan den 10-åriga räntan ligger runt 2,35 %. Samtidigt har de europeiska kreditspreadarna minskat, där spreaden för Investment Grade för närvarande ligger på 51 bps, ned från 53 bps. Motsvarande siffra för High Yield är nu cirka 278 bps, en minskning från 292 bps.
Under veckan höll vice riksbankschef Anna Seim ett tal om penningpolitiken och det aktuella ekonomiska läget. Hon betonade att Riksbanken har sänkt styrräntan med 1,75 procentenheter under en relativt kort tidsperiod och att räntenivån nu ligger i linje med inflationsmålet. Samtidigt poängterade hon att Riksbanken är beredd att agera om konjunkturen eller inflationsutvecklingen förändras.
Det har varit hög aktivitet på primärmarknaden under veckan, och vi har deltagit i två emissioner för fondernas räkning. En av dessa var från Vitec Software, en förstagångsemittent som levererar IT-lösningar till mindre företag inom flera olika branscher. Bolaget emitterade 1 miljard SEK med en löptid på fyra år och en kupong på Stibor +140 bps. Emissionen var mycket populär och blev kraftigt övertecknad. Vi deltog även i en emission från Gränges, som emitterade 600 miljoner SEK på fem år till Stibor +130 bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder