Veckan har efter en stark inledning bjudit på vinsthemtagningar. Bland annat var Google ner kraftigt efter att man visade sin nya AI-tjänst som inte riktigt visade sig vara så avancerad som marknaden hade räknat med. Under torsdagen kom ytterligare en svensk räntehöjning som stärkte den på senare tid så svaga svenska kronan.
Världsindex är därmed ner knappt 2% under veckan
Veckans Hållbara Bolag – Iconovo
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, svenska Iconovo, Bolaget är ett mycket intressant medicinteknikbolag som tillhandahåller inhalatorer för läkemedel i pulverform. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns fyra färdiga produkter som man jobbar med mot olika kundgrupper. Dels handlar det om färdiga inhalatorer för generiska preparat som ska ut på marknaden så fort patenten för originalen går ut, vilket inträffar 2025 för flera preparat, bland annat AstraZenecas Symbicort mot astma. Dels handlar det om massproducerade engångsinhalatorer av plast som kan användas till vaccin i pulverform, som är på gång. Dessutom pågår ett samarbete med ett insulinbolag som är på väg att ta fram insulin i pulverform för inhalering för att patienten ska slippa att använda sprutor. Fördelarna med läkemedel i pulverform via inhalering är många. Man slipper exempelvis kylkedjor vid transport då pulver inte behöver hållas kallt, vilket exempelvis lämpar sig mycket bra för vaccinering i varma länder. Doseringen blir lägre och exaktare då lungorna är ett mycket bra organ för upptagande av läkemedel. Även patienten får ett trevligare sätt att ta sitt läkemedel än exempelvis via sprutor.
Bolaget har en riktigt spännande framtid, även om intäkterna förväntas först 2025. På dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt ut. När vi dessutom hade möjlighet att komma in i bolaget på rabatt i en nyemission slog vi till. Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Centralbankerna höjer räntan
Riksbanken höjde på torsdagen styrräntan till 3 procent, en höjning med 0,5 procent från tidigare nivå och man varnar för att ytterligare höjningar kan krävas snart.
Thedéen menar att han ser att inflationen börjar vika av i USA och i viss mån i Storbritannien men så är inte fallet i Sverige och eurozonen. Delvis för att vi här kanske ligger lite senare i cykeln men det kan också vara så att vi kanske har ett lite värre inflationsproblem än andra länder, enligt honom.
Världens centralbanker höjer sina styrräntor för att tämja inflationen. Samtidigt blir det ännu en prisökning för de med höga och rörliga lån. Riksbanken öppnar för att fortsätta höja räntan så tidigt som i april igen.
Riksbanken ser att inflationen är hög och ännu inte har vikt av. Man tror att den kommer göra det men är osäkra på hur snabbt, enligt Erik Thedéen. En av Sveriges nackdelar är den svaga kronan som gör importpriserna höga och i sin tur kan fortsätta göra det dyrare för konsumenterna. Det man är rädd för är inte att elpriserna eller oljepriserna går upp och ner utan att det sprider sig till livsmedel, frisörer och bilreparationer. Då, menar Riksbanken, har vi en allmän prisuppgång och det finns det indikationer på att det gjorde förra året.
Ovanstående menar vi att alla som handlar på ICA har märkt under 2023, utom Thedéen möjligen då. Däremot ser vi också exempelvis både hos ICA och Axfood att marginalerna faller, vilket torde vara ett tydligt tecken på att konsumenterna har det så tufft att man tenderar att ändra sitt konsumtionsmönster. Vi har sagt det förut, och vi säger det igen, kära Riksbank höj inte räntan så mycket att ni knäcker den lilla konjunktur som finns kvar. Priserna kommer att falla när konsumenterna inte längre har råd att betala de nya priserna på smör, kaffe, kött och mjölk. Fortsätt heller inte med räntehöjningarna för länge.
Hård kritik mot Riksbanken kommer dessutom från bland annat Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv som menar att fler räntehöjningar förvärrar lågkonjunkturen. Han menar att ytterst riskerar också avtalsrörelsen att påverkas av Riksbankens agerande. Vidare blir effekterna på inflationen av torsdagens räntebesked sannolikt små. Svenskt Näringslivs tycker att Riksbanken borde ha avvaktat i det läge vi befinner oss i. Det är nu ett väldigt osäkert läge i svensk ekonomi, där hushållen är jättedeppiga och företagen blir allt mer oroliga för framtiden. Vi är rädda att man förvärrar lågkonjunkturen, säger Svenskt Näringslivs.
Veckans Spaning – Rivstart på 2023
Det har varit en fantastisk start på 2023 på världens börser. Många börser har redan presterat nästan 10% uppgång och exempelvis vår egen småbolagsfond, Aktiespararna Småbolag Edge, är upp över 12% hittills i år. Vad är då drivkraften för detta? Huvudskälet är fallande räntor där marknaden tror på att centralbankernas räntehöjningar snart är till ända givet de indikationer man får på avtagande ekonomisk styrka och även fallande inflation, åtminstone i USA. Nedan ser vi hur tydligt börserna för tillfället följer ränteutvecklingen, fast i motsatt riktning. Korrelationen mellan ränteutvecklingen och aktiemarknaden har inte varit så stark som idag sedan 1990-talet.
Ovanstående resonemang visar naturligtvis på att man som aktieinvesterare just nu måste ha järnkoll på ränteutvecklingen. Vad är det då som går bäst? Svaret på den frågan får vi om vi tittar på diagrammet nedan. Vi på Cicero Fonder arbetar som bekant mycket med faktorförvaltning. Vi försöker hitta de ekonomiska faktorer som för tillfället bäst bidrar till marknadsutvecklingen.
Ovan ser vi tydligt att det som går bäst i USA är ”Most Shorted”, alltså de mest kortade aktierna i marknaden. Det som går sämst är ”Momentum” vilket definieras som den typ av aktier som har gått bäst de senaste sex månaderna.
Marknaden har alltså, i alla fall för tillfället bytt fot. Det man gillande under 2022 gäller inte längre, nu vill man istället köpa ”Most Shorted” och skillnaden är brutal, hela 18% på lite drygt en månad.
Momentum, alltså det som har gått bäst de senaste sex månaderna består av defensiva aktier, såsom läkemedelsbolag, och kanske banker som har gått bra när räntorna har höjts. ”Most Shorted” är däremot högbelånade aktier i teknikbolag eller andra utsatta branscher. Här hittar vi exempelvis Tesla och semiconducters i USA eller Sinch och Mips i Sverige. Många fastighetsbolag i Sverige är också ordentligt kortade men på grund av osäkerheten kring fastighetsvärden är dessa undantagna uppgången sedan årsskiftet.
Som investerare är det alltid svårt att agera korrekt när marknaden byter fot. Nu är det viktigt att försöka ha fingertoppskänsla. Dels vill vi ha de bolag som går bäst, men samtidigt undrar vi, som säkert många andra, om den trista marknadsutvecklingen verkligen är slut. I ett försök att dra slutsatser och dessutom bidra med en indikator åt våra läsare vill vi uppmana till att för tillfället hålla uppsikt över ränteutvecklingen. Kika på den 2-åriga och 10-åriga amerikanska räntan dagligen, börjar de vända uppåt är det kanske så att den fantastiska starten på 2023 är på väg mot sitt slut.
Notera gärna nedan att värderingarna har kommit upp en bra bit sedan i oktober. Vi befinner oss ungefär på 10-års snittet för närvarande samtidigt som de amerikanska räntorna nu är betydligt högre än så. Nedan illustrerat av P/E tal på amerikanska indexet S&P 500.
Slutligen kan vi konstatera att husguden Michael Burry (Hedgefondsförvaltaren i filmen ”The Big Short” som finns på riktigt och fortfarande förvaltar sin hedgefond, i veckan Twittrade följande bild:
Det han menar med ovanstående är naturligtvis ett sarkastiskt uttalande och pekar på hur marknaden efter dotcom-bubblan 2000 verkade vända under 2002, för att sedan falla igen (markerat i rött).
Det blir intressant att se om han får rätt, vi väljer att ha beredskap för både uppgång och nedgång.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Cinis Fertilizer, Hexatornic och Ferroamp med uppgångar mellan 10%-20%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Sweco, Millicom och Hexatronic med uppgångar mellan 12%-14%.
Veckans Räntespaning
Förväntan var stor när vår nya riksbankschef, Erik Thedéen, lämnade sitt första räntebesked. Som förväntat höjdes räntan med 0,5% men samtidigt meddelades att Riksbanken kommer påbörja försäljning av statsobligationer med totalt 3,5 mdr SEK per månad för att minska ägandet i obligationer. Beskedet fick kronan att stärkas mot både EUR och USD.
Rapportsäsongen är i full gång nu och vi ser att en del fastighetsbolag börjar känna av de höga räntekostnaderna. Exempelvis Fastpartner som rapporterade i veckan som visade ökade hyresintäkter och ett ökat driftöverskott men förvaltningsresultatet minskade med 28% till stor del på grund av ökade räntekostnader. Nu riskerar bolaget en sänkt kreditrating till high yield. Många fastighetsbolag drar ner eller ställer in utdelningar men vi kommer nog få se en del nyemissioner framöver om man ska lyckas bibehålla sin kreditrating. Vi är sedan länge underviktade fastighetssektorn i våra fonder.
Rutger Arnhult meddelade tidigt i veckan att han lämnar uppdraget i Castellums styrelse med omedelbar verkan. Samtidigt meddelades senare i veckan att Rutgers fastighetsbolag Corem sålt 8,7 miljoner aktier i Castellum. De investeringar som finns kvar ska ses enbart som en finansiell placering har kommunicerats.
Det har varit fullt upp på primärmarknaden under veckan men många emissioner. Vi deltog i en emission från Husqvarna som emitterade totalt 1,75 mdr med löptid på 2,5 år, fördelat på en rörlig- och en fastränteobligation, Vi deltog i den med fast ränta som betalar MS+ 90bps. Husqvarna emitterade samtidigt även 1,25mdr på 5,5 års löptid.
Sen deltog vi även i en obligation från Industrivärlden som emitterade totalt 1 mdr i två fastränteobligationer med olika löptider, 3 år och 5 år. Vi deltog i 3-åringen som betalar MS+ 70bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder