Veckobrev v.6 – Riksrätt mot Trump fördröjer Bidens stödpaket

Rapporterna strömmar in och ser överlag ganska bra ut, samtidigt har hoppet börjat öka för att Biden ska lyckas nå samförstånd kring sitt stödpaket som verkar bli mycket stort. Emellertid tycks amerikanska inrikespolitiska beslut fördröjas av riksrättsförfarandet mot Donald Trump. Undertonen har varit positiv i veckan och Världsindex är upp med omkring 0,6 procent.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, norska Sonans. Vi har köpt bolaget i veckan för fondernas räkning men notering av aktien på börsen sker först nästa vecka. Sonans är ett norskt privat utbildningsföretag som växer så det knakar. Man har specialiserat sig på vuxenutbildningar och förberedande högskoleutbildningar. De senare liknar till viss del svenska KOMVUX. Unikt är att all utbildning är privat finansierad av eleverna (eller via studielån).  Det senare bidrar till att den politiska risken är lägre än i många andra utbildningsföretag. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål. Vi menar att Sonans primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 4 ”God utbildning”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra och trygg utveckling givet starka kassaflöden och bra utdelningspotential. Vi förväntar oss en flygande start på måndag.

Veckans händelse

Mario Draghi får ett brett stöd som Italiens nye ledare, efter att även Femstjärnerörelsen på torsdagskvällen röstat för honom. Något lätt jobb blir det inte. Han har redan gjort det en gång: räddat euron. När Mario Draghi nu tar över som Italiens premiärminister är uppdraget i praktiken detsamma. Genom att få landets ekonomi på fötter ska han också säkra den europeiska gemensamma valutans överlevnad. Vi hoppas verkligen att han lyckas även om vi kanske ser möjligheterna som små givet det fragmenterade politiska läget i Italien.

Veckans spaning

Börjar inflationen krypa sig på? Vissa investerare tycks åtminstone tro det. Vi har sett räntor stiga under det senaste halvåret, exempelvis har amerikansk tioårsränta stigit från 0,5% i sommar till 1,16% nu. Det är viktigt att vara vaksam kring inflationen då börsvärderingarna är tilltagna på grund av förväntningen om att centralbankerna kommer hålla nere räntorna mycket länge. En förändring i detta sentiment kan snabbt ta ner värderingarna på snabbväxande bolag. Än så länge navigerar vi efter att vi fortfarande befinner oss i en låginflationsmiljö drivet av teknikskifte och globalisering men detta är en av de risker vi försöker hålla ett extra vakande öga över.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland G5 Entertainment, Vitec, Oncopeptides och Getinge som alla gått fint och stigit mellan 10% -16%.

Globalt finner vi förra veckans hållbara nytillskott, Cambi, som väntat i topp, med en uppgång på hela 55%.  Bland toppbolagen i övrigt återfinner vi, som vanligt numera, tre invalda hållbara bolag. SunPower, Oncopeptides och SunRun är alla upp mellan 7%-25%.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk åter och uppgick till 793.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med 145.000 personer och uppgick till 4.545.000 personer. Väntat var 4.490.000 personer och utfallet blev därmed i princip i linje med förväntningarna. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, bortsett för de senaste två veckorna samt en period i november.

Veckans räntespaning

Under veckan meddelade Riksbanken, precis som väntat, att räntan lämnas oförändrad på 0% och tillgångsköpen fortsätter inom ramen om 700Mdr SEK. Bedömningen från direktionen är att ramen för tillgångsköp kommer utnyttjas fullt ut fram till slutet av 2021 och man sedan behåller storleken på innehaven under 2022. Vidare säger Riksbanken att penningpolitiken kommer vara fortsatt expansiv för nå inflationsmålet och underlätta återhämtningen. Det förväntas dröja till 2023 innan inflationen når målet på 2 %.

Under veckan deltog vi en emission utgiven av Scatec. Bolagetär ett ledande och snabbväxande företag inom förnybar energi med verksamhet inom solenergi, vattenkraft och vindenergi. Scatec gav ut en 4,5-årig grön obligation med en kupong på 3M Euribor +250bps.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.