Även om inflationsoron är fortsatt drivare för den kortsiktiga marknadsutvecklingen har vi fått se vissa återhämtningar under veckan efter fina rapporter. Världsindex är upp ca 1% under veckan.
På torsdagen kom amerikanska siffror som visade att inflationstakten i USA, mätt som KPI, uppgick till 7,5 procent i januari, den högsta nivån sedan februari 1982 och högre än väntade 7,3 procent. Indexen i Europa och de amerikanska börsterminerna föll tillbaka tydligt efter siffran och räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen gick från 1,93 till 1,98 procent. För Stockholmsbörsens så kallade ”tillväxtbolag” var den högre inflationen ett tydligt fall i aktierna. Bolag som Sinch och SBB vände tidigare uppgångar till minus. Tvärtom går bankerna som normalt sett brukar gynnas av högre räntor.
Riksbanken lämnade som väntat räntan oförändrad på 0 procent vid torsdagens räntemöte. Riksbanken spår nu att räntan höjs under det andra halvåret 2024 vilket är något tidigare än vid den föregående bedömningen i november. Vad gäller värdepappersköpen ska Riksbanken under det andra kvartalet 2022 köpa obligationer för 37 miljarder kronor för att kompensera för förfall i innehavet av värdepapper. Prognosen är vidare att innehavet kommer vara ungefär oförändrat under 2022 för att sedan gradvis minska. Tre ledamöterna Anna Breman, Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet och prognosen för värdepappersköpen. Dessa vill ha en snabbare nedtrappning av obligationsköpen under andra halvåret 2022.
Riksbanken skriver att inflationen på flera håll i världen stigit snabbt det senaste året, men att det finns stora skillnader mellan länderna. Enligt Riksbanken förklaras den höga inflationen i Sverige helt av snabba prisökningar på el och drivmedel. ”Om man bortser från energipriserna är inflationen nära 2 procent. Riksbanken bedömer att energipriserna inte kommer fortsätta öka i år och att KPIF-inflationen därför faller tillbaka.
Det senare är i linje med det scenario vi arbetar efter. Vi tror att mycket av den inflation vi ser just nu är tillfällig.
Man måste dock komma ihåg att inflation är lite lurigt då utvecklingen bygger på ett flockbeteende och speglar marknadens samlade förväntningar på prisförändringar. Tror man att mat och el ska bli dyrare vill man naturligtvis ha högre lön för att kompensera för detta och därmed bidrar man själv till att öka inflationen.
Veckans vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Collector, Hexatronic och Sagax som alla är upp mellan 6% – 12%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland XVIVO, OEM och Nordnet som alla är upp mellan 8% – 14%.
Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Trianon, Arise och OX2 som tillhör våra Hållbara Inval är upp 7% – 12%. I övrigt hittar vi, bland annat, Cloudflare, AMD och Hexatronic i topp med uppgångar på mellan 8%-11%.
Veckans räntespaning
Som vi nämnt ovan så var Riksbankens räntebesked helt enligt förväntan men att man indikerar en något tidigare räntehöjning dock i sista kvartalet 2024. Sen fick även den högsta inflationssiffran på 40 år från USA vilket har fått räntorna att stiga en del under veckan. Den svenska 10-årsräntan steg från 0,35% i början av veckan till att handlas kring 0,67% under slutet av veckan. Den motsvariga amerikanska räntan handlas nu strax över 2% upp från ca 1,8% i början av veckan.
Vi har deltagit i en emission under veckan från Landshypotek Bank som emitterade 400 mSEK i en AT1:a som betalar Stibor +280bps.
Trevlig helg!