Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Trevlig helg önskar vi på Cicero Fonder!

Marknaden har varit hyfsat stark i kölvattnet av väl mottagna amerikanska rapporter, inte minst från Meta och Amazon som steg kraftigt på sina rapporter.

Världsindex är därmed upp ca 2% under veckan.

Veckans Bolag – BioGaia
Ett av våra intressanta portföljbolag är kosttillskottsbolaget BioGaia. Efter en fin resa på Stockholmsbörsen under de senaste fem åren kom bolaget i veckan med ytterligare en bra rapport. Vi har länge varit investerade i BioGaia och vill gärna presentera bolaget för våra läsare.

BioGaia skiljer sig mot merparten av sina konkurrenter såsom produkter från Probi eller den kraftfullt marknadsförda VitaePro, man har ordentligt genomförda kliniska studier som faktiskt påvisar de effekter som man hävdar att preparaten besitter. Vi tycker personligen att det är intressant att preparat helt utan klinisk evidens säljs på apotek. Som vanlig konsument är det lätt att tro att det du köper på apoteket är relaterat med relevant forskning kring det som varumärket påstår att preparatet hjälper mot, så är alltså inte fallet kring kosttillskott och vi menar att ett bolag med preparat som faktiskt endast saluför preparat med kliniska studier i ryggen vinner i längden.

BioGaia rapporterade i veckan och omsättningen steg 8,6 procent till 297,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 80,5 miljoner kronor med en rörelsemarginal på hela 27,0 procent. Styrelsen föreslår också en rejäl extra utdelning. Efterfrågan förblir stark på BioGaias Protectis droppar för spädbarn och visar därmed på en stor motståndskraft under den ekonomiska nedgången. BioGaia är bland annat världsledande inom probiotisk forskning och utveckling. Bolagets kliniskt bevisade probiotika har stött människors hälsa och välbefinnande sedan 1990. BioGaia blev därmed en av veckan vinnare och därmed tycker vi att det är intressant att presentera bolaget.

Vi ser fram emot en spännande framtid som aktieägare i BioGaia för fondernas räkning.

Veckans Händelse – Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad
Idag, fredag, är det kinesiskt nyårsafton och imorgon träder ”Trädrakens år” i kraft. Den kinesiska lunisolarkalendern bestämmer det specifika djuret och elementet som är associerat med ett visst år. Drakens år 2024 förknippas med elementet trä. Senaste gången det var trädrakens år var för 60 år sedan, 1964. Enligt tidningen South China Morning Post ska trädrakens år tros kunna främja tillväxt, framsteg och välfärd, och ett år för att starta något nytt med långsiktig potential. Vilket kan behövas med den svaga kinesiska aktiemarknaden i tankarna.

I veckan har Kinas ledare Xi Jinping beslutat att vända trenden på Kinas sviktande aktiemarknad som har sjunkit till historiskt låga nivåer. Kinas president ska inom kort ha en genomgång med de kinesiska tillsynsmyndigheterna för finansmarknaderna. Det ses som ett tecken på att de styrande vill räta upp landets fallande aktiemarknad. Xi själv har visat tecken på att vilja styra mer av landets finans- och ekonomiska politik. När han i slutet av 2023 besökte centralbanken var det för första gången.

China Securities Regulatory Commission, CSRC, är den myndighet som leder arbetet och som nu ska uppdatera Xi Jinping och hans närmaste i Kinas ledning om marknadens situation. Det kan komma politiska initiativ i samband med mötet som är planerat till på tisdag. Pressen ökar på marknaden och CSRC för att stoppa aktiemarknadens mörka period av kapitalflykt. De selektiva åtgärder som vidtagits har inte stoppat marknadens nedgång. Ungefär 7 biljoner dollar i värde har utplånats ur aktiernas värde i Kina och Hongkong sedan topparna 2021. Alla ansträngningar kommer att göras för att upprätthålla en stabil marknad, sade CSRC i en kommentar. Indexet CSI 300 steg med 1,8 procent efter beskedet, vilket minskade det senaste årets nedgång till 20 procent. Tidigare har de kinesiska myndigheterna försökt sjösatta begränsningar av blankning och initierat statliga köp av aktier i landets största banker. Ingen av åtgärderna har visat någon större framgång. Det återstår att se om nya åtgärder kan få effekt, vi tror att eventuell kortsiktig vinning på grund av regleringar dessvärre kan få motsatt effekt i det längre perspektivet. Cicero Fonder har ingen exponering mot Kina och har heller inte haft det på flera år. De senaste åren har aktiemarknaden halverats, se nedan.

Tittar man tekniskt på Index kan man konstatera att en kortsiktigt positiv signal tycks ha bekräftats i och med att index har kravlat över 50-dagars glidande medelvärde i den senaste veckans styrka, se nedan.

Veckans Spaning – Är inflationen besegrad?
Thedéen ser möjlighet vi går in ny penningpolitisk fas då inflationsdynamiken går nu i önskvärd riktning, vilket syns i den senaste tidens KPI- och PPI-utfall. Vidare har kortsiktiga inflationsförväntningar sjunkit ytterligare, och löneökningarna är fortsatt i linje med målet, enligt riksbankschef Erik Thedéen vid det penningpolitiska mötet den 31 januari, enligt protokollet från mötet som släpptes i veckan.

Thedéen noterade att Riksbanken i november hade en slagsida åt att ytterligare åtstramning kunde visa sig bli nödvändig. “Så uppfattar jag inte längre läget”, säger han. “Med hög sannolikhet har vi nått räntetoppen för denna gång och så småningom bör det vara möjligt att lätta på penningpolitiken”, fortsatte riksbankschefen. Han sade att det huvudsakliga skälet till att han nu ser utrymme att framöver sänka styrräntan är att inflationen sedan en tid faller tillbaka, och att momentum i inflationen, såsom exempelvis utfallen under de senaste tre till sex månaderna, visar att vi är på väg att nå målet på 2 procents inflation. “Min bedömning är att de risker jag tidigare såg för att inflationen återigen skulle överraska kraftigt uppåt nu är mindre, även om enskilda utfall alltjämt kommer att variera.

Även vice riksbankschef Per Jonsson utesluter inte en räntesänkning redan i mars under förutsättning att de större centralbankernas planer för sänkningar får tydligare konturer, även om hans huvudscenario är sänkning i maj eller juni.

Det finns dock, som alltid, en baksida på myntet man inte får glömma. Lägre lånekostnader kan sätta ny fart på ekonomin och få inflationen att ta ny fart uppåt igen. Det oroade sig Isabel Schnabel, ledamot i ECB, i en intervju i veckan. Hon sade att inflationen i euroområdet har minskat snabbt i spåren av försvunna utbudschocker, men att det fortsatt är en utmaning att komma ned den sista biten till inflationsmålet på 2 procent. Enligt henne måste man vara tålmodiga och försiktiga eftersom vi vet, även ur ett historiskt perspektiv, att inflationen kan ta ny fart. Marknaden antar en sänkning från ECB i april som sannolik men ledamöterna har inte bekräftat ett sådant scenario ännu.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Scandinavian Enviro, Gubra och Enphase som alla är upp med mellan 15–18%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Hexatronic, Gubra och Ambea med uppgångar mellan 14–30%.

Veckans Räntespaning
Under veckan har räntor och kreditspreadar stigit något. Den svenska 2-åriga räntan steg från ca 2,2% till 2,4% efter att förra veckan ha rasat efter att Riksbanken annonserade att man troligen kommer sänka räntan redan under första halvåret. Räntan låg då på 2,9% innan uttalandet.

Intrum fick sitt kreditbetyg sänkt av S&P i början av veckan från BB till BB- med stabila utsikter. Och även om Moodys redan sänkt kreditbetyget föregående vecka reagerade marknaden kraftigt på denna nyhet då både aktiekursen och obligationspriser rasade. Enligt bolaget så har man likvida medel för att lösa obligationsförfall 2024 och 2025.
Vice riksbankschef Per Jansson konstaterade i ett anförande på torsdagen att inflationen har sjunkit snabbare än väntat de senaste månaderna och är på fastare mark. Vilket, tillsammans med att den ekonomiska utvecklingen fortsatt att kylas av, gör att han inte utesluter en räntesänkning redan i mars även om han inte ser det som särskilt troligt. Han anser det mer realistiskt att räntan sänks på mötet i maj eller juni, men understryker samtidigt att inflationen exklusive energi fortfarande är en bra bit över målet vilket talar för att penningpolitiken behöver anpassas med försiktighet och vara fortsatt åtstramande en tid framåt.

I en intervju med Federal Reserves ordförande Jerome Powell angav han att centralbanken kommer gå försiktigt fram med räntesänkningar i år och sannolikt agera i en betydligt långsammare takt än vad marknaden förväntar sig. Marknaden prisar in 5 räntesänkningar under året men enligt Powell handlar det mer troligt om 3 räntesänkningar.

Det är full fart på primärmarknaden för tillfället men vi har inte deltagit i någon emission under veckan som varit.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.41 FED-protokoll och inflationssiffror från USA

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Månadsbrev September – September blev starten på amerikanska räntesänkningar

Internationella riskaptiten fortsatte att vara volatil under september och satte även sin prägel på den svenska marknaden. Den internationella händelseutvecklingen …

Läs mer

Veckobrev v.40 “Buy to the sound of cannons and sell to the sound of trumpets”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.39 Riksbanken sänkte (bara) med 25 bps

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.