Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Det har varit rejält turbulent under de senast veckorna och det är därför skönt med en vecka lite lugnare internationell utveckling, trots Trumps utspel åt olika håll Världsindex i SEK är därmed i stort sett oförändrat.
Veckans Bolag – Paradox levererar
På temat bra rapporter har vi i veckan fått in många fina rapporter i de svenska portföljerna som har fått en mycket fin start på året. Alla de svenska aktiefonderna presterar bäst eller i toppskiktet i sina respektive kategorier hittills i år.
Paradox Interactive är en av de ledande aktörerna inom strategispel och simuleringar. Deras fokus på grand strategy, moddning och långsiktig support har skapat ett starkt varumärke. Med titlar som Europa Universalis IV, Crusader Kings III, Heats of Iron IV, Stellaris och Cities: Skylines har de cementerat sin position på marknaden. Bolagets spel får ofta expansioner och uppdateringar (DLC:s) under många år, vilket skapar en stabil intäktsström. Många av deras spel har också en aktivt modd-community, vilket bidrar till att öka spelens livslängd.
Bolaget grundades som en fortsättning på Target Games, en svensk brädspels- och rollspelsutvecklare. Företaget gjorde sig ett namn genom att utveckla och ge ut strategispel, ofta med historiska teman och djupa spelmekaniker.
Under 2000-talet växte Paradox genom att utveckla sin egen nisch av “grand strategy”-spel med djupa och komplexa historier som låter spelarna styra nationer, imperier eller civilisationer över långa tidsperioder. Några kända titlar är Europa Universalis IV, Crusader Kings III, Heats of Iron IV Stellaris och Cities: Skylines har de cementerat sin position på marknaden.
Paradox rapporterade starkt i veckan där man slår konsensus med 44% på EBIT och rapporterar den starkaste marginalen på länge på 56%. Resultatet är drivet av starka expansioner (DLC:s) i kvartalet samt att kostnader är något lägre än förväntat. Kassaflödet mycket starkt med en FCF-marginal om 40%.
Det ska bli mycket spännande att fortsätta att följa Paradox för fondernas räkning.
Veckans Händelse – Inflation stiger, Thedéen får vatten på sin kvarn
KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,4 procent i januari jämfört med föregående månad, och steg 2,2 procent i årstakt enligt SCB:s preliminära beräkning, den nya s.k. snabb-KPI. Väntat enligt prognoserna var en nedgång med 0,2 procent jämfört med månaden före och en ökning med 1,6 procent jämfört med samma månad föregående år. Skillnaderna är därmed relativt stora mellan prognos och utfall.
SEB:s senior ekonom Robert Bergqvist kallar det en “tvärnit i räntesänkningscykeln” och skriver på Twitter: “Visserligen är januari en joker men detta är en rejält negativ överraskning & en kalldusch. Nu råder penningpolitisk räntepaus.
Inflationsindikatorer såsom PPI för konsumentvaror och prisplanerna i Konjunkturinstitutets undersökning har ökat något under de senaste 3–4 månaderna, men de stödjer inte den mycket starka januariläsningen. En annan möjlig faktor bakom den oväntat höga siffran är att det säsongsmässiga mönstret verkar ha förändrats efter pandemin. Om detta är förklaringen till överraskningen uppåt kan priserna justeras ned i februari och under våren.
Klart är att sannolikheten för en ytterligare räntesänkning från Riksbanken i närtid minskar.
Thedéen har under de senaste veckorna ett flertal gånger signalerat en paus i räntesänkningscykeln och med torsdagens siffror lär han få vatten på sin kvarn.
Han talade så sent som på onsdagen och nämnde då bland annat, ”Vi har sänkt räntan förhållandevis mycket på kort tid och det tar tid innan sänkningarna får full effekt. Det talar för ett visst mått av tålamod i penningpolitiken framöver. De senaste dagarnas olika utspel kring tullar tycker jag också väl illustrerar behovet av tålamod. Med det sagt har vi beredskap att agera om inflations- och konjunkturutsikterna kräver det.”
Vi noterar ovan att de svenska räntorna har stigit ganska rejält under de senaste månaderna, i grafen ovan även om toppnivåerna kring årsskiftet inte ännu uppnåtts är riktningen på väg dit.
Det blir spännande när de riktiga siffrorna kommer i mitten av månaden och fram tills vi överbevisas kommer vi att hävda att veckans stora avvikelse sannolikt är en engångs effekt av jämförelsestörande faktorer, såsom säsongsmönster eller korg-effekter. Vi tror fortfarande att det är för tidigt att sluta sänka svenska räntor men har naturligtvis förståelse att Riksbanken kommer att pausa så länge KPIF taktar över inflationsmålet på 2%.
Veckans Spaning – Marknadsräntor i USA- och dollarn – verkar vara på väg ned
Marknaden har i år fokuserat mycket på Trump och hans åtgärdspaket. Inför installationen, den 20:e januari, spekulerades det om kraftfulla stimulanser och den amerikanska 10-åriga räntan steg till som högst drygt 4,80% i mitten på januari, samtidigt gick dollarn mycket starkt och börsen sämre. Se 10-åriga obligationsräntan i USA i grafen nedan.
Det har sedermera framkommit att Trump i stället, åtminstone inledningsvis, kommer att fokusera på tullar och kostnadsbesparingar inom offentlig verksamhet vilket snarare kommer verka kontraktivt för den amerikanska ekonomin i år. När marknaden förstod detta började räntorna att falla tillbaka igen, aktiemarknaden återhämtade sig och dollarn försvagades något.
I veckan har vi åter sett USDSEK en bit under 11 kr och Trump har börjat att lansera ett antal program för kostnadsneddragningar i offentlig verksamhet, bland annat inom CIA där alla anställda har fått erbjudande om avgångsvederlag på 8 månadslöner om de säger upp sig. För de som inte säger upp sig väntar ”stora förändringar”. Vidare har Trump helt stängt United States Agency for International Development (USAID), som är USA:s myndighet för bistånd till andra länder (USA är, eller var i alla fall, största biståndsgivare i världen). USAID:s huvudkontor har stängts, och anställda har instruerats att arbeta på distans. Utrikesminister Marco Rubio har utsetts till tillförordnad administratör för USAID och har meddelat en omvärdering av myndigheten och alla pågående bistånd är frysta. Om dessa drastiska åtgärder fortgår på myndighet efter myndighet kommer det naturligtvis att påverka arbetslösheten, och därmed tillväxten i USA, vilket marknaden tycks ha snappat upp i och med de fallande räntorna.
När det gäller tullar har Trump visserligen hotat Mexiko och Kanada, men skjutit på besluten en månad och sa på tisdagen att han inte har bråttom att tala med Kinas president för att försöka undvika en handelskonflikt mellan länderna. I stället undertecknade han ett beslut om att införa 10-procentiga tullar på kinesiska varor, med möjlighet till framtida höjningar. Trump motiverade detta med att Kina är en huvudkälla för råvaran till fentanyl, en opioid som bidrar till den pågående drogkrisen i USA. Han hävdade att dessa kemikalier transporteras från Kina till Mexiko, där de omvandlas till fentanyl som sedan smugglas in i USA.
När det gäller tullar har Trump visserligen hotat Mexiko och Kanada, men skjutit på besluten en månad och sa på tisdagen att han inte har bråttom att tala med Kinas president för att försöka undvika en handelskonflikt mellan länderna. I stället undertecknade han ett beslut om att införa 10-procentiga tullar på kinesiska varor, med möjlighet till framtida höjningar. Trump motiverade detta med att Kina är en huvudkälla för råvaran till fentanyl, en opioid som bidrar till den pågående drogkrisen i USA. Han hävdade att dessa kemikalier transporteras från Kina till Mexiko, där de omvandlas till fentanyl som sedan smugglas in i USA.
Som svar på dessa åtgärder har Kinas handelsministerium starkt fördömt de amerikanska tullarna och kallat dem “avskyvärda” och “orättvisa”. Ministeriet anklagade USA för att förvärra globala handelsspänningar och meddelade att Kina planerar att bestrida tullarna vid Världshandelsorganisationen (WTO). Kina uttryckte också sin beredskap att samarbeta med andra nationer för att motverka unilateralism och handelsskyddsåtgärder, samtidigt som de betonade vikten av dialog men varnade för att de kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att försvara sina rättigheter mot vad de beskrev som USA:s “mobbning”.
Vad gäller EU har visserligen USA:s finansdepartement meddelat att finansministern Scott Bessent har haft inledande samtal med ECB:s chef Christine Lagarde och bland annat diskuterat gemensamma ekonomiska prioriteringar – detta efter att Trump tidigare pratat om att snart inför tullar på import från EU.
Normalt sett borde marknaden i USA se tullarna som inflationsdrivande givet högre kostnader för både insatsvaror och importerade konsumentprodukter, men nu verkar det som om investerarna inte ser tullarna som ett inflationshot just nu. I stället kan de tolka dem som negativa för global handel och tillväxt, vilket ökar sannolikheten för att Fed sänker räntorna. Därför faller både räntorna och dollarn. Dock kan detta naturligtvis ändras om tullarna faktiskt införs i större skala eller om företagen börjar föra över kostnaderna på konsumenterna.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Banco Santander, Embracer och Lonza Group som alla är upp mellan 4–9%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Embracer, Biogaia och Raysearch med uppgångar på mellan 7%–9%.
Veckans Räntespaning
De preliminära inflationssiffrorna för Sverige i januari visade en större ökning än förväntat på årsbasis. KPI steg med 1,0 %, jämfört med 0,8 % i december, vilket överträffade analytikernas prognos på 0,5 %. Inflation exklusive energi ökade till 2,7 % från 2,0 % i december. Detta ledde till en viss förstärkning av kronan, samtidigt som korta räntor steg mer än de långa. Marknaden reviderade också ned sannolikheten för räntehöjningar från Riksbanken, även om en sänkning fortfarande är inprisad, i kontrast till Riksbankens signaler om oförändrad styrränta.
På primärmarknaden har aktiviteten varit hög under veckan, och vi har deltagit i flera emissioner. Dometic emitterade totalt 2,5 miljarder SEK i två olika löptider, där vi valde att delta i den treåriga obligationen med en ränta på MS + 275 bps, motsvarande en kupong på 4,925 %.
Vi deltog även i en grön obligation utgiven av det norska bolaget Scatec, som är inriktat på förnybar energi. Bolaget lånade 1,25 miljarder NOK till en ränta på 3mNibor + 315 bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder