Vi vill uppmärksamma våra läsare på att två av Cicero´s fonder, Aktiespararna Direktavkastning och Cicero Hållbar Mix är nominerade till bästa fond 2022 i sina respektive kategorier hos Morningstar. Stort grattis till förvaltningsteamet.
Cicero Hållbar Mix är en global hållbar blandfond som investerar i hållbara bolag runt om i världen och är en ”Mörkgrön” (artikel 9) fond ur hållbarhetsperspektiv.
Aktiespararna Direktavkastning är en svensk aktiefond som investerar i de bolag på börsen som genererar högst utdelning åt aktieägarna.
Båda fonderna var i det absoluta toppskiktet i sina respektive kategorier och vi håller nu tummarna för vinst i mitten på mars.
Veckan har bjudit på förnyade smärre vinsthemtagningar. Ur ett positivt perspektiv konstaterar vi att både siffror för konsumentpriser och producentpriser i USA kom in lite sämre än väntat under veckan utan att bidra till några större fall på börserna. Det anser vi vara ett styrketecken.
Världsindex är därmed ner knappt 1% under veckan.
Veckans Hållbara Bolag – Smart Eye
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, svenska Smart Eye, Bolaget är ett mycket intressant teknikbolag som tillhandahåller ögondetektorer till automatiska säkerhetssystem för bilar. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns flera färdiga produkter som man har gjort många så kallade design wins med hos olika biltillverkare. De närmaste åren ska dessa design wins förhoppningsvis generera riktiga ordrar och massproduktion, men ledtiderna är långa inom bilbranschen och komponentbristen har också skapat förseningar. Lagstiftningen stödjer dock bolagets produkter då automatiska säkerhetssystem ska bli lag för nya bilar från 2025 i Europa.
Bolaget har alltså en riktigt spännande framtid, även om intäkterna förväntas först 2025. På dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt ut. När vi dessutom hade möjlighet att komma in i bolaget på rabatt i en nyemission slog vi till. Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Inflationen i USA
Tisdagens viktigaste statistik var de amerikanska inflationssiffrorna som visade att trenden mot en lägre inflationstakt fortsätter. KPI-inflationen på årsbasis sjönk till 6,4% i januari från 6,5% i december. Det flesta hade dock trott på en något större nedgång, till omkring 6,2% och siffrorna fick därmed ett blandat mottagande. Inflationstrycket hålls uppe av bl.a stigande kostnader för boende, tjänster och den här gången även energi, medan varupriser och framför allt priset på begagnade bilar verkar i andra riktningen. Sammantaget tycker vi att bilden kvarstår, det underliggande inflationstrycket är på väg ned men inte minst Fed lär behöva mer bevis för att på allvar svänga i en duvaktigare riktning.
På torsdagen kom sedan också Producentpriserna i USA steg 0,7 procent i januari, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg PPI med 6,0 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,4 procent under månaden och ökat 5,4 procent mot samma månad föregående år, så även här en besvikelse. Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg med 0,5 procent jämfört med föregående månad och 5,4 procent på årsbasis. Väntat var här en uppgång med 0,3% samt 4,9%. Att de amerikanska producentpriserna steg mer än väntat och noterade den största månadsökningen (+0,7%) sedan i juni sänkte däremot riskaptiten. Dessutom var Feds Mester ute och talade, hon sa att hon vid förra mötet (där Fed höjde 25 punkter) egentligen tyckte att det fanns starka skäl för att höja med 50 punkter istället och att hon fortfarande tycker att Fed måste dra upp räntan över 5% och hålla den kvar där ett tag. Även hennes kollega Bullard var inne på att det behövs fortsatta höjningar för att låsa in en trend av desinflation och uteslöt inte att han skulle kunna stödja en 50-punktershöjning på nästa räntemöte.
Vi konstaterar att oron för tillfället har återvänt, men det krävdes två inflationsbesvikelser och ett tal från FED. Marknaden, och vi, känner nog att riktningen åtminstone är nedåt, inflationsmässigt, och veckans siffror endast innebär en smärre fördröjning innan räntetoppen nås. Vi hoppas vi slipper fler bakslag.
Veckans Spaning – Nyemissioner i fastighetssektorn
Under veckan har vi sett annonseringar samt genomförda nyemissioner från flera fastighetsbolag, såsom bland annat Balder, Castellum och NP3. Konstruktionerna har varit olika men syftet detsamma. Man vill behålla sina kreditbetyg när lönsamhet och fastighetsvärden faller. Därmed väljer man att ta in nytt kapital från aktie- och obligationsägare för att stärka sina balansräkningar.
Vi är över lag positiva till dessa balansräkningsförstärkningar. På aktiesidan har vi i princip varit helt utanför fastighetssektorn, men i veckan har vi i samband med emissionerna investerat i både NP3 och Balder. I Balders fall emitterade man inte aktier utan en konvertibel obligation, vilket kan ses som en konstruktion bestående av en obligation och en aktieoption. När konvertibeln skulle prisas i förhållande till genomsnittligt aktiepris på torsdagen satte marknaden hård press på aktien, sannolikt i syfte att få ett så lågt konverteringspris som möjligt på konvertibeln slog vi till och köpte Balderaktier som var ner över 7%.
Sannolikt är inte problemen över i sektorn men vi upplever att de bolag som trots allt har förbättrat sina balansräkningar relativt mycket har fått ett ganska njuggt mottagande av marknaden och vi tror att läget för en, åtminstone kortsiktigt, bra affär kan ha uppkommit under veckan.
Vi vill samtidigt påpeka att sektorn kan drabbas av nya bakslag när Riksbanken inleder sin balansräkningskontraktion. Banken har sedan inledningen av pandemin köpt obligationer i marknaden i syfte att tillhanda likviditet och prisstabilisera. Dessa köp ska nu reverseras enligt bilden nedan.
Man har alltså köpt obligationer ändan fram till slutet av 2022 och nu inleds alltså en minskning av balansräkningen via försäljning av obligationer. Det återstår att se hur marknaden reagerar på detta.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Nibe, Livent och Nordisk Bergteknik med uppgångar mellan 8%-13%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Instalco, Nibe och veckans nykolming Smart Eye med uppgångar mellan 12%-19%.
Veckans Räntespaning
Inflationssiffror från USA kom in under veckan och även om det sjönk med 0,1 procentenheter så var det mindre än väntat. Det fick dock räntorna att stiga under veckan, den amerikanska 10-årsräntan steg från 3,7% i början av veckan och handlas i skrivande stund runt 3,9%. Den svenska motsvariga räntan steg marginellt från 2,4% i början av veckan till att nu handlas kring 2,44%.
Castellum meddelade att man avser att genomföra en nyemission och ta in 10 mdr i aktiekapital i syfte att stärka bolagets finansiella ställning. Emissionen garanteras av storägarna Akelius, Citigroup och Nordea. Samtidigt bekräftar Moody´s Castellums kreditbetyg Baa3, med stabila utsikter.
Det är fortsatt full fart på primärmarknaden. Vi deltog i Lifco som emitterade totalt 750 mSEK med 2 års löptid fördelat på två obligationer, en med rörlig ränta (550 mSEK) och en med fast ränta (200 mSEK). Vi deltog i den med rörlig ränta som betalar Stibor +105bps. ICA gruppen emitterade totalt 3,5 mdr SEK fördelat på 4 olika obligationer med 2 och 4 års löptid. Vi deltog i en obligation med 4 års löptid till rörlig ränta som betalar Stibor +175bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder