Veckobrev V.53 – Cicero Fonder önskar Gott Nytt År

Året lider mot sitt slut och i vanlig ordning har årets sista dagar inneburit en sista skjuts uppåt för marknaden. Världsindex är upp med omkring en procent under veckan.

Notera gärna att Cicero Sverige har uppmärksammats för sin förvaltning på börsbloggen Förvaltarbrevet. Här hittar ni en länk till den intervju vi gjorde med David Wester från Förvaltarbrevet. https://forvaltarbrevet.com/6-fragor-med-cicero-sverige/

2020 har varit ett minst sagt stökigt år. Vi får hoppas att 2021 blir året då pandemin besegras och livet kan återgå till det normala. Vi vill med dessa ord tacka alla våra kunder för förtroendet att få förvalta era investeringar och försäkrar er om att vi aktivt kommer att verka för att på bästa sätt bidra till en god och hållbar avkastning även framöver. Vi vill därmed önska alla våra kunder ett Gott Nytt år från förvaltarteamet på Cicero Fonder.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Readly som är ett relativt ungt innehav i portföljerna då aktien noterades på börsen under 2020.  Bolaget tillhandahåller primärt tidskrifter i digital form åt konsumenter som på detta sätt får fri tillgång till över 5000 dagstidningar och tidskrifter mot en fast månadsavgift. Bland bolagets varumärken märks bland annat Aftonbladet, Hänt i Veckan samt Råd & Rön. Det har funnits en del kritik mot bolagets affärsmodell då vissa menar att bolaget står och faller med sina titlar. Det må vara sant, men det gör Spotify också. I den digitala mediebranschen handlar det om att vara först och störst, som vi har sett så många gånger förut, och den positionen innehar Readly. Tillväxten är mycket god och det finns uppenbarligen ett stort intresse av att läsa tidningar online, inte minst i största marknaden Tyskland. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Man bidrar därmed till att minska papperskonsumtionen samtidigt som man uppfyller ett intresse hos konsumenterna. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. I veckan är aktien bland våra bästa och upp med 4%.

På Spaning efter den tid som Flytt – Börsåret 2020

Det kommer skrivas spaltmeter i sammanfattningar om börsåret 2020 vi vill här hålla oss till att kommentera vad vi tror är de viktigaste drivarna för börsen och varför.

Efter den inledande chocken av pandemin i mars hämtade sig marknaderna fort ledd av teknikbolag. Efterfrågan på tekniktjänster och hårdvara tog ett rejält kliv i kölvattnet av pandemin när konsumenternas vilja att konsumera onlinetjänster exploderade i allt från film, mat- och produktköp, sjukvårdstjänster, hjälpmedel för hemarbete samt virtuella möten. Vi tror att ett teknikskifte som annars skulle ha tagit många år skedde på några månader. Teknikbolag världen över fick därmed ett efterfrågeskifte som man aldrig har sett tidigare. Vi tror även att detta är ett efterfrågebeteende som kommer att hålla i sig även efter pandemin då många har upptäckt fördelarna med digitalisering och onlinetjänster.

Stimulanser från världens regeringar och centralbanker i pandemins spår för att stärka ekonomierna skapar ett lågt ränteläge under lång tid framöver och bidrar till att stödja bolag som vill investera i sin verksamhet då lån blir billigare. Snabbväxande bolag har därmed premierats av börsen under 2020. Intressant nog stöttar detta också många teknikbolag som just tillhör kategorin investerande och snabbväxande bolag. Låga räntor tvingar också investerare som söker en viss avkastning, såsom exempelvis försäkrings- och pensionsförvaltare, längre ut på riskskalan in i till exempel högre aktievikter, fler vill därmed köpa aktier helt enkelt. Ovanstående konstateranden tror vi är de absolut viktigaste faktorerna till den fina börsutvecklingen 2020.

Great Expectations – Trendspaning 2021 

Vi tror över lag att trenderna från 2020 kommer att hålla i sig även under 2021 då låga räntor tycks vara här för att stanna. De amerikanska kamrarna är i dagarna i färd med att rösta igenom ett gigantiskt stödprogram för att rädda den amerikanska ekonomin genom krisen. Vi kommer att se mycket av dessa åtgärder under inledningen av 2021, allt för att rädda jobb och företag. Dessutom kommer centralbankerna att fortsätta stödja ekonomierna med låga räntor under mycket lång tid framöver. Det snabba teknikskiftet vi talar om ovan kommer sannolikt, paradoxalt nog, att bidra till att arbetstillfällen försvinner från företag i den traditionella ekonomin via automatisering och digitalisering. Även denna omställning kommer att kräva stödåtgärder framgent.

Sammanfattningsvis kommer därmed förhållandena att vara snarlika 2020 under 2021 och vi kommer att leta efter kvalitetsbolag med tillväxtpotential och gärna inom tekniksektorn då vi tror att dessa har en gynnsam exponering även 2021.

Hållbara investeringar är en trend som kommer att hålla i sig. Vi ser stora omställningar inom exempelvis energiområdet men också inom snart sagt inom varje bransch mot mer hållbara produkter och affärsmodeller. Vill man exponera sig mot hållbara investeringar är Cicero Fonder ett bra val då vi i alla aktivt förvaltade fonder har ett uttalat fokus på just denna typ av bolag.

När pandemin avtar är det sannolikt att vi får se ett uppsving för traditionell industri och banker då dessa drabbats negativt av pandemin. Här hittar vi högutdelande bolag som i dagsläget lider värderingsmässigt av att vara begränsad rörande utdelningar. Vi tror dock att den långsiktige investeraren snarare ska leta efter hållbara kvalitetsbolag med tillväxtpotential då vi ser dessa som vinnare de närmaste åren.

Veckans och årets Vinnare i portföljerna – Hållbara bolag i topp

I den svenska portföljen hittar vi veckans vinnare bland Sinch, Vitec och Avanza som alla gått fint och stigit mellan 4%-6%. Cicero Sverige har haft en fin vecka och slagit sitt jämförelseindex med 0,76%.

På årsbasis är Cicero Sverige upp hela 19% och sedan start i september 2019 33%, vilket placerar Cicero Sverige i det absoluta toppskiktet bland Sverigefonder. Under året har fonden hittat sina vinnare bland Sinch, Avanza, Electrolux Professional, G5 Entertainment och Xvivo som alla har bidragit positivt med mellan 1%-2% till fondens årsavkastning. Dessa bolag är alla upp mellan 125% – 230% under året.

Globalt sticker våra hållbara bolag ut mest. Det är roligt att se att plats ett till fem endast innehas av hållbara bolag. Eolus Vind, Cloudberry Clean Energy, Arise, HelloFresh och Scandi Standard är alla upp mellan 5%-12% under veckan.

Året i de globala portföljerna präglas också av hållbara bolag. Fem av våra sex bästa bolag 2020 är just hållbara bolag som vi har valt in från denna kategori. Scatec Solar, Eolus Vind, Vestas Wind och Avanza är alla upp mellan 100% – 150% under året. Listan toppas av VivintSolar / Sunrun som är upp hela 460% under 2020.

Kreditmarknaden under året som var

Kreditåret 2020 har minst sagt varit turbulent, med en lugn start som sedan i slutet av februari övergick till kraftigt stigande kreditspreadar under mars månad. Höga spreadar höll i sig april och maj månad innan vi fick se en lugnare marknad och sjunkande spreadar. Trots en andra våg under vintern ser vi nu vid årets slut att kreditspreadarna nästan är tillbaka på nivåer som var i januari innan pandemin tog fart.

2020 har även präglats av sjunkande räntor, finans- och penningpolitiska stimulanser.  Centralbanker fortsatte att köpa obligationer i en högre takt igen samt att Riksbanken under hösten började köpa företagsobligationer vilket man aldrig tidigare gjort.

Slutligen

Gott nytt År önskar Cicero Fonder.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.