Veckobrev v.52 Onsdagskvällens räntebesked från FED gav börserna skrämselhicka

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Efter förra veckans oro efter de hökaktiga uttalandena från FED i samband med räntesänkningen har marknaden trots allt samlat sig i ett återhämtande tomterally.

Världsindex är därmed upp omkring 2,5% under veckan.

Vi vill också passa på att tacka alla våra fondandelsägare för det förtroende som ni har givit oss under året och lovar att vi kommer att fortsätta att förvalta detta förtroende på bästa sätt även under kommande år.

Gott nytt År önskar Cicero Fonder.

Veckans analys – hur väljer vi bolag på Cicero Fonder?
Så här i slutet på året skull vi vilja presentera för våra investerare hur vi tänker när det gäller val av bolag i de aktivt förvaltade fonderna. (De regelstyrda, passivt- och semi aktivt förvaltade fonderna har naturligtvis också mycket intressanta och unika strategier men de är utformade från grunden att vara just regelstyrda och det finns inte utrymme för förvaltningen att fatt nya beslut. Detta gäller Aktiespararna Topp Sverige och Aktiespararna Direktavkastning).

Vi har generellt två ben att stå på i valet av bolag i de aktivt förvaltade fonderna. Dels jobbar vi klassiskt fundamentalt med egna bolagsanalyser, möten med analytiker och bolag samt djuplodande analys av de bolag vi eventuellt önskar investera i. Dels arbetar vi med unika förvaltningsmodeller där vi tar hjälp i idégenereringen av vår kvantitativa faktormodell. Den bygger på Fama & French teorier som paret fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för 2013.

Tanken är alltså att hitta faktorer, det vill säga vanligen ekonomiskt belagda samband, för tillväxt, lönsamhet och värdering som var för sig presterar bättre än marknaden i rådande marknadsklimat. Vi började utvecklingsarbetet under 2017 och lanserade en färdig modell under hösten 2018 som först introducerades i våra fonder med globala aktieinslag. För närvarande arbetar vi ett bibliotek på omkring 50 faktorer som vi backtestar historiskt varje kvartal och utför därefter omviktningar samt eventuella förändringar i de valda faktorerna.

För att förklara vad vi menar i detalj skulle exempelvis en faktor kunna vara lågt P/E tal. Man har alltså som tes att om man köper bolag med lågt P/E tal i varje sektor kommer dessa att prestera bättre än sektorkonkurrenterna med högt P/E-tal. Nu använder vi inte så enkla samband men det är ett bra exempel för att förklara hur faktorförvaltning fungerar.

Faktorerna testas sektorvis, för att jämföra äpplen med äpplen, och därefter kombineras en portfölj av bolag som bygger på 5–7 faktorer som är diversifierade, har bra avkastningssiffror i rådande marknad och inte korrelerar för mycket med varandra. Vanligen byts en till två faktorer ut varje kvartal i varje marknad. Vi studerar geografiska marknader för sig och, som tidigare sagt, varje sektor för sig. Detta skapar en stabil grund i portföljen och bidrar till att förvaltningen blir upprepningsbar och mindre personberoende. På toppen kan vi därefter alltså addera case som vi analyserar på traditionellt, fundamentalt sätt efter möten med bolag och analytiker. Tillsammans har det under de sex åren vi har varit i gång med de kvantitativa modellerna visat sig vara en bra strategi för att överavkasta mot marknaden.

Exempelvis kan vi nämna att våra globala blandfonder, Cicero Hållbar Mix och Cicero Yield, har nominerats och belönats med priser både under 2023 och 2024 samt innehar fem stjärnor hos Morningstar för förvaltningsresultatet som de har presterat under de senaste åren. Även Cicero Sverige samt Aktiespararna Småbolag Edge har en hög andel av kvantitativ förvaltning, vilket också är fallet i Aktiespararna Global Direktavkastning samt USA-fonden Cicero-Optimum Sektor. Alla tre har haft en mycket god utveckling under de senaste åren.

Vi tycker att det är spännande att arbeta med dessa kvantitativa metoder och vi känner en stor säkerhet i att över tid kunna leverera en trygg, upprepningsbar och bra avkastning till våra fondandelsägare. Vi är tacksamma att ni andelsägare följer med oss på denna resa och lovar att vi ska göra allt vi kan för att fortsätta att leverera under kommande år.

Veckans Händelse – Onsdagskvällens räntebesked från FED gav börserna skrämselhicka
Efter Feds överraskande hökaktiga budskap i onsdags såg vi en mer stabil avslutning på USA-börserna under veckans sista dagar. USA-ekonomin fortsätter dessutom att göra sitt jobb med bravur. BNP-siffror under veckan visade på en upprevidering av tillväxten för tredje kvartalet (till 3,1%, från 2,8%). Även arbetsmarknaden fortsatte att visa bra siffror med färre nyanmälda arbetslösa än veckan innan (-22k till 220k). Slutligen var även aktiviteten på bostadsmarknaden betydligt bättre än väntat (4,8% m/m i november jämfört med väntade 3,2%).

Det finns fortfarande förhoppningar om att börserna ska avsluta 2024 med positiv underton. Feds hökaktiga sänkning i onsdags, med signalen om endast två sänkningar under 2025, till 4,00%, skapade visst tumult i finansmarknaden. Optimister menar likväl att även om USA-börsernas värderingar möjligen är något ansträngda är de ändå inte helt orimliga med tanke på dels den överraskande styrkan i USA:s ekonomi. Vidare kan man hävda Trumps starkt företags- och tillväxtorienterade politik för amerikanska bolag under tidigare mandatperiod. Dessutom genomsyras den amerikanska ekonomin av en imponerande produktivitetstillväxt.

Det stora hotet mot värderingarna är höga realräntor. USA-börserna återhämtade sig alltså i fredags med S&P 500 +1,1% och Nasdaq +1,0%. Vi såg ökad närvaro av köpare och en lägre PCE-inflation än väntat som bidrog till det positiva börshumöret.

Efter marknadens stängning nåddes dessutom budgetöverenskommelsen och USA:s statsapparat undvek därmed nedstängning.

• USA-kongressen kunde i fredags i absolut sista sekunden besluta om en tillfällig budget som nu gäller fram till den 14 mars.
• Överenskommelsen är ett första bakslag för Donald Trump och Elon Musk då kongressen vägrade att redan nu besluta om att skuldtaket skulle höjas, pausas eller helt enkelt avskaffas som Trump begärde.
• Skuldtaket på i dag 31 400 miljarder dollar, och som är satt på paus t o m 1 januari 2025, måste dock sannolikt höjas under senare delen av 2025 för att USA ska undvika konkurs. I närtid väntas USA:s finansdepartement indikera när läget blir riktigt allvarligt för USA:s statsfinanser.
• Politikerna fortsätter leka med den statsfinansiella elden och frågan är om inte stigande USA-räntor, nominella och reala, är en klart större risk för USA:s och världens ekonomi och tillgångspriser än ett eskalerande handelskrig.

Kopplat till ovanstående vill vi dock påpeka att bland konjunktursignaler som ingen längre verkar bry sig om noterar vi i alla fall att den amerikanska avkastningskurvan (10–2 år) nu är den brantaste vi sett sedan i september (+25 räntepunkter). Historiskt har recessioner inte varit långt borta när kurvan väl svängt om från minus till plus.

För tillfället verkar dock den amerikanska ekonomin mycket stark men vi tycker ändå att ovanstående historiska samband är värt att påpeka. Samtidigt noterar vi, nedan, ett räntesamband som vi inte är vana vid. Samtidigt som FED sänker räntan (blå) stiger alla marknadsräntor. Det är inte heller den normala marknadsränteutvecklingen i tider när FED sänker styrräntan. Vi får se vart detta leder under 2025……


Veckans Spaning – Börsåret 2024 – En balansakt mellan hopp och verklighet
2024 blev året då marknaden aldrig riktigt kunde bestämma sig:

Mellan optimistiska prognoser om mjuklandning och dystra varningar om recession, var det en konstant dragkamp mellan positiva och negativa krafter och resultatet blev ett år fyllt av tvära kast, nya rekord och en ekonomisk balansakt som höll investerare på helspänn.

Tech-sektorn fortsatte att dominera rubrikerna och Nasdaq steg med imponerande 25% under året, och betydligt mer räknat i svenska kronor. AI-revolutionen accelererade och bolag som Nvidia och Microsoft levererade kvartal efter kvartal av rekordsiffror. Investeringar i halvledarteknik och molninfrastruktur drev på uppgången, samtidigt som cybersäkerhetsbolag såg en explosionsartad efterfrågan. Vi på Cicero vill gärna påminna om svenska bolag med AI-exponering, som exempelvis Flat Capital och Smart High Tech som ni som investerare hittar i flera av våra fonder.

Men det var inte utan utmaningar, både konkurrens och regulatoriska prövningar kastade skuggor över sektorn. Samtidigt fick vi uppleva året som i USA dominerades av räntesänkningar som aldrig kom, tills de gjorde det, Federal Reserve höll marknaden på sträckbänken under stora delar av året. Vid förra årsskiftet kanske ni kommer ihåg att marknaden förväntade sig den första räntesänkningen från FED i mars, men den kom först efter sommaren. Inflationen sjönk, men inte tillräckligt snabbt för att motivera tidiga räntesänkningar. När den första sänkningen väl kom i september var det snarare ett tecken på att den ekonomiska inbromsningen inte längre gick att ignorera. Powell betonade vikten av att inte agera förhastat, vilket resulterade i korta rallyn som snabbt möttes av nykter eftertanke.

Inom energi och råvaror såg vi också stor volatilt där oljan flöt på ett hav av geopolitisk oro. Medan Brent-oljan rörde sig mellan 70 och 90 dollar fatet, fortsatte oljebolagen att rapportera starka kassaflöden. Samtidigt gjorde guld och koppar ett oväntat ryck uppåt, då investerare sökte trygghet i hårda tillgångar.

Medan tech-giganterna tog rampljuset, var det många små- och medelstora bolag som stod för de riktiga överraskningarna. Russell 2000 steg 18% under året och värdeaktier gjorde comeback, då investerare sökte stabilitet i mer traditionella branscher.

Bitcoin gjorde en dramatisk återkomst under 2024 och steg med över 120% under året, delvis drivet av ett återuppvaknande intresse från institutionella investerare samt utgivandet av flera instrument på den amerikanska marknaden, som exempelvis ETF:er. En av de största katalysatorerna var Donald Trumps uttalande i juni om att göra USA till den ledande marknaden för bitcoin och kryptovalutor. Trump lovade att säkra en tydligare regulatorisk ram för att attrahera fler kryptobolag till amerikansk mark. Detta utspel ledde till en kraftig uppgång för inte bara Bitcoin, utan hela kryptosektorn, med företag som Coinbase och MicroStrategy som rusade på börsen. Kryptovalutor har åter blivit en central del av samtalet på Wall Street.

Kikar vi framåt 2025 ser det ut att bli en fortsättning på samma balansakt. Marknaden söker klarhet, men den får nog vänja sig vid fortsatt osäkerhet. En sak är säker: de som lyckas navigera i denna dynamiska miljö kan se fram emot nya möjligheter, medan de som inte gör det riskerar att lämnas kvar på perrongen. Vi på Cicero kommer definitivt att försöka tillhöra den förstnämnda kategorin som navigerar från tuva till tuva i syfte att skapa så bra avkastning som möjligt till våra fondandelsägare.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Oneflow, Broadcom och Dynavox som alla är upp mellan 10–15%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Oneflow, Dynavox och Netel med uppgångar mellan 4%–15%.

Veckans Räntespaning
Vi har haft en kort vecka som varit väldigt lugn med mindre rörelser på räntorna. Både korta och långa räntan har stigit marginellt i både Sverige och USA. Under året som varit har vi dock sett kraftiga rörelser på räntorna. I Sverige handlades 2-årsräntan kring 2,85% i början av året till att nu handlas kring 2,04% och den motsvariga 10-årsräntan inledde året kring 2% och handlas nu kring 2,35% vilket gör att vi fått en positivt lutad yieldkurva.

I USA startade 2-årsräntan på 4,25% för att nu handlas kring 4,33% och 10-årsräntan startade året kring 3,88% för att nu handlas kring 4,6%. Långa räntan steg mer än korta vilket ger att vi även i USA fått en positivt lutad yieldkurva.

Kreditspreadarna har krymt en hel del under året som varit och avkastningen har varit väldigt bra i våra fonder. Cicero Avkastning är upp 6,18% under året och Cicero Nordic Corporate Bond är upp 12,61%. Vi tackar våra investerare som varit med oss under året och ser fram emot 2025.

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.3 Amerikansk inflation får marknaden att pusta ut

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Veckobrev v.2 Fed väntar på mer bevis innan räntesänkning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Månadsbrev December, Vinsthemtagningar inför årsskiftet

Under årets sista månad såg vi breda nedgångar på marknaderna, där exempelvis S&P 500 föll med 2% och europeiska Stoxx ...

Läs mer

Veckobrev v.1 Vad händer med räntorna i USA?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.