Veckobrev v.52 Kina öppnar upp

Veckan har bjudit på låg likviditet och fortsatta vinsthemtagningar in emot årsskiftet. Under torsdagen blev humöret lite bättre i USA och under veckan är Världsindex därmed upp omkring 1%.

Veckans Bolag – Vicore Pharma
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, Vicore Pharma, Vicore är ett läkemedelsbolag i klinisk fas med fokus på att utveckla innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget har för närvarande fyra utvecklingsprogram, där det som kommit längst syftar till att utveckla substansen C21 för behandling av idiopatisk lungfibros och bygger på ett nytt administrationssätt för talidomid (läkemedel som allmänt används i dag) och fokuserar på den underliggande sjukdomen och den svåra hosta som är förknippad med IPF, vilket kommer att öka patienternas livskvalitet oerhört.

Aktiekursen har fallit mycket i år och på dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt. När vi dessutom hade möjlighet att komma in i bolaget på rabatt i en nyemission av aktier slog vi till. Pengarna från nyemissionen ska bland annat användas till att finansiera vidare forskning givet hittills goda studieresultat. Det blir spännande att följa bolagets resa in i 2023.

Veckans händelse – Kina öppnar upp
Den senaste tiden har vi sett kinesiska myndigheter nedgradera Covid som sjukdomstillstånd samt lyfta inreserestriktioner. Detta togs initialt emot positivt av börser och råvaror som förväntar sig ökad aktivitet och en välbehövlig positiv tillväxtimpuls. Vi ska dock vara tacksamma ur ett inflationsperspektiv att Kina tagit sin tid att öppna upp, det kan nu komplicera inflationsutsikterna för 2023 om hjulen börjar snurra igen i Kina. Vi finner det också intressant ur ett inrikespolitiskt perspektiv att myndigheterna trots allt väljer att lyssna på de protester som florerat mot de hårda covidrestriktionerna och nu öppnar.

Marknadens initiala positiva restriktioner kom dock av sig när det noterades att den kraftiga kinesisk smittspridning vid återöppnandet gav bland annat nya reserestriktioner och WHO-oro. WHO och flera länder uttrycker oro över bristen på kinesisk transparens om smittspridning, sjukdoms- och dödsfall i Kina vilket kan försena identifikation av nya virusvarianter. Nu, eller i en snar framtid, krävs covid-test för resenärer vid inresa från Kina till bland annat Italien, Japan, Indien och USA, men som vid tidigare covid-åtgärder så är alla inte överens. Vid ett EU-möte i går ville inte resten av EU gå Italiens väg bl a då virusvarianten som florerar mest i Kina redan finns i Europa. Italien rapporterar att även om det fria resandet inom Schengen minskar effekten av deras testpolitik, kan den ändå ge information om t ex nya virusvarianter.

Röster har också höjts kring att de miljontals fall som nu bryter ut i Kina ger viruset nytt spelrum och nya mutationer är inte osannolikt. Det blir intressant att följa utvecklingen, sannolikt kommer den kraftiga smittspridningen i sig hålla tillbaka kinesisk ekonomi, initialt i alla fall.

Veckans Spaning – Efter julskinkan kommer PIGS tillbaka?
Vi noterar att räntorna har stigit med stor variation under räntehöjningarna 2022 i Europa. Det är inte utan att vi drar oss till minnes PIGS 2011 där flera europeiska länder hamnade i stora bekymmer på grund av sina skuldsättningar i efterdyningarna av finanskrisen. Värt att notera att det är i samma länder även denna gång som räntorna har stigit mest, med undantag för Irland som har utnyttjat de senaste 10 åren till att hantera sina problem. I grafen nedan ser vi utvecklingen för 10 års statsobligationer under 2022. Sverige och tyskland handlar kring 2,4%. Spanien och Frankrike återfinns ca 1% högre emedan det är rejält tufft för Italien och Grekland strax under 4,6%. Notera även att UK befinner sig i paritet med Spanien efter Brexit.

Ovanstående räntor är de facto vad länderna får betala för utlandsskuld och nya lån varför de redan skuldtyngda ländernas ekonomier urholkas ytterligare av höga räntor, precis i enlighet med vad som hände 2011. Under året har exempelvis Italiens 10-åring gått från 1,16 till 4,60 vilket medför enorma kostnadsökningar. Nedan listar vi de länder i Europa med högst skuldsättning.

Vid en recession i Europa är det inte omöjligt att oron för skuldtyngda länders statsfinanser flammar upp igen.

I Sverige är statsfinanserna i gott skick men vi kikar samtidigt på bankernas utlåning till svenska hushåll som ökade 4,1 procent i november jämfört med motsvarande månad föregående år. Det var den lägsta takten hittills i denna dataserie som sträcker sig tillbaka till januari 2006.

Det är positivt att utlåningstakten sjunker, samtidigt är det just den stora skuldsättningen hos svenska hushåll med huvudsakligen rörliga räntor som innebär den största riskfaktorn för svensk ekonomi vid recession. Tillstånden både i de skuldtyngda staterna i Europa och de skuldsatta hushållen i Sverige kan fördjupa en recession och det är mycket viktigt att centralbankerna är mycket lyhörda och snabbfotade för att förhindra långvarig ekonomisk tillbakagång.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Mentice, Cinis Fertilizer, BHG och Ferroamp alla upp mellan 10%-18%. Notera att ovanstående alla är svenska hållbara bolag, kul med lite blågul performance.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Mentice, MIPS och BHG med uppgångar mellan 10%-18%.

Veckans Räntespaning
Sista veckan på året har varit väldigt lugn. Mindre rörelser på räntemarknaden. Då vi summerar året som varit har det varit väldigt volatilt med en skenande inflation framför allt efter att Ukraina blev invaderat av Ryssland i slutet av februari. Vi fick även se centralbankerna världen över påbörja räntehöjningar i en rask takt. Sedan dess har marknaden till stor del styrts av centralbankernas agerande och framför allt vad som sagts från centralbankcheferna och hur dom formulerat sitt budskap. För våra ränteportföljer så gynnas dessa av en stigande ränta då stor del av våra innehav är kopplade till en rörlig ränta men kreditspreadarna har öka under året vilket resulterat i negativt resultat för året.

Inflationen hade redan i slutet av förra året börja stiga men att inflationen skulle vara uppe nära 10% i slutet av 2022 var nog ingen som kunde ana då. Eller att den svenska 10-årsräntan som då låg på 0,2% skulle stiga till närmare 2,3% som den i skrivande stund ligger på.

Blickar vi framåt mot 2023 så kommer inflationstakten att minska, frågan är bara hur mycket och hur snabbt. På Riksbankens nästa möte i februari väntas en höjning med 0,5% av styrräntan. Ska man tro Riksbanken så dröjer det till slutet på 2025 innan räntesänkningar kan bli aktuella men mer troligt är nog att man kommer behöva sänka räntan tidigare än så. En viktig faktor framöver för inflationens utveckling kommer bli löneökningar under första halvåret. Om löneökningarna blir högre än väntat kommer inflationen fortsatt ligga på en hög nivå. Prisnivåerna kommer dock fortsatt ligga på höga nivåer så för konsumenterna kan det bli ett tufft första halvår 2023 samtidigt som man måste hålla igen på löneutvecklingen. Vi har fortsatt en negativt lutad yieldkurva, korta räntan är högre än den långa, och med stor sannolikhet går vi mot en lågkonjunktur 2023.

 

God Jul önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.