Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Onsdagskvällens räntebesked från FED gav börserna skrämselhicka och innebär att riskviljan tog ett rejält kliv tillbaka på världens börser.
Världsindex är därmed ner omkring 4% under veckan.
Veckans Bolag – Rayserach
RaySearch Laboratories är en svensk pionjär inom strålbehandling med bra tillväxtmöjligheter som vi har ägt för fondernas räkning under snart två års tid. Bolaget, med huvudkontor i Stockholm, är ett ledande mjukvaruföretag inom strålbehandling för cancer som grundades år 2000 av Johan Löf, fortfarande är VD och storägare. Sedan starten har RaySearch etablerat sig som en innovatör och viktig aktör inom onkologi, med sin flaggskeppsprodukt RayStation som ett av de mest avancerade planeringssystemen på marknaden.
Under pandemin 2020 drabbades RaySearch, liksom många andra aktörer inom sjukvårdssektorn, av en markant nedgång i investeringar. Kliniker och sjukhus prioriterade akutvård och pandemihantering, vilket ledde till att många investeringar inom strålbehandling och annan avancerad medicinsk teknik sköts upp. Detta skapade ett uppdämt investeringsbehov, som nu börjar lossna, särskilt i USA, som är RaySearchs viktigaste marknad.
RayStation är ett avancerat behandlingsplaneringssystem för strålbehandling. Trots att hårdvaruleverantörerna Elekta och Varian, erbjuder sina egna mjukvarulösningar tillsammans med sina strålkanoner, tar RayStation hela tiden marknadsandelar. Raystation fungerar med all hårdvara på marknaden. RayStation funktioner som AI-driven optimering av behandlingsplaner och stöd för protonterapi, en växande teknik inom onkologi. Dessa innovationer gör att RayStation ofta uppfattas som tekniskt överlägsen jämfört med mjukvara som levereras av de stora utrustningstillverkarna. Rationalen att välja Raystation är även ekonomisk då hårdvaran är väldigt dyr och motivationen för klinikerna att klämma in så många patienter som möjligt per skift driver försäljningen. Kan en klinik skapa en vårdplats till per dygn blir Raystationinvesteringen betald många gånger om.
RaySearch försöker även att diversifiera sina intäktsströmmar genom produkten RayCare, ett molnbaserat system för onkologisk arbetsflödeshantering. RayCare är en Software-as-a-Service, SaaS-lösning som hjälper kliniker att samordna behandlingsplanering, resurshantering och patientdata i realtid.
Raysearch kan med RayCare också få möjlighet att generera återkommande intäkter genom licensavtal. Detta är en viktig del av bolagets strategi för att skapa en stabil och förutsägbar intäktsbas framöver, i kontrast till de mer projektbaserade intäkterna från RayStation.
Under 2023 och 2024 har aktiekursen mer än fördubblats, vilket reflekterar att allt fler investerare upptäcker bolagets fina utveckling med tillväxt på över 20% konstant sedan 2022 efter de kraftigt negativa åren 2020–2021. Det ska bli fortsatt spännande att fortsätta följa Raysearch under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Onsdagskvällens räntebesked från FED gav börserna skrämselhicka
Efter förra veckans räntesänkning från ECB var det nu i veckan dags för bland annat FED och Riksbanken att lämna besked.
Federal Reserve (FED) beslutade på onsdagskvällen att sänka styrräntan med 25 räntepunkter, vilket var i linje med förväntningarna. Beslutet kommer i ett läge där marknaden har börjat visa tecken på oro för en ekonomisk inbromsning och där inflationsnivåerna, trots tidigare åtstramningsåtgärder, fortsatt ligger över FED:s mål på 2 procent.
Räntesänkningen motiverades av FED med syftet att ge stöd till ekonomin i en osäker global miljö. I sitt officiella uttalande noterade FED att arbetsmarknaden fortfarande är stark och att konsumtionen har fortsatt vara robust, men att riskerna från lågkonjunkturstendenser internationellt och osäkerhet kring finanspolitiska åtgärder i USA har skapat behov av en mer expansiv penningpolitik.
Jerome Powell, ordförande för FED, höll en presskonferens efter beslutet och betonade att räntesänkningen inte nödvändigtvis signalerar behov av en längre serie av sänkningar. Han beskrev beslutet som ett försäkringsdrag för att säkerställa fortsatt ekonomisk expansion i ljuset av externa risker.
-Vi agerar utifrån tillgängliga data och är redo att justera politiken ytterligare om det behövs. Samtidigt ser vi fortfarande en stabil arbetsmarknad och en relativt stark ekonomisk grund, sa Powell.
Trots detta försiktigt optimistiska budskap bidrog några av Powells ytterligare kommentarer till att dämpa riskviljan bland investerare. Han framhöll att FED inte ser det som självklart att ytterligare räntesänkningar kommer att behövas, vilket marknaden uppfattade som en signal om att sänkningscykeln kan bli kortvarigare än vad man tidigare har trott. Han betonade också att FED fortfarande håller ett starkt fokus på inflationskontroll, vilket antyder en viss tveksamhet att låta penningpolitiken bli alltför vidlyftig.
Marknadsreaktionen efter beskedet blev omedelbar. De amerikanska börserna sjönk, med S&P 500 ned 1,2 procent och Nasdaq ned 1,5 procent. Obligationsmarknaden reagerade även den med stigande räntor på kortare löptider, vilket reflekterar en oro för att FED:s åtgärder kanske inte är tillräckliga för att mota ekonomiska risker.
FED har under hela räntesänkningscykeln försökt att styra marknadens förväntansbild och vi tror att det är exakt vad Powells syfte var i veckan. Han tycker arbetsmarknaden är för stark och vill dessutom vänta lite för att se vad Trump kan komma att hitta på. Med det sagt tror vi att han är något för försiktig. I USA, med så stark ekonomi, är det dock något han kan unna sig, det kommer att finnas möjlighet att öka takten senare om/när han upptäcker att ytterligare räntesänkningar behövs. En faktor som vi exempelvis har noterat är den svaga amerikanska bomarknaden. Nybyggnationen är svag och omsättningen låg på grund av för höga räntor och inlåsningar där stora delar av den amerikanska bomarknaden har bundit sina lån på låga nivåer för några år sedan. I USA får man inte ta med sig sitt lån till en ny fastighet vilket innebär att om man har en bra boränta under 3% (som omkring 60% av bolånetagarna har idag) förlorar man denna om man köper ny fastighet och tvingas finansiera sig på dagens nivåer över 6%. Få fastighetsägare vill detta och därmed finns idag stora inlåsningar som hämmar omsättningen på fastighetsmarknaden, men också rörligheten på arbetsmarknaden. Det nya jobbet i den nya staden måste vara riktigt bra om det ska motivera att man säljer huset i den gamla staden och finansierar sig på marknadsvillkor i ett nytt hus. Detta är faktorer som på sikt kommer att verka hämmande för den ekonomiska tillväxten och därmed bidra till framtida räntesänkningar som vi tror kommer att bli större än de ytterligare 1–2 sänkningar som marknaden nu förväntar sig under 2025 från FED.
Riksbanken valde också att sänka styrräntan med 25 punkter till 2,50 procent på torsdagsmorgonen, helt enligt förväntningarna. Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 6 november 2024, då den sänktes med 50 punkter till 2,75 procent. Beslutet om styrräntan var enigt. Riksbanken upprepar att om konjunktur- och inflationsutsikterna står sig så kan styrräntan sänkas minst en gång till under första halvåret 2025. Man konstaterar även att räntan har sänkts snabbt, och att penningpolitiken verkar med fördröjning. Det talar för “en mer prövande ansats när penningpolitiken utformas framöver”.
-Riksbanken kommer därför noga utvärdera behovet av kommande ränteförändringar, i ljuset av effekten av tidigare sänkningar och förskjutningar i riskbilden kring inflations- och konjunkturutsikterna. Om utsikterna står sig kan styrräntan sänkas en gång till under första halvåret 2025″, skriver de. Riksbanken skriver vidare att inflationen har sjunkit under året och inflationstrycket har stabiliserats i linje med målet. Tillväxten har samtidigt varit låg. Trots vissa tecken på att konjunkturen är på väg att återhämta sig är den fortsatt svag.
-Att konjunkturen stärks är viktigt i sig, men det är också en förutsättning för att inflationen ska stabiliseras nära målet. Styrräntan sänktes i ett större steg i november, och direktionen bedömer att det är lämpligt att sänka räntan ytterligare för att ge mer stöd till återhämtningen”, skriver Riksbanken. Det finns även risker kopplade till återhämtningen i den svenska ekonomin, energipriser och de nya utbytesavtalen med kontinenten och kronans växelkurs, menar Riksbanken. Vi menar att det finns ganska mycket som talar för fler sänkningar än en 2025. Vi ser mycket svag utveckling i Europa, inte minst hos Sveriges största exportland, Tyskland. Vi tror att räntorna fortsätter ner under 2025 med betydligt fler sänkningar än Riksbanken tror. Vi hoppas att vi får fel men tror fortsatt på vårt scenario men en svensk ekonomi som behöver lättnader även 2025 för att hjulen ska börja rulla igen.
Veckans Spaning – Är börskraschen på väg?
Röster höjs nu för att marknaden är i behov av en korrigering efter ett riktigt bra börsår 2024. Självklart kan det komma sättningar emellanåt på 5–10% som vi har sett ganska frekvent under de senaste åren, men vi tycker också att det finns förutsättningar för att utvecklingen av både ekonomi och börs har förutsättningar att kunna fortsätta i positiv riktning.
Vi kommer att titta på USA i huvudsak då det är den ledande marknaden och utan god utveckling i USA är det svårt att se att övriga marknader utvecklas väl.
Om vi börjar med att studera värdering pratas det ofta om att den amerikanska börsen är dyr. Nedan ser vi att P/E-talet på S&P 500 i snitt ligger på drygt 18, dock under nivåerna vid IT-kraschen 2020 och även vad vi såg under 2021. Om vi dessutom tillägger att räntenivån är lägre nu skulle detta kunna motivera en högre värdering idag. Ränta i form av amerikansk 10-årig ränta nedan i blått och P/E-tal i vitt.
Aktiviteten i den amerikanska ekonomin talar inte heller för en krasch, nedan illustrerat av inköpschefsindex, ISM, som anses indikera en ekonomi i tillväxt vid indexsiffror över 50, notera den senaste siffran på 52,1 nedan.
Visserligen ser vi ovan att förändringstakten är negativ i närtid, men vi tror att det finns faktorer, som exempelvis att FED har valt att sänka räntorna (för) långsamt och en fortsättning av räntesänkningscykeln kan sannolikt få förändringstakten att vända igen.
Arbetsmarknaden är fortsatt het, med arbetslöshet på låga 4,2%, vilket inte heller känns som en situation där man ur ett historiskt perspektiv har behövt känna sig orolig för aktiemarknaden.
Trump tillträder i januari och har historiskt visat att positiv aktiemarknadsutveckling är viktigt för honom. Det är ett sätt för honom att påvisa framgångsrik politik. 2017 var det tydligt att Trump gärna gynnar bolag i form av sänkta skatter och andra regleringar. FED kommer att fortsätta att sänka räntan och de två räntesänkningar som marknaden idag tror på under 2025 tror vi kommer att bli fler. Vi tror att FED har reagerat lite för långsamt på den avtagande inflationen och man kommer att korrigera det under 2025 i syfte att inte påverka den ekonomiska tillväxten negativt.
AI-trenden fortsätter. Det finns fortfarande många intressenter som är beredda att investera stora pengar i syfte att skapa sig en ledande position inom AI. Detta kommer att innebära att leverantörer av AI-chip och generativa AI-lösningar kommer att ha ett fortsatt fint år 2025. Kom ihåg att Nvidia har haft stora leveransproblem med sin nya GPU, Blackwell, under 2024 och när dessa problem är till ända kan vi komma att se ytterligare tillväxtacceleration. Vill man investera i ett svenskt AI-bolag tycker vi att svenska Flat Capital är mycket intressant. Fonderna är investerade och vi menar att en bra bit över 50% av bolaget är AI-exponerat och sedan har vi ju Klarna också, som väntas börsnoteras under 2025.
Slutsatserna blir att visst, det kan komma en sättning på 5–10% men ur ett ekonomiskt perspektiv är vi skeptiska till en börskrasch, den amerikanska ekonomin är för stark, värderingarna inte tillräckligt utmanande och arbetsmarknaden är stabil. Det finns inte de marknadsabnormaliteter som vi såg 2000 eller 2027. Utan yttre förändringar kommer ingen börskrasch i nuvarande miljö. Vårt glöggfryntliga typs för 2025 blir en uppgång på S&P 500 med genomsnittliga 10%.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Hexatronic, Camurus och ASML som alla är upp mellan 4–5%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Medicover, Hexatronic och Camurus med uppgångar mellan 4%–5%.
Veckans Räntespaning
Veckan som varit innehöll räntebesked från både FED och Riksbanken. FED sänkte räntan som förväntat med 25 baspunkter och har nu sänkt räntan med totalt 100 baspunkter under året. FED justerar upp räntebanan från mötet i september då man indikerade en sänkning med 100 baspunkter under 2025 vilket nu ändras till en sänkning på 50 baspunkter under 2025. Det fick både korta och långa räntorna i USA att stiga under veckan. Amerikanska 10-årsräntan steg från ca 4,4% till 4,55% under veckan som varit. 2-årsräntan steg också men inte lika mycket.
Riksbanken levererade en sänkning på 25 baspunkter också helt enligt förväntan vilket ger en styrränta på 2,5%. Samtidigt indikerar man från Riksbanken att styrräntan kommer behöva sänkas en gång under första halvåret 2025 om konjunktur- och inflationsutsikter står sig. Svenska räntorna följde USA och steg under veckan. Svenska 10-årsräntan handlas nu på 2,27% och är upp från 2,15% föregående vecka. 2-årsräntan är uppe på 1,99%, upp från 1,87% föregående vecka.
Cibus Nordic Real Estate meddelade i veckan att man överväger att förvärva Forum Estates Holding BV som är en fastighetsförvaltare i Benelux. Transaktionen omfattar 149 fastigheter till ett värde av 508 mEUR. Affären är tänkt att finansieras med nyemitterade aktier i Cibus. Cibus har även ingått ett avtal att förvärva en fastighetsportfölj i Danmark med 31 livsmedelsfastigheter till ett värde av 879 mDKK. Affären finansieras med eget kapital samt banklån.
Primärmarknaden har varit väldigt lugn under veckan men vi deltog i en emission från fastighetsbolaget Corem. Bolaget lämnade ett återköpserbjudande på deras obligationer med förfall i februari 2025 samtidigt som man utökade sin gröna obligation med förfall i maj 2026. Vi valde att rulla vår position. Utökningen av obligationen 2026 emitterades till kursen 100,55 och betalar 3M Stibor +375bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder