Veckobrev v.51 – Meningsskiljaktigheter i ECB

Världens börser har handlat med försiktighet under större delen av veckan med focus på potentiella bakslag för sitt expansiva återhämtningsprogram och förnyad oro för Corona.

Efter återhämtningar under de senaste dagarna är Världsindex emellertid endast ner marginellt för veckan.

Veckans Schism

Vi noterar att en schism uppstod under det senast ECB-mötet i slutet av förra veckan där flera ledamöter ville få ett större erkännande av inflationsriskerna, detta avvisades tydligen av chefekonom Philip Lane i en ovanligt livlig debatt.

I vad som ses som ett ovanligt spänt möte fanns det ett betydande antal ledamöter som ifrågasatte kvaliteten i ECB:s prognoser, med hänvisning till en svajig historik, och såg fara för att inflationen i slutet av nästa år skulle ligga över prognosen på 1,9 procent. Dessa ledamöter ville betona en uppåtrisk men fick mothugg från Lane. “Efter en lång diskussion så landade vi i ordvalet ”en liten uppsidesrisk” men inte ens detta kunde hittas någonstans i det officiella uttalandet, sade en av ledamöterna efter mötet.

Vi noterar att ECB tidigare har uppträtt betydligt mer samlat än EU i allmänhet och det vore beklagligt om ECB:s ledamöter hamnar i klinch. Ändan sedan finanskrisen har det varit viktigt med en enig och beslutsfähig ledning.

Veckans Händelse 

Demokraten Joe Manchin från West Virginia sade på måndagen att han kommer att rösta emot Bidens ” Build Back Better” program och därmed förhindra hela Bidens plan för infrastrukturella investeringar. Han menar att det är för mycket pengar för snabbt. Ovanstående i kombination med förnyad amerikansk coronaoro fick världens börser att inleda veckan i negativ ton.

Veckans Spaning

Vi noterar att förra veckans aktie i focus, Embracer inleder julveckan med ytterligare tre förvärv. Vi tycker inte riktigt att marknaden har prisat in förra veckans fantastiska förvärv av brädspelsbolaget Asmodee som kommer att bli mycket bra för bolaget. Vi ser diversifieringen in i brädspelsmarknaden som mycket positivt för Embracer. I stället för hög volatilitet i rapporteringen och fokus på försenade dataspelsprojekt kommer Embracer nu få mycket stabilare kassaflöden och vinst.

Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Embracer för fondernas räkning.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Elux Pro, Readly, Mips och Xvivo som alla är upp mellan 3% – 7%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flexion Mobile, Raysearch och BHG som alla är upp mellan 5% – 7%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Nilar, Sonans och Cambi som tillhör våra Hållbara Inval är upp 6% – 10%. I övrigt hittar vi, bland annat, Expedia, Live Nation och Cloudflare i topp med uppgångar på mellan 8%-12%.

Veckans Räntespaning

Kreditmarknaden har varit relativt lugn under veckan men viss aktivitet har det dock varit. Castellum har köpt ytterligare aktier i norska Entra och äger numera 33,32% av aktierna där Balder är största ägare på 36,5%. Fastighetsbolaget Akelius har köpt tre fastigheter med 861 lägenheter i Austin i delstaten Texas.

Nyemissionsmarknaden har stängt igen för året, men det har varit ett par bolag, Studentbostäder och Intea Fastigheter, som utökat befintliga lån. Det var dock ingen emission där vi deltog i.

 

Gud Jul

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.