Veckobrev v.51 Lång väg kvar för att få ner inflationen enligt FED

Veckan har bjudit på låg likviditet och fortsatta vinsthemtagningar in emot årsskiftet.

Under veckan är Världsindex ner omkring 1%.

Veckans Bolag – Seafire
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, Seafire, Bolaget är en företagsgrupp som driver tillväxt genom förvärv av lönsamma bolag som man utvecklar vidare genom aktivt och långsiktigt ägande. Tillsammans utvecklar man bolagen till fortsatt framgång med bibehållen entreprenörsanda.

Aktiekursen har fallit mycket i år och på dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt. När vi dessutom hade möjlighet att komma in i bolaget på rabatt i en nyemission av aktier slog vi till. Pengarna från nyemissionen ska bland annat användas till att refinansiera skulder i bolaget vilket sannolikt kan ta ner räntekostnaderna från ca 10% till omkring 4–5%, vilket i sin tur bör kunna addera kring 30 mln i EBT. Dessutom gör man ett förvärv, försiktigt räknat handlas bolaget på 7–8 ggr EV/EBITA.

Veckans händelse –Lång väg kvar för att få ner inflationen enligt FED
Flera FED-ledamöter har under veckan uttalat sig en aning hökaktigt efter att marknaden i samband med inflationssiffrorna förra veckan tog ett glädjeskutt. Man förvånas bland annat över att marknaden inte verkar ha förståelse för den ganska långa tidsperiod som FED menar kommer att behövas för att få bukt med inflationen.

FED-ledamot Mary Daly menar i veckan att FED fortfarande har en lång väg att gå. Vi är långt borta från vårt prisstabilitetsmål menar hon. Hon pekade även på arbetsmarknaden, som enligt henne fortfarande är ur balans. Om du vill ha ett jobb är det lätt att hitta ett. Om du vill anställa någon är det svårt att hitta arbetskraft enligt Daly.

Feds funds-ränta ligger sedan i förra veckan inom intervallet 4,25-4,5 procent, uppdaterade prognoser för en räntetopp visar en median på 5,1 procent för 2023. Daly menar att det är rimligt att anta att när styrräntan väl nått sin topp så kommer den ligga kvar där i omkring ett år, eller mer om så skulle behövas. Samtidigt bör man komma ihåg att ur ett historiskt perspektiv brukar det ofta gå ganska kort tid mellan den sista räntehöjningen och den första sänkningen.

Veckans Spaning – Vår önskelista till Tomten
2022 har varit ett tufft år på världens börser. Krig, inflation, högre räntor och risk recession har varit ett överhängande tema. Vad är då receptet för bättre marknader? Vi önskar att Tomten kan komma med några av följande klappar som kan matrialiseras under 2023.

  • Kriget i Ukraina får ett slut. Vi hoppas att Putin tar sitt förnuft till fånga och avbryter kriget i Ukraina. Dessa 1700-talsfasoner kommer naturligtvis bara att leda till Rysslands totala katastrof och uttanförskap liksom Putins undergång. Avbryt medans tid finns. Sannolikt är ovanstående önskan för mycket begärt, men hoppas kan man ju alltid.

 

  • Vi hoppas att inflationen (i framförallt den ledande ekonomin USA) har toppat ur under de senaste månaderna. Grafen nedan är ganska lovande och vi hoppas att trenden nedåt fortsätter i ganska rask takt.

  • Vi önskar att arbetstagare fortsätter att ta ansvar i vårens avtalsrörelse. Att begära kompensation för hela reallönetappet (på grund av inflationen) vore fortsatt förödande och endast vrida inflationsspiralen ett varv till.

 

  • Räntehöjningarna från den amerikanska centralbanken FED kan avstanna under våren och toppa på ca 5%.

 

Om ovanstående önskningar bli verklighet under 2023 och därrmed kan ekonomin sannolikt mjuklanda vilket skulle kunna skapa goda förutsättningar för ett bra börsår.

Ur ett historiskt perspektiv ter sig dock 2022 års börskrach som ganska kort och inte heller så extensiv.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av SleepCycle, där huvudägare har lagt bud, samt Moderna och OX2 alla upp mellan 5%-35%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland nykomlingen Seafire, Inwido, Transtema och OX2 med uppgångar mellan 5%-10%.

Veckans Räntespaning
Temat på räntemarknaden under veckan har varit ränta upp, såväl i Europa som i USA. I Sverige har vi sett den 10-åriga räntan stiga med hela 25bps samtidigt som 2-årsräntan stigit med 14bps.

Trots ränteuppgångarna har vi sett våra fonder leverera fin avkastning under veckan, med uppgångar mellan 0,1–0,8%. Detta förklaras framför allt av utvecklingen Balders hybridobligation, som vi skrev om förra veckan.

Vi fick även se Heimstaden Bostad göra en riktad nyemission på 750mkr. Den tecknades av befintliga institutionella aktieägare och kapitaltillskottet har använts till att köpa tillbaka befintliga obligationer.

Vi tror att vi kommer få se liknande ageranden framöver då det i dessa oroliga tider är viktigt för fastighetsbolagen att stärka upp balansräkningen.

 

 

God Jul önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.