Året lider mot sitt slut och en viss försiktighet råder på marknaden. Första veckan lyckades man vaccinera 138 000 britter och i USA ser kanske Demokrater och Republikaner äntligen ut att enas kring nya stimulanser. Världsindex är upp med omkring en procent under veckan.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera danska Vestas Wind som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan i början av 2019. Bolaget bygger och utför service på vindparker och finns representerade i världens alla världsdelar. Serviceverksamheten växer kraftigt då parker åldras samt den installerade basen av vindkraftverk ökar. För närvarande utför man service på 17% av världens sammanlagda vindkraftsproduktion om 650 GW. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 7 ”Hållbar energi för alla”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. Resultatet hittills skäms inte för sig då aktien är upp ca 150% sedan investeringen inleddes.
Veckans händelse
FBI och en federal åklagare utreder penningtvättshärvorna i SEB och Swedbank. Misstanken gäller inte enbart penningtvätt utan även bedrägeri, och USA har nu begärt rättshjälp från Sverige. Problemen för Swedbank och SEB fortsätter alltså, aktierna föll initialt kraftigt under tisdagseftermiddagen men har senare återhämtat sig en del då det visar sig att nyheten inte var någon nyhet för SEB och Swedbank. Dessa bekräftade att utredningen pågår och att de sedan länge samarbetar fullt ut med FBI.
Veckans spaning
Uppköpstrenden fortsätter. Under veckan har vi bland annat sett Latour lägga bud på Allgon och EQT på läkemedelstillverkaren Recipharm. Mest spännande för oss på Cicero var AstraZenecas bud på amerikanska Alexion. Alla våra globala aktiemandat är nämligen ägare i Alexion och budpremien var hela 45%. Vi bedömer även affären som positiv för AstraZeneca då den bidrar med både marginal- och försäljningstillväxt från dag ett.
Varför då alla dessa uppköp? Svaret på den frågan är enkelt. Detta är precis vad som händer när centralbankerna lovar låga räntor under mycket lång tid. Bolagen identifierar att det blir billigare att finansiera tillväxt via lån och den snabbaste vägen till tillväxt är att köpa ett redan existerande bolag.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Ambea, Adnode Avanza och Midsona som alla gått fint och stigit mellan 6%-9%. Sverigefonden har haft en fin vecka och slagit sitt jämförelseindex med 1,48%.
Globalt sticker Alexion ut mest med en uppgång på 27,5% efter AstraZenecas bud som vi beskrev ovan. I övrigt är det roligt att se att övriga topplaceringar i veckan i de globala portföljerna knips av endast våra invalda hållbara bolag. Cloudberry Clean Energy, Atlantic Sapphire och Targovax är alla upp mellan 10%-16%.
Veckans Viktigast
Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg igen, för andra veckan i rad, och uppgick till 885.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade dock med 273.000 personer och uppgick till 5.508.000 personer. Väntat var hela 5.598.000 personer och utfallet blev därmed en något positiv överraskning. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna förutom under ett par veckor i november.
Trots att vaccin är på väg ut så är vågen av “Hard Lockdowns” i hela länder, regioner och städer på modet igen. I Sverige valde myndigheterna dock att istället skicka ett påminnelse-SMS om att följa rekomendationerna till medborgarna.. Tyskland, London och nu eventuellt även New York ser ut få en hemisolerad Jul och Nyår. New Yorks borgmästare, Bill de Blasio, säger att man måste vara redo för en full nedstängning liknande den som infann sig i våras.
Under tisdagskvällen kom ECB med nya utdelningsdirektiv med rekommendationen att bankerna ska utöva extrem försiktighet gällande utdelningar och återköp av aktier, och helst avvakta fram till den 30 september 2021. Nordea, som tidigare meddelat att man har för avsikt att dela ut pengar för 2019 års vinst när det är möjligt igen, föll på beskedet. De svenska bankerna påverkades något minder av beskedet då gängse uppfattning, för tillfället, är att Finansinspektionen kommer att vara något mildare i tonen mot svenska banker då kapitaliseringsnivåerna är mycket bra över lag.
U.S. Treasury Department meddelade på onsdagen att man adderar Schweiz till raden av länder som man anser manipulerar sin valuta i syfte att bibehålla konkurrensfördelar vid internationell handel. Detta blir Trump-administrationens sista rapport på området. Det återstår nu att se hur Biden kommer att hantera utrikeshandelspolitiken framöver.
Veckans räntespaning
Fedkommittén beslutade på onsdagen att lämna styrräntan oförändrad och förstärkte samtidigt sitt åtagande om tillgångsköpen.
Veckans stora händelse på den svenska kreditmarknaden var att fastighetsbolaget Balder går in och köper hälften av aktierna i Karlatornet AB som ägs av Serneke. Man förvärvar även ca 2,3 miljoner aktier i Serneke vilket motsvara ca 7 procent av bolaget samt att man ingått avtal om att köpa 1400 hyresrätter och 12 000 kvm kommersiella fastigheter. Lösningen gör att finansieringen löser sig för Serneke och Karlatornet i Göteborg kan fortsätta byggas. Detta fick även Sernekes obligation att stiga med 17 procent vilken vi äger i Nordic Corporate Bond.
I övrig meddelades nu på morgonen att fastighetsbolaget SBB köper Aktiebolaget Fastator AB:s del av Offentliga Hus vilket motsvarar ca 54 procent av aktierna.