Veckobrev v.50 Intea – ett fängslande fastighetsbolag

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

I en hel del blandad utveckling på världens börser. Kina har stigit på förhoppningar om nya stimulanser. Politisk turbulens i Europa har verkat dämpande på aktiekurserna. I USA går indexen åt olika håll med Dow Jones ner 0,5% och Nasdaq något upp.

Världsindex är därmed ner omkring 0,7% under veckan.

Veckans Bolag – Intea – ett fängslande fastighetsbolag
Intea Fastigheter är ett svenskt fastighetsbolag som fokuserar på samhällsfastigheter, det vill säga fastigheter där verksamheter av offentlig karaktär bedrivs. Bolaget grundades 2015 och har sedan dess etablerat sig som en betydande aktör inom hälsovård, universitet samt polis- och rättsväsende (det senare huvudsakligen fängelser). Vi har valt att investera för fondernas räkning då vi tycker att bolagets exponering erbjuder en bra diversifiering i förhållande till övriga fastighetsbolag på börsen. Intea erbjuder investeraren trygga kassaflöden för mycket lång tid framöver då kontrakten typiskt sätt är 25–40 år. Det ger bolaget en speciell position för investerare som är svår att hitta på annat håll.

Prislappen på omkring knappt 90% av NAV känns mycket rimlig.

Det blir mycket spännande att följa bolagets utveckling under de närmaste åren.

Veckans Händelse – ECB sänker räntan
Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka depositräntan med 25 punkter till 3,00 procent. Väntat var att depositräntan skulle sänkas med just 25 punkter, även om det fanns vissa förhoppningar om en dubbelsänkning i likhet med vad vi har sett från exempelvis Riksbanken och FED. ECB skriver att beslutet att sänka räntan bygger på en uppdaterad bedömning av inflationsutsikterna, dynamiken i den underliggande inflationen samt styrkan i penningpolitisk transmission.

Disinflationsprocessen är väl på väg, menar man. Inflationstakten väntas nu uppgå till 2,4 procent i år, 2,1 procent 2025 och 1,9 procent 2026. I septemberprognosen spådde ECB 2,5, 2,2 respektive 1,9 procent för 2026.

De flesta mått på underliggande inflation indikerar att inflationen gradvis kommer att stabilisera sig runt målet, 2 procent, på medellång sikt. Den inhemska inflationen har minskat något men är fortfarande hög, främst eftersom löner och priser i vissa sektorer fortfarande anpassas till den tidigare inflationstoppen med betydande fördröjning. ECB ser nu en långsammare återhämtning än de gjorde i september.

BNP väntas öka med 0,7 procent i år, 2,2 procent 2025 och 1,4 procent 2026. I september spåddes 0,8, 1,3 respektive 1,5 procent för 2026.

Den förväntade återhämtningen bygger, enligt ECB, huvudsakligen på ökande realinkomster, som bör göra det möjligt för hushållen att konsumera mer, och på ökade investeringar från företagen. Vi är förvånade över att ECB inte oroas över den svaga återhämtningstakten, inte minst i de stora ekonomierna Tyskland och Frankrike, som lider av en hög grad av politisk instabilitet och obeslutsamhet, sannolikt under lång tid fram över.

Rådet är i stället fast beslutet att säkerställa att inflationen stabiliseras på ett hållbart sätt vid inflationsmålet på 2 procent. De kommer att följa en databeroende och mötesbaserad strategi för att avgöra lämplig penningpolitisk hållning. De riskerar därmed, enligt oss, att bli för restriktiv i stället för att försöka bidra till den avtagande tillväxtens återhämtning. I september hade ECB visserligen en ännu stramare formulering om att hålla styrräntan “tillräckligt restriktiv så länge som det krävs” för att nå inflationsmålet på ett uthålligt sätt. Denna är nu borta. Man måste också tänka på att fundera kring om Trumps tillträdande politik sannolikt inte kommer att vara tillväxtdrivande för Europa.

Schweiz nationalbank, SNB, tänker annorlunda än ECB och sänkte sin styrränta med hela 50 punkter till 0,50 procent. Och är därmed tillbaka på nivåerna från innan inflationsökningen 2022.

SNB skriver, i motsats till ECB, att det underliggande inflationstrycket har minskat igen detta kvartal och att dagens räntelättnad tar hänsyn till denna utveckling. SNB kommer att fortsätta att övervaka situationen noggrant, och kommer att anpassa sin penningpolitik vid behov för att säkerställa inflationen förblir inom det intervall som är förenligt med prisstabilitet på medellång sikt samt stimulera tillväxten.

SNB räknar med en BNP-tillväxt på cirka 1 procent för innevarande år, vilket är ungefär i linje med ECB. Tack vare penningpolitiska lättnader under de senaste kvartalen bör tillväxten ta fart något nästa år, om än bara något på grund av den måttliga globala ekonomiska aktiviteten. SNB förväntar sig för närvarande en tillväxt på mellan 1 och 1,5 procent för 2025.

Vi tycker att det är anmärkningsvärt att ECB och SNB ser så annorlunda på den räntenivå som krävs för att bibehålla tillväxten med viss stimulans, trots att man befinner sig i samma geografi och har ungefär samma tillväxtprognoser. Vi hoppas innerligt att Riksbanken lyssnar mer på SNB än ECB då vi tror att det i nuläget är viktigt att snabbt få ner räntan i syfte att stimulera tillväxten. Vi måste verkligen säga att vi är klart tveksamma till ECB:s strama hållning trots politiskt kaos i stora europeiska länder och mycket modesta tillväxtprognoser. Bättre att agera nu än tvingas panikera vid eventuell recession och ökad arbetslöshet.


Veckans Spaning – Svensk inflation och ekonomins aktivitet
På onsdagen fick vi svensk inflation och KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,5 procent i november jämfört med föregående månad, och steg 1,8 procent jämfört med samma månad föregående år.

I oktober var KPIF-inflationen 1,5 procent, men kom ihåg att båda siffrorna befinner sig under Riksbankens mål på 2 procent. Elpriserna ökade från oktober till november och med rådande elpriser är det sannolikt att vi får se samma utveckling mellan november och december. Högre hyror och avgifter för bostadsrätter fortsatte också att bidra till inflationstakten, nedan en graf på svensk inflation.

Vi hoppas därmed att Riksbanken fortsätter sina räntesänkningar nästa vecka, den 19/12, och ser på ekonomin snarare i likhet med SNB än ECB. Vi noterade dock att marknaden i Sverige efter ECB:s återhållsamma besked, helt slutade att räkna med ytterligare en svensk räntesänkning i december. Vi vill påminna om att ECB:s senfärdighet historiskt, exempelvis under finanskrisen och den efterföljande europeiska, PIIGS-krisen, ledde till betydande negativa tillväxtpåverkan som i sin tur ledde till stora panikåtgärder och ett halvt decennium med 0-räntor, som kanske heller inte var så bra. Agera i tid och reversera hellre om / när tillväxten tar fart.

Det är inte heller svårt att notera att alla länderna ovan, förutom Irland, fortfarande befinner sig i ett läge med tveksamma finanser och skenande skuldbörda. Återkommer oron för europeiska statsfinanser bör definitivt Frankrike adderas till listan ovan, PFIGS blir det nya skällsordet om inte ECB agerar i tid.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka, av japanska Rakuten samt Google och svenska Munters som alla är upp mellan 8–12%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland HMS, Hanza och Acast med uppgångar mellan 5%–11%. I skrivande stund ser det dock ut som att veckans nykomling Intea också slår sig in på vinnarlistan med en uppgång hittills på drygt 12%.

Veckans Räntespaning
Kreditmarknaden har varit lugnare nu när julledigheten närmar sig. ECB offentliggjorde sitt räntebesked i veckan och, som förväntat, sänktes räntan med 25 baspunkter. Centralbanken uttrycker förtroende för att inflationen rör sig i rätt riktning och att de ekonomiska utsikterna har förbättrats. Under veckan har både korta och långa räntor i Sverige och USA ökat marginellt, samtidigt som europeiska kreditspreadar också steg något men fortsatt ligger på relativt låga nivåer.

På den svenska marknaden publicerade SCB ny arbetsmarknadsstatistik under veckan. Den säsongsrensade arbetslösheten minskade till 8,3 % i november från 8,4 % i oktober. På kort sikt förväntas arbetsmarknaden förbli svag, men en förbättring förutspås ske under andra kvartalet 2025. När det gäller inflationen, mätt i KPIF, noterades en ökning i november till en årstakt på 1,8 %, jämfört med 1,5 % i oktober.

En juridisk konflikt pågår mellan Alecta och Heimstaden AB. Alecta har inlett ett skiljedomsförfarande mot Heimstaden AB då huvudägaren, Fredenborg AS, har etablerat fondverksamheten Heim Global Invest, vilket Alecta anser strider mot aktieägaravtalet. Heimstaden AB bestrider dock detta. Samtidigt gör Folksam, en annan betydande investerare i Heimstaden Bostad, en annan bedömning och anser inte att något avtalsbrott föreligger.

Primärmarknaden har också blivit lugnare. Även om vissa emissioner ägt rum under veckan, har vi inte deltagit i någon av dem.

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.3 Amerikansk inflation får marknaden att pusta ut

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Veckobrev v.2 Fed väntar på mer bevis innan räntesänkning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Månadsbrev December, Vinsthemtagningar inför årsskiftet

Under årets sista månad såg vi breda nedgångar på marknaderna, där exempelvis S&P 500 föll med 2% och europeiska Stoxx ...

Läs mer

Veckobrev v.1 Vad händer med räntorna i USA?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.