Veckobrev v.50 – FaceBook i blåsväder

Veckan har kantats av avvaktan på det förväntade vaccinet som hittills endast har börjat användas i Storbritannien. De byråkratiska kvarnarna i EU och USA maler lite långsammare men snart bör det vara här. Efter några veckor med kraftfulla återhämtningar har denna vecka därför inneburit en lugnare utveckling med en knapp nedgång i världsindex.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera norska Scatec Solar som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då köptes in redan i början av 2019.  Bolaget bygger, driver och investerar solparker och finns representerade i världens alla världsdelar. För närvarande är man delaktig i solparker med en sammanlagd produktion av 1500 MW men har ytterligare ca 350 MW under uppbyggnad. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 7 ”Hållbar energi för alla”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. Resultatet hittills skäms inte för sig då aktien är upp ca 300% sedan investeringen inleddes.

Veckans händelse

Under onsdagskvällen lämnade Federal Trade Commission, efter en lång utredning, in en stämningsansökan mot FaceBook. Man menar att FaceBook har missbrukat sin dominerande ställning. Kravet är bland annat att Facebook ska tvingas göra sig av med Instagram och Whatsapp. FTC har som mål att rulla tillbaka Facebooks konkurrenshämmande beteende och återupprätta konkurrensen så att innovation och fri konkurrens kan blomstra, enligt kommitténs ordförande. Dessutom har 46 stater tillsammans lämnat in en liknande stämningsansökan. För första gången finns nu alltså en reell möjlighet att en av USA:s mäktigaste techjättar ska brytas upp.

Veckans spaning

Köp en julklapp till dig själv i år. Den alldeles nyutkomna boken ”The great demographic reversal”, skriven av Charles Goodhart och Manoj Pradhan är en mycket spännande läsning. Duon tar sig an en analys av de kommande decenniernas ekonomiska utveckling och menar att vi kommer att få helt ändrade ekonomiska förutsättningar. Inflation och högre räntor kommer att komma tillbaka. Detta beror på de demografiska förändringarna med en åldrande befolkning samtidigt som globaliseringen avstannar och den stora tillgången på arbetskraft som närt den deflationistiska utvecklingen under de senaste årtiondena blir mindre i takt med de demografiska förändringarna. Mycket spännande om än lite skrämmande.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland MTG, OEM, Husqvarna och Sinch som alla gått fint och stigit mellan 5%-20%. Sverigefonden har haft en fin vecka och slagit sitt jämförelseindex med 0,88%.

Globalt ser vi flera nordiska bolag bland vinnarna denna vecka. Tyska ”Linas Matkasse” Hellofresh toppar vinnarlistan följd av Haldex, Husqvarna och Scatec Solar som vi presenterade ovan. Alla är upp mellan 8% – 20%.

Veckans Makro

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg igen, efter ett par veckor med fallande siffror, och uppgick till 859.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag ökade med 237.000 personer och uppgick till 5.757.000 personer. Väntat var hela 5.335.000 personer och utfallet blev därmed en negativ överraskning. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna förutom under ett par veckor i november.

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade, men utöka tillgångsköpen. Styrräntan ligger därmed kvar på 0,00 procent. ECB ökar storleken på QE-programmet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) till 1.850 miljarder euro (1.350), och programmets genomförandetid förlängs till och med mars 2022. ECB upprepar att räntorna kommer att förbli på nuvarande, eller lägre, nivåer till dess att de ser att inflationsutsikterna på ett robust sätt närmar sig målet under prognoshorisonten, och att detta närmande återspeglas av den underliggande inflationsdynamiken. Pandemin är fortfarande en stor risk för hälsa och ekonomi i euroområdet. Restriktionerna dämpar ekonomin, som antas ha krympt under fjärde kvartalet. Det sade ECB-chefen Christine Lagarde i kommentarerna i samband med räntebeskedet. Hon sade att tjänstesektorn har dämpats av den lägre mobiliteten och att inflationen förblir låg. Inflationen kommer sannolikt att vara negativ till i början av 2021. Hon sade att den ekonomiska utvecklingen är ojämn mellan sektorer, att hushållen är försiktiga och att balansräkningarna tynger. Vid frågestunden sade Christine Lagarde att den andra vågen av coronapandemin är kraftigare än ECB räknade med och att ECB förlängde PEPP med nio månader på grund av en bedömning av hälsoläget framöver. ECB ser en BNP-nedgång med 2,2 procent under fjärde kvartalet, vilket kommer att tynga utfallet under första kvartalet nästa år.

Stålföretaget SSAB för diskussioner med finansiella rådgivare om en nyemission för finansiering av det kritiserade möjliga förvärvet av Tata Steels stålverk Ijmuiden i Nederländerna. Den potentiella affären har fått kritik från flera håll då Ijmuiden beskrivs som koldioxidtungt och skulle därmed sinka SSAB:s strävan om att minska på koldioxidutsläppen för koncernen. SSAB nämns i sin nuvarande form som ett föredöme i branschen som med all sannolikhet kommer att få bra betyg i den kommande hållbarhetsgraderingen, Taxonomi, som är tänkt att införas succesivt under 2021. Syftet är genom att styra investerare in i de bästa bolagen, ur ett hållbarhetsperspektiv, tvinga bolagen att bli bättre på hållbarhet.

Veckans räntespaning

Budstriden i norska Entra, som kan jämföras med svenska Vasakronan fastigheter, har tagit ny vändning under veckan. Entra värderade upp sitt fastighetsbestånd för att få budgivare att hoppa av eller höja budet. SBB meddelade under veckan att man kliver av budgivningen. Castellum har sedan tidigare köpt norska statens andel på ca 8 %. Under veckan meddelade även fastighetsbolaget Balder att man köpt in sig i bolaget och äger i dagsläget 10,01 % av Balder.

De långa räntorna har rört sig nedåt under veckan och den svenska 10-åringen handlas nu kring -0,02 ner från ca 0,06 i början av veckan. Den motsvariga amerikanska räntan handlas kring ca 0,89 nu ner från ca 0,97 i början av veckan.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.