Veckobrev v.50 – Embracer köper IRL spel

Världens börser har handlat med försiktighet under större delen av veckan i väntan på räntebesked i USA. Världsindex är ner med drygt 1% för veckan.

Veckans Bolag

Vi har i veckan, för fondernas räkning, deltagit i en nyemission i svenska Embracer.

Det digitala spelföretaget Embracer ser sig själv som moderbolaget till företag som utvecklar och förlägger PC, konsol- och mobilspel för den globala spelmarknaden. Man är ett ekosystem för entreprenöriella företag inom spel- och underhållningsindustrin.

Anledningen till nyemissionen är att man avser förvärva brädspelsgruppen Asmodee. Vi ser förvärvet som en stor förändring i positiv riktning för Embracer. Asmodee åtnjuter närmast monopolistisk position på världsmarknaden med titlar som 7 Wonders, Ticket to Ride och Catan. Vi ser diversifieringen in i brädspelsmarknaden som mycket positivt för Embracer. I stället för hög volatilitet i rapporteringen och fokus på försenade dataspelsprojekt kommer Embracer nu få mycket stabilare kassaflöden och vinst.

Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Embracer för fondernas räkning.

Veckans Händelse 

Federal Reserve meddelade på onsdagskvällen att man lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,00-0,25 procent. Däremot meddelar man att tillgångsköpen ska trappas ner i en takt på 30 miljarder per månad, en justering från tidigare 15 miljarder per månad. FOMC skriver att i ljuset av inflationsutvecklingen och den fortsatta förbättringen på arbetsmarknaden beslutas nu att takten i tillgångsköpen ska reduceras ytterligare.

Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan antyder att man kommer att höja styrränteintervallet till 0,9 procent till slutet av 2022, för att därefter höjas gradvis under kommande år till 2,1 procent i slutet av 2024.

Det senare är inte minst intressant mot bakgrund av den diskussion vi förde här förra veckan då vi analyserade marknadens förväntansbild på FED:s ränteförändringar och konstaterade att dessa väntades nå 1,5% i slutet av 2024, klart lägre än FED-ledamöternas förväntansbild. Trots detta föll marknadsräntorna på centralbankens besked och dollarn försvagades. Marknaden hade uppenbarligen hyst större farhågor rörande FED:s åtgärder och mottog beskedet med lättnad, en aning märklig suck av lättnad kan tyckas givet ovanstående diskrepans i den framtida förväntansbilden men ibland är marknaden inte helt lätt att läsa.

Veckans Spaning

Även svensk inflation förväntas stig om man får tro Kantar Sifo Prosperas kvartalsvisa undersökning av förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden, arbetsmarknadens parter och inköpschefer. Den svenska KPIF-inflationen väntas vara 2,3 procent om ett år, 2,1 procent om två år och 2,1 procent om fem år. Det är över Riksbankens mål på samtliga perioder.

Vi finner det framförallt intressant att konstatera att marknaden ligger klart före centralbanken i sin inflationsbedömning helt i motsats till förhållandena på den amerikanska marknaden där centralbanken gör en mer hökaktig bedömning än marknaden.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland ABB, Atlas Copco och Ericsson som alla är upp mellan 2% – 3%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Cibus, Aros Bostad och Storytel som alla är upp mellan 5% – 10%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Calliditas, Aros Bostad och Nordisk Bergteknik som tillhör våra Hållbara Inval är upp 5% – 30%. I övrigt hittar vi, bland annat, Pfizer, Bristol Myers och Colgate i topp med uppgångar på mellan 5%-15%.

Veckans händelser i fokus

Alltsedan Oncopeptides forskningsmisslyckande tidigare i höst har svenska biotechbolag haft det tufft kursmässigt. Därför är det extra roligt att konstatera att FDA har beviljat Calliditas ett accelererat godkännande för Nefecon som används för behandling av patienter med primär IgA-nefrit med risk för snabb sjukdomsprogression. Som den första och enda godkända behandlingen specifikt utvecklat för denna progressiva njursjukdom ger detta äntligen hopp för IgAN-patienter, enligt Calliditas vd Renée Aguiar-Lucander. Roliga nyheter både för Calliditas och de av fonderna som äger aktier. (IgA-brist är den vanligaste primära immunbristen i Sverige. I sällsynta fall kan bristen leda infektioner som drabbar slemhinnor i luftvägsinfektioner såsom upprepade förkylningar, luftrörskatarrer, bihåleinflammationer och ibland även lunginflammationer. Slutligen kan IgA-brist leda till autoimmuna sjukdomar, allergier, vissa tarmsjukdomar och progressiva njursjukdomar där Calliditas framför allt fokuserar på det sistnämnda).

I Europa går centralbankerna åt olika håll. Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade. ECB konstaterar att framstegen i den ekonomiska återhämtningen och mot inflationsmålet på medellång sikt tillåter en stegvis minskning i takten i tillgångsköpen de kommande kvartalen. Den brittiska centralbanken däremot höjde på torsdagen basräntan med 15 punkter till 0,25 procent och blir därmed den första av världens ledande ekonomier att höja räntan sedan pandemins nödutryckningar.

Veckans Räntespaning

I veckan har ett antal centralbanker släppt protokoll från sina senaste möten. Se ovan i texten för kommentar om FED och ECB.

Från den nordiska kreditmarknaden kan vi rapportera att Balder har fått höjd utsikter för sitt kreditbetyg från S&P. Man har gått från tidigare negativa till stabila utsikter. Betyget är BBB. Även AstraZeneca har fått höjda utsikter. De har kreditbetyg BBB+ från Fitch och har fått höjt från stabila till positiva utsikter. Detta efter att man slutfört förvärvet av amerikanska Alexion. Tillväxten framöver kommer accelerera kommenterar ratingbolaget Fitch.

I övrigt börjar det lacka mot jul och nyemissionsmarknaden verkar ha stängt igen för året. Vi har således inte deltagit i någon nyemission i veckan.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.