Veckobrev v.5 Vad händer i H&M?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Trevlig helg önskar vi på Cicero Fonder!

Marknaden har varit avvaktande inför onsdagens räntebesked, vi noterar också en del fallissemang i rapportfloran bland de stora amerikanska teknikdrakarna.

Världsindex är därmed relativt oförändrat under veckan.

Veckans Bolag – Sinch
Ett av våra intressanta bolag är det kommunikationsbolaget Sinch. Efter en fantastisk resa på Stockholmsbörsen under 2019–2021 har det gått betydligt trögare sedan dess. Vi hade turen att lämna Sinch under 2021 och har börjat investera smått under 2023, till en, vad vi tycker, intressant nivå.

Sinch erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster som gör att kunderna kan integrera meddelande (SMS)-, röstapplikations- och mobildatatjänster i sin verksamhet i kommunikationen med sina kunder. Tjänsterna används för hantering av kritisk information hos exempelvis banker, flygbolag, aktörer inom sjukvården samt teknikbolag.

På torsdagen kom nyheten att en nederländsk startup (Bird) inom meddelandeprogramvara påstår att man är i samtal med externa investerare om att ta in pengar för ett potentiellt förvärv av sin mycket större amerikanska börsnoterade konkurrent Twilio. Sinch aktie steg först rejält på nyheten, men föll nästan genast tillbaka när ett nytt rykte om att Bird efter sitt förvärv ämnade prispressa marknaden rejält, När vi insåg att båda ”nyheterna” härrörde sig från Linkedin meddelanden från Bird-grundaren Robert Vis som han dessutom tog bort snabbt insåg vi att substansen sannolikt var liten. När Sinch aktie dessutom fortsatte att falla, som det ofta blir när en rörelse startar tog vi chansen att öka lite i fonderna, tack Robert Vis. Vi ser fram emot en spännande framtid som aktieägare i Sinch för fondernas räkning.

Veckans Händelse – När Centralbankerna talar – lyssnar marknaden?
Federal Reserve lämnade som väntat styrränteintervallet oförändrat på 5,25–5,50 procent på onsdagskvällen. FED slopade samtidigt signalen om eventuell ytterligare åtstramning, men noterade också att kommittén behöver bli mer övertygad om att inflationen uthålligt är på väg mot 2 procent innan en räntesänkning kan bli aktuell. Vid den efterföljande presskonferensen förtydligade chefen Jerome Powell att en räntesänkning i mars inte är basscenariot, men nästan alla FOMC-ledamöter tror ändå att det kommer att bli lämpligt att sänka räntan i år.

Som vanligt ackompanjerades räntebeskedet av en presskonferens och FED har förtroende för att inflationen är på väg ner, men behöver större förtroende för att inflationen uthålligt är på väg mot 2 procent innan en räntesänkning kan övervägas, Powell ser inte räntesänkning i mars som troligt. FED vill se en fortsättning på den senaste tidens goda inflationsnyheter och säkerställa att det är en verklig signal FED-chefen noterar att inflationen har dämpats trots en stark ekonomisk tillväxt. Ränterörelserna har inte varit stora i veckan, man kan notera, se nedan amerikansk 2-åring, att räntebeskedet inte innebar någon förändring.

För ett år sedan trodde FED-ledamöterna att den ekonomiska tillväxten behövde dämpas något för att pressa ner inflationen. Nu tror FED inte att det behöver vara nödvändigt att dämpa ekonomins styrka. Slutsatsen får bli att trots att Powell stänger dörren för sänkning i mars tar han bort alla hot om fortsatta höjningar och tydliggör att en stark ekonomi inte behöver tämjas. Marknaden var nöjd och dollar och räntor föll på beskedet

Även Riksbanken lämnade på torsdagen styrräntan oförändrad på 4,00 procent helt i enlighet med förväntningarna. Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 20 september, då den höjdes med 25 punkter till 4,00 procent.

Riksbanken konstaterar att räntehöjningarna har bidragit till att den tidigare så höga inflationen har sjunkit, men bortsett från energipriserna är inflationen fortsatt för hög och det finns risk för bakslag. En åtstramande penningpolitik bedöms fortfarande vara nödvändig för att inflationen ska stabiliseras nära målet. Därefter följer en hel del av den vanliga diskussionen som vi avhandlade angående FED ovan om vad som kan hända och inte. Intressant är dock att Thedéen därefter nämner att styrräntan troligen kan sänkas tidigare än vad som indikerades i prognosen i november. Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år, säger Thedéen. Det är ju inte minst intressant med tanke på att undertecknad ej kan påminna sig någon gång under de senaste decennierna då Riksbanken har agerat före FED och ECB och vi är tveksamma till att det skulle hända nu.

På statistikfronten noterar vi att de den franska inflationstakten sjönk till 3,1 procent i januari från 3,7 procent i december.

Dessutom sjönk inflationen i Tyskland till 2,9 procent i januari jämfört med 3,7 procent i december.

Därmed ser det mesta just nu ut att gå i rätt riktning rörande inflationen och vi tror ändå att det är sannolikt med åtminstone en amerikansk räntesänkning senast i maj.

Veckans Spaning – Reflektioner i rapportfloran – Vad händer i H&M?
Rapportsäsongen har startat och vi ser tydliga tecken på att verkstadsbolagen har upplevt en inbromsning under det fjärde kvartalet. Några som går åt motsatt håll i intjäningsmomentum är bankerna. Vi har sett fina bankrapporter i USA, där våra innehav i Bank of NewYork Mellon, Goldman Sachs och JP Morgan alla har kommit in starkt. Samma trend ser vi nu hos de svenska bankerna. Hittills har SEB och Swedbank rapporterat och trenden är tydlig med bra intjäning drivet av starka räntenetton och framför allt fina utdelningar. Efter en stark vinstutveckling förra året slog SEB till med en extrautdelning. Bankens styrelse, med Marcus Wallenberg i spetsen, föreslår en ordinarie utdelning om 8,50 kronor per aktie samt en extra utdelning om 3 kronor per aktie, utöver detta fortsätter man med sina återköpsprogram.

Utdelningskapaciteten är, se nedan, mycket stor i de svenska bankerna. Bilden visar vad FI ansåg om bankernas kapitalstruktur vid halvårsskiftet 2023 och det finns alltså stor potential i alla bankerna. Marknaden har kanske inte vågat hoppas på så stora utdelningar av flera skäl. Kanske huvudsakligen då debatten går i riktningen mot att bankernas vinster har stigit under räntehöjningscykeln, vilket faktiskt inte är helt sant då utlåningsmarginalerna faktiskt har sjunkit under året. Nu verkar bankerna ändå våga dela ut rejält och vi tror att det finns ett överraskningsmoment kvar på denna punkt när Handelsbanken rapporterar. Vi vill gärna se att bankens nya VD, Michael Green, också inleder ett återköpsprogram, i likhet med SEB.

H&M redovisar ett rörelseresultat på 4,3 mdr kronor för det fjärde kvartalet där analytiker hade räknat med 4,6 mdr, Vd Helena Helmersson avgick och aktien föll som en sten. Naturligtvis innebär Vd-bytet extra dramatik och Daniel Ervér är ett internrekryterat, oprövat kort, precis som Helena var för fyra år sedan. Kanske är det svårt att komma inifrån när man ska leda ett bolag som behöver ett visst mått av förändring. Ska vi vara ärliga har ju inte aktie-caset i H&M fungerat de senaste 9 åren sedan aktien toppade i februari 2015. De tuffaste konkurrenterna Inditex, med bland annat Zara i portföljen, och Fast Retailing, Uniqlo, har återhämtat sig fint efter pandemin och verkar anpassningsbara, pigga och fräscha till skillnad mot hangarfartyget H&M. Dagens marknad kräver framför allt att man är snabbfotad och anpassningsbar. Det ska hela tiden finnas en ny kollektion att posta på Instagram. Lyckas man inte med ovanstående hänger man inte med. Nedan illustrerar vi det genom att helt enkelt jämföra försäljningsestimaten hos de tre konkurrenterna.

Ovan ser vi tydligt att H&M inte hänger med konkurrenterna försäljningsmässigt och lyckas man inte med det faller estimaten. I den miljön hänger heller inte aktiekursen med, se nedan.

Ovan ser vi kursutvecklingen för de tre konkurrenterna de senaste två åren, H&M naturligtvis vit och nederst. En aktie är sällan i stigande trend med fallande estimat. Vi tror det krävs ett omtag i H&M och det har man ju naturligtvis försökt, men tyvärr inte lyckats med under de senaste nio åren. Det blir trots allt spännande att följa utvecklingen och det finns en sannolikhet att familjen tröttnar på börsens kortsiktighet och köper ut bolaget från börsen…

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Netel, Nomura och Cinis Fertilizer som alla är upp med mellan 10–15%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Volvo Cars, Netel och Beijer Ref med uppgångar mellan 8–24%.

Veckans Räntespaning
Vi har fått riksbanksbesked från FED och Riksbanken under veckan, läs mer om det ovan.

På kreditmarknaden fick Intrum sitt kreditbetyg sänkt från B1 till B2 av Moodys. Utsikterna justerades från stabila till negativa. Detta efter att bolaget sålt tillgångar för 11 miljarder till det amerikanska investmentbolaget Cerberus. Anledningen till nedgraderingen är bland annat att skuldsättningen inte kommer minska i närtid som bolaget tidigare kommunicerat. Intrums obligationer handlade ner kraftigt på beskedet, upp emot 5% på längre löptider.

Vi deltog i en nyemission från det norska bolaget Scatec som producerar förnyelsebar energi. Bolaget är aktiva inom framförallt solenergi och finns bland annat i tillväxtmarknader i Afrika och Asien. Bolaget gjorde en grön emission på 1,75mdr NOK. För detta fick man betala Nibor+425bps, vilket motsvarar nästan 9% i kupong.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.17 Aktiespararna Global Direktavkastning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Uppesittarkväll – Cicero Fonder

Uppesittarkväll med Cicero Fonder Under onsdagen den 24 april gästade våra förvaltare André Netzén Örn och Peter Magnusson programmet Uppesittarkväll. …

Läs mer

Den 3:e maj startar vi Aktiespararna Global Direktavkastning

Den 3:e Maj startar Cicero Fonder en ny aktivt förvaltad globalfond som investerar i bolag med hög direktavkastning och/eller återköp. …

Läs mer

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.