Veckobrev v.5 – Facebook-frossa

Inflationsoron är fortsatt drivare för den kortsiktiga marknadsutvecklingen. Under veckan har vi fått se en rekyl efter den senaste tidens nedgångar, att rapporterna från bolagen över lag inte överraskar negativt bidrar också till att inge marknaden lite hopp. Världsindex är upp ca 3% under veckan.

På torsdagen kom räntebesked från Bank of England som höjde styrräntan med förväntade 0,25% till 0,5%. Europeiska Centralbankens, ECB:s, råd beslutade däremot vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade. Styrräntan ligger därmed kvar på 0,00 procent. Rådet håller fast vid planen om obligationsköp på 40 miljarder euro i månaden under andra kvartalet 2022 och 30 miljarder euro i månaden under tredje kvartalet. Från oktober 2022 kommer de att vara 20 miljarder euro i månaden så länge som det krävs. Räntorna kommer att vara på nuvarande eller lägre nivåer tills ECB-rådet ser att inflationen når 2 procent långt före slutet på prognoshorisonten.

I England ser läget lite annorlunda ut. Inflationen väntas stiga ytterligare de kommande månaderna, till nära 6 procent i februari och mars, innan den toppar kring 7,25 procent i april. Toppen ligger nu runt 2 procentenheter högre än vad BoE räknade med i sin novemberrapport, och speglar de globala energipriserna och priserna för handlade varor.

Inflationsspöket och höjda räntor har varit på allas läppar under årets inledande veckor. Vi tror att vi kommer att få se en lugnare utveckling av inflationen i takt med att vi kommer längre in på året. Vårt huvudscenario är att de stigande inflationssiffrorna som vi har sett under det senaste halvåret därmed är tillfälligt drivna av komponentbrist på bland annat halvledare, energipriser och ett återöppnande av ekonomierna som kortsiktigt skapar högre kostnader i form av exempelvis återanställningar och därmed driver inflationen.

Man måste dock komma ihåg att inflation är lite lurigt då utvecklingen bygger på ett flockbeteende och speglar marknadens samlade förväntningar på prisförändringar. Tror man att mat och el ska bli dyrare vill man naturligtvis ha högre lön för att kompensera för detta och därmed bidrar man själv till att öka inflationen.

I det lite bredare perspektivet tror vi att deflationistiska trender råder i världen med teknikutveckling och globalisering som de främsta faktorerna. Detta är trender som är här för att stanna.

Vi vill därmed understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu trots allt pumpas ut för att stödja återhämtningen via obligationsköp och låga räntor borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Även om stimulanserna kortsiktigt skulle minska en del tror vi att vi även framledes kommer att ha låga räntor ur ett historiskt perspektiv. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar som vi just har sett i inledningen av 2022.

Rapporter

På onsdagskvällen kom Facebooks ägarbolag, Meta, med en rapport, som i likhet med Netflix för ett par veckor sedan inte riktigt nådde marknadens förväntningar och aktien föll med 17% i efterhandeln och därefter ytterligare under torsdagen. Tekniksektorn i övrigt tog sig en rejäl törn under torsdagen och tekniktunga Nasdaq 100 var under dagen som värst ner över 4%. Under fredagsmorgonen ser terminerna på de amerikanska börserna ut att återhämta sig något. Efter stängning kom en bra rapport från Amazon som steg med 14% i efterhandeln.

Mönstret med bra rapporter vi hittills har sett imponerar i övrigt. Viktiga teknikbolag som TSMC, ASML och Microsoft har alla varit bra. Trots detta stiger bolagen möjligen på sina rapportdagar för att sedan falla tillbaka. För närvarande oroar sig marknaden mer för stigande räntor och därmed favoriseras inte aktier, framför allt inte i tillväxtsegmentet.

Veckans vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Collector, Hexatronic och Sagax som alla är upp mellan 6% – 12%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland XVIVO, OEM och Nordnet som alla är upp mellan 8% – 14%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Trianon, Arise och OX2 som tillhör våra Hållbara Inval är upp 7% – 12%. I övrigt hittar vi, bland annat, Cloudflare, AMD och Hexatronic i topp med uppgångar på mellan 8%-11%.

Veckans räntespaning

Som tidigare nämnts så lämnade ECB sitt räntebesked under veckan och som väntat lämnades räntan oförändrad. Däremot kommunicerade man att en eventuell räntehöjning under 2022 inte längre är uteslutet. Detta fick europeiska räntorna att stiga samt att index för europeiska investment grade krediter gick isär med ca 5bps och kreditindex för high yield med ca 20bps. Räntorna i Europa steg kraftigt efter beskedet, den svenska 10-åringen steg från ca 0,36% i början av veckan till att handlas runt 0,52% i slutet av veckan.

Trots en intensiv rapportvecka har det varit en del aktivitet på primärmarknaden. Vi deltog i ett par emissioner under veckan, Företagsparken Norden emitterade en 3,25-årig obligation med en volym på 500 miljoner som betalar Stibor+600bps. Vi deltog även i en emission från Ericsson som gjorde en 5-årig obligation på 750 mEUR som betalar m/s+98bps.

Trevlig helg!

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.