Veckobrev v.5 Centralbankerna ger marknaden styrka

Trots räntehöjningar från både FED och ECB har marknaden varit urstark under veckan. Framför allt teknikbolag har lett utvecklingen i kölvattnet av fina rapporter från exempelvis Netflix och Facebooks ägarbolag Meta.

Världsindex är slutligen upp drygt 2% för veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Ett av våra intressanta, hållbara bolag är Ferroamp som vi nu har ägt ett tag för fondernas räkning.

Ferroamps produkter ligger helt i tiden, huvudprodukten är Energy Hub som är en fasbalanserare och ”spindeln i nätet” för ett effektivt energisystem i hem eller kommersiella fastigheter. Energy Hub kan med fördel användas tillsammans med ett batteri, elbilsladdare, timprisavtal på el och solceller. I princip räcker det att räkna hem investeringen i Energy Hub endast med ett av ovanstående användningsområden, även för en privatbostad och vill man använda mer än en funktion bör man definitivt titta på produkten. I kommersiella fastigheter finns en god potential att spara mycket pengar på det smarta utjämningssystemet som produkten har för att undvika växlingsavgifter mellan lik- och växelström.

Tillväxten i bolaget är mycket god med en försäljning som växte med 10% 2021 och efterfrågan på företagets tjänster är fantastisk just nu. Ferroamp tillhör de innovativa pionjärerna i branschen. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Ferroamp primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla.

I veckan gjorde vi tilläggsinvesteringar i bolaget för fondernas räkning. Bolaget har nämligen annonserat att orderingången under hösten har varit urstark och att man går in i 2023 med en orderbok på mer än 350 miljoner kronor. Detta ska jämföras med en försäljning totalt under 2022 på ca 200 Mkr. Försäljningstillväxten kommer att skjuta i höjden i jämförelse med de 10% vi nämner ovan kan vi kanske förvänta oss 200% tillväxt under 2023. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans Händelse – Centralbankerna höjer räntan
Amerikanska börser inledde onsdagen med fallande kurser men räntebeskedet från Fed fick pessimister att retirera och S&P 500 stängde rejält upp. Fed signalerar att nuvarande räntebana gäller (dvs räkna med en till två ytterligare höjningar) men samtidigt var centralbankschef Powell positiv till att inflationsutvecklingen går åt rätt håll samt att ekonomin mjuklandar, vilket var en stor skillnad jämfört med varningarna han sände i samband med decemberhöjningen som fick marknaden att oroa sig.

Skulle inflationen falla tillbaka snabbare än väntat, så kommer Fed sänka innan årsskiftet. Vi tror att Fed kan ha höjt klart, inflation- och arbetsmarknadsdata innan marsmötet avgör.

Även räntor föll sex till 10 punkter och dollarn tappade på Powells uttalande.

Marknadsallyt som började efter Fed-beskedet i onsdags kväll fick ytterligare näring efter ECB:s räntebesked igår. Även om båda centralbanker på papperet levererade precis vad som väntades var avsaknaden av negativa överraskningar vad marknaden tog fasta på. ECB höjde som väntat med 50 punkter, lovade att höja 50 punkter till i mars och signalerade att fortsättningen därefter bestäms av hur data utvecklas. Att Lagarde samtidigt målade upp en mer balanserad riskbild för inflationen visar ändå att ECB börjar ta intryck av alla signaler om att inflationen håller på att ge med sig. Det, tillsammans med finansmarknadernas förkärlek för att ta ut svängarna i förskott är en förklaring till det positiva mottagandet. Framför allt långa räntor föll kraftigt igår i Europa, precis som i USA kvällen före. Tyska 10-årsräntan föll 21 punkter (till 2,07%), den italienska backade hela 40 punkter (till 3,89%) medan den svenska var ned 15 punkter (till 1,82%).

Veckans Spaning – Vi kikar på tillväxten
Sveriges BNP sjönk 0,6 procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal enligt SCB:s BNP-indikator, som är en tidig sammanställning av de kvartalsvisa nationalräkenskaperna. Enligt prognoserna väntades BNP ha stigit 0,2 procent jämfört med föregående kvartal. Även i december minskade Sveriges BNP 0,5 procent jämfört med föregående månad och minskade 1,8 procent jämfört med samma månad föregående år. Prognosen av årets sista kvartal pekar mot en utveckling i BNP för helåret 2022 på 2,4 procent i jämförelse med föregående år.

BNP fortsatte ner i december och gav tillsammans med föregående månader en svag avslutning på det gångna året. Vi tror att den utveckling vi nu ser definitivt handlar om inflationstryckets effekter på hushålls – och företags ökade kostnadstryck, vilket bidrar till försiktighet, sparande och åtstramning. Det sistnämnda är exakt de ingredienser som behövs för att driva ner inflationen och förhoppningsvis bidra till en normalisering av de ekonomiska förutsättningar som för tillfället råder i Sverige.

Även den tyska bruttonationalprodukten sjönk oväntat 0,2 procent under det fjärde kvartalet jämfört med det närmast föregående kvartalet. Analytiker hade väntat sig att BNP skulle vara oförändrad under kvartalet.

Trots ovanstående tecknar IMF en ljusare bild av utvecklingen i världsekonomin, Överraskande motståndskraftig efterfrågan i både USA och Europa, lägre energikostnader och Kinas återöppnande är några positiva faktorer som lyfts fram. Prognosen om en inbromsning står fast men BNP-utsikterna på global nivå skrivs upp med ett par tiondelar från oktober och IMF ser möjligheten till en vändpunkt, med tillväxt som bottnar ut och lägre inflation.

Sammanfattningsvis är det nu tydligt att centralbankernas räntehöjningar biter rejält på tillväxten. Låt oss nu hoppas att tillväxten inte faller för mycket innan inflationen tydligt normaliseras och centralbankerna har möjlighet att börja justera räntorna nedåt igen. Vi önskar sjunkande inflation, men inte ekonomisk recession.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Aker Carbon Capture, SunRun och Borregard med uppgångar mellan 10%-12%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Vitec, Lagercrantz och Xvivo med uppgångar mellan 11%-18%.

Under Strecket
Marknaden har gått otroligt starkt under januari, vilket är mycket roligt och flera av våra fonder är upp omkring 10% hittills i år. Under torsdagskvällen kom några besvikelser bland de stora teknikbolagen. Amazon, Google och Apple misslyckades alla att leva upp till marknadens förväntningar. Sannolikt får vi en ganska trist börsdag under fredagen i USA. En andhämtning kanske behövs, vi får hoppas att den inte blir för lång.

Ur ett tekniskt perspektiv, nedan illustrerat av S&P 500, såg det fram till och med torsdag kväll mycket lovande ut. En köpsignal utlöstes då index passerade 4100 med en förväntansbild på en stark nära framtid. Faller index dock tillbaka igen under 4100 kan en större rekyl vara i antagande då index försökte bryta upp men misslyckades kan styrkan förbytas i svaghet. Index kan dock gärna gå ner mot 4100, men hålla sig över, och samla lite kraft inför en stark fortsättning. Den eufori som tidigare i veckan har rått med anledning av starka teknikbolagsrapporter från bland annat Netflix och Meta med stora positiva kursrörelser som följd lär komma av sig lite efter gårdagskvällen. VI står alltså lite vid ett vägskäl i marknaden just nu och vid sådana kan det finnas skäl att snegla lite på de tekniska nivåerna som egentligen bara är en kvantifierad modell av beteendevetenskap hos investerare.

Veckans Räntespaning
Det har varit en händelserik vecka med räntebesked från både FED och ECB. Båda centralbankerna levererade räntehöjningar enligt marknadens förväntningar. FED höjde styrräntan med 0,25% och ECB med 0,5%. FED signalerade att tidigare annonserad räntebana gäller med en till två ytterligare höjningar. Centralbankschefen från FED, Jerome Powell, är nöjd med utvecklingen av inflationen och att ekonomin går mot en mjuklandning. Centralbankschefen från ECB, Christine Lagarde, lovade även en höjning med 0,5% på mötet i mars och att man sedan inväntar data för att avgöra hur framtida eventuella höjningar kommer att se ut.

Nästa vecka är det Riksbankens tur att lämna räntebesked, väntat är då en höjning med 0,5% och med höjningarna från både FED och ECB känns den än mer som gjuten.

Räntebeskeden fick de långa räntorna att sjunka kraftigt, den svenska 10-åringen inledde veckan på 2,1% och handlades som lägst runt 1,8% för att i skrivande stund handlas kring 1,89%.

I primärmarknaden sker det en del emissioner nu även om det är något lägre volym än vanligt. Billerud emitterade totalt 2mdr mdr SEK fördelat på en FRN- och en fastränteobligation med en 5 och 3-årig löptid. Vi deltog i FRN-obligationen på 5år som betalar 3m Stibor + 160bps. Kupongen blir således initialt 4,56%.

 

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.45 Riksbanken dubbelsänkte

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.44 Vacklar Magnificent 7?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Högsta betyg på Morningstar

Läs mer
USA-valet närmar sig - hur resonerar Cicero Fonder?

USA-valet närmar sig – hur resonerar Cicero Fonder?

Det amerikanska valet är intressant och viktigt ur flera perspektiv. Om Donald Trump vinner, vilket det mesta talar för, kan …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.