Efter några veckor med kraftfulla återhämtning har denna vecka inneburit en lugnare utveckling med en uppgång i världsindex på endast 0,5 % och Stockholmsbörsen återfinns strax under nollan trots nya positiva vaccinnyheter.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera dansk/norska Cadeler A/S som är ett relativt nytt bolag i portföljerna då det noterades på börsen för endast ett par veckor sedan. Bolagets installerar och utför service på vindkraftverk ute till sjöss, s.k offshore och har schemat fullbokat för sina tre båtar under de närmaste åren. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 7 ”Hållbar energi för alla”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag på den nystartade börsresa och vi tror att det kommer att bli en trevlig resa i alla avseenden.
Veckans händelse
Financial Times gör gällande att uppsatta källor inom EU menar att man är på väg att utesluta Ungern och Polen från det hjälpprogram som planeras för att stödja ekonomierna i unionen under pandemin. Skälet är naturligtvis på grund av det veto som de båda länderna har använt för att förhala programmet då de vill underlätta utbetalning av EU-pengar till länder som bryter mot unionens krav på god rättsstatlighet och demokratiska principer. De två länderna vill få EU att slopa kravet om eventuell förtida återbetalning av stödmiljarder till länder som bryter mot EU:s rättsstatsprinciper. Polen och Ungern menar att detta endast handlar om förmynderi och att alla länder ska vallas in i samma liberala, ideologiska fålla.
Veckans spaning
Orderingången för tunga lastbilar i Nordamerika, i kategorin Class 8, uppgick till 51.900 i november, en uppgång om 33 procent jämfört med oktober och nära 200 procents ökning från november i fjol. Pandemins påverkan på ekonomin fortsätter att gynna lastbilsmarknaden. Order accelererade i november, då fraktraterna stigit till rekordnivåer de senaste tre månaderna, och transportbolagens och åkeriernas vinster bör följa med. Vi är framför allt mycket positiva till Volvo som under hela detta stökiga år visat att man har hållit i marginalerna på ett helt annat sätt än vid tidigare konjunkturnedgångar. Vi är också positiva till att till och med konkurrenter i branschen erkänner att Volvo leder elektrifieringsutvecklingen i segmentet för tunga lastbilar. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen för bolaget under kommande år.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Readly, Xvivo, Avanza och Oncopeptides som alla gått fint och stigit mellan 8%-10%. Vi ser framförallt mer uppsida kortsiktigt i Oncopeptides där ett amerikanskt FDA-godkännande förhoppningsvis väntar runt hörnet.
Globalt ser vi ser vi samma bolag som i Sverigeportföljerna bland vinnarna med ett undantag. Cancerforskningsbolaget Targovax är upp 27%. Därutöver hittar vi Readly, Avanza och Oncopeptides som alltså har stigit mellan 8%-10 under veckan.
Veckans Makro
Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk igen, efter ett par veckor med stigande siffror, med 75.000 personer förra veckan och uppgick till 712.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade med 569.000 personer och uppgick till 5.520.000 personer. Väntat var hela 5.915.000 personer och utfallet blev därmed en klart positiv överraskning. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna förutom under ett par veckor i november.
Storbritannien blev det första land i västvärlden som godkänt ett C19-vaccin efter en snabb specialprocess från det brittiska läkemedelsverket. Man godkände vaccinet från Pfizer som utvecklats tillsammans med tyska BioNTech där den slutförda FAS III studien visar på ett 95-procentigt skydd mot viruset. Storbritannien hinner därmed före både USA och resten av Europa i kampen om de attraktiva doserna och planerar att börja vaccinera under nästa vecka.
Vi har fått lite indikatorer på konjunkturutvecklingen i form av inköpschefsindex under veckan. Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 57,5 i november jämfört med 56,8 i oktober. Det framgår av det inköpschefsindex för industrin som sammanställs av Caixin Media och Markit Economics. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn steg till 57,5 i november jämfört med 55,7 i oktober. Det var den högsta noteringen sedan i mars 2010. Såväl utbud som efterfrågan ökade i en snabbare takt i november, trots rapporter om nya covid-19-fall i vissa områden. Även exportefterfrågan utvecklades bra i november.
Inköpschefsindex för svensk tjänstesektor steg till 58,6 i november från 55,3 föregående månad. Därmed kan man även här notera en positiv överraskning. Indexleverantören noterar att tjänstekonjunkturen har stärkts ytterligare och för fjärde månaden i rad är PMI-tjänster över det historiska snittet.
Gymnasieskolan i Sverige kommer från den 7 december till den 6 januari att övergå till fjärr- eller distansundervisning. Det sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen, tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström och Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör. Värt att notera är att åtgärderna genomförs trots att man inte kan se en ökad spridning just i Gymnasieskolan.
Veckans räntespaning
Riksbanken påbörjade sina köp genom anbudsförfarande under veckan. Man köper obligationer med kreditbetyg BBB- eller högre. Från redovisningen ser det dock ut som att man enbart köpt för 10 msek via anbud. Under föregående vecka handlade Riksbanken obligationer till ett värde av 250 msek och totalt har man handlat för 2 mdr.
Primärmarknaden börjar lugna ner sig efter en intensiv höst men det görs dock en del emissioner fortfarande. Vi deltog i en emission i Link Mobility som är ett norskt bolag som tillhandahåller kommunikationsplattformar för ex SMS. Obligationen är på 5 år och betalar en fast kupong på 3,375%.