Veckobrev v.49 – Awardit förtjänar en Award

Världens börser har handlat med försiktig optimism under större delen av veckan med fokus på något lägre räntor i USA. Världsindex är upp med drygt 1,5% för veckan.

Veckans Bolag

Vi har i veckan, för fondernas räkning, deltagit i en nyemission i svenska Awardit.

Det digitala tjänsteföretaget Awardit hanterar främst kundlojalitets- och bonusprogram åt exempelvis SAS och COOP. Man administrerar hela programmen åt bolagen och kan därmed ta bra betalt för denna premiumtjänst. Bolaget sysslar även med hantering av presentkort och företagspresenter. Det sistnämnda är stort i exempelvis Tyskland där förtag har möjlighet att skattefritt dela ut presenter för 35 EUR/mån till sina anställda, vilket de flesta utnyttjar.

Tillväxten är mycket god med en försäljning som växer med 100%. Pengarna man får in i nyemissionen går till att köpa ett bolag i Tyskland för att stärka sin närvaro där.

Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Awardit för fondernas räkning.

Veckans Händelse 

De senaste veckorna har vi fått lära oss att Omikron inte bara är ett belgiskt Death Metal band utan också nästa hotande C19 variant.

En inledande laboratoriestudie från amerikanska Pfizer visar på resultatet att tre doser av bolagens vaccin hjälper till att neutralisera omikronvarianten. Enligt Pfizers vd Albert Bourla skyddar även två doser av vaccinet mot allvarlig sjukdom orsakad av Omikron, men prelimära data visar på att en tredje dos ger ett förbättrat skydd. Aktien steg under onsdagen på beskedet.

En tidig japansk studie visar att Omikron verkar vara drygt fyra gånger mer smittsam än delta. Studien bekräftar sannolikt oron över den nya variantens smittsamhet. Hiroshi Nishiura, professor i hälso- och miljövetenskap vid Kyoto University, har analyserat den data som finns tillgänglig sedan 26 november i den sydafrikanska provinsen Gauteng.

I flera områden i Sverige hittas nu fall av Omikron och vi får hoppas att nya restriktioner kan få bukt med utbrottet.

Veckans Spaning

Det har knappast undgått någon att marknaderna på senare tid har prisat in tidigare och snabbare räntehöjningar från Federal Reserve efter de starka inflationsindikationerna vi har sett. Trots detta stiger inte de längre marknadsräntorna. Nedan kikar vi på amerikansk 10-årsränta de senaste tre månaderna. Man kan tycka att det är lite märkligt att räntorna inte stiger trots en kraftigt förändrad bild av centralbankens agerande.

Svaret hittar vi nog i att förväntansbilden på lite längre sikt också indikerar att räntehöjningar kan komma att följas av räntesänkningar längre fram.

Fed funds forwards indikerar nu att Fed kan komma att sänka räntorna 2025 efter att ha höjt dem ungefär fem gånger och slutligen nå 1,5%.

Detta beteende visar ändå på en viss oro för de avkylande effekterna av taperingeffekterna från Fed. Om denna prissättning av en räntesänkning består, eller till och med stiger, kommer det att bli ännu tydligare att investerare är skeptiska till att centralbanker kan genomföra någon mer meningsfull åtstramning, med andra ord ett Japanscenario.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Truecaller, Lifco och Traton som alla är upp mellan 8% – 13%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Paradox, Awardit och Hexpol som alla är upp mellan 8% – 10%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Truecaller, Cambi och Kalera som tillhör våra Hållbara Inval är upp 10% – 13%. I övrigt hittar vi, bland annat, kinesiska Piduoduou och Alibaba samt svenska Lifco och Awardit i topp med uppgångar på mellan 8%-13%.

Veckans Räntespaning

Från Riksbankens novemberprotokoll, som publicerades under veckan, framgår det att ledamöterna anser att det finns fortsatt behov av en expansiv penningpolitik. Detta för att på sikt få upp inflationen till målet på 2%. Samtidigt menar Riksbankschef Stefan Ingves att penningpolitiken är på väg in i en ny fas och reporäntan bör höjas i slutet av prognosperioden. Detta trots svårigheterna i att varaktigt få inflation i linje med målet.

Den svenska kreditmarknaden har varit relativt lugn den senaste veckan. Det har inte varit särskilt många nyemissioner och känslan är att det kommer bli lugnt fram till januari nästa år.

Idag blickar vi västerut och mot den amerikanska inflationssiffran som presenteras under dagen. Efter ”chocknoteringen” på 6,2% förra månaden förväntas inflationen stiga till 6,8 för november. Priser på begagnade bilar har fortsatt att stiga samtidigt som transport och produktionsproblem har lett till fortsatt begränsat utbud av varor. Marknaden förväntar sig således en hög siffra igen och det borde inte ha så stor marknadseffekt om det slår in.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.