Veckobrev v.49 Avtagande riskaptit

Veckan har präglats av nedgång för global riskaptit trots att Kina verkar vara på väg att lätta på restriktionerna samt att data från USA fortsätter att rulla in med relativt bra styrka. Vi väntar oss att Fed höjer med 50 punkter vid kommande möte den 14 december, men risken är uppenbar att centralbanken signalerar en högre slutpunkt/topp för styrräntan vilket skulle tynga risksentimentet. Marknaden diskonterar relativt kraftiga räntesänkningar med start H2 2023. Samtidigt har vi sett en del starka makrosiffror och marknaden skulle sannolikt i nuvarande läge inte motta en ny trippelhöjning med blida ögon.

Under veckan är Världsindex ner drygt 1,5%.

Två av våra förvaltare, André och Julia, är med i Pareto Podcasts senaste utgåva och berättat hur vi ser på förvaltning i allmänhet samt hållbarhet i synnerhet. Följ länken nedan och lyssna.

Veckans Bolag – LumenRadio
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, LumenRadio, Bolaget noterades på torsdagen och vi deltog då i nyemissionen.

Aktien steg 19 procent till 57 kronor på premiärdagen, vilket var kul.

Bolaget tillhandahåller trådlös kommunikation för affärskritiska tillämpningar inom Internet of Things (IoT). Lumen Radio levererar kort och gott en ”trådlös kabel”. Tillämpningarna applicerades initialt kommersiellt inom det lite smala området att styra ljus vid större evenemang och i arenor. Framtiden ligger emellertid i att styra produkter inom IoT samt produktionsprocesser, inte minst i tuffa produktionsmiljöer med mycket störningar. SKF är en av kunderna som använder bolagets produkter i sina produktionsanläggningar.

Vi är mycket förväntansfulla inför bolagets framtid.

Veckans händelse – Oro för recession återkommer
Veckan bjöd i huvudsak på nya nedgångar på de amerikanska marknaderna sedan oron åter stärkts för den ekonomiska utvecklingen. Den stora farhågan är att tillväxten bromsar till en rejäl recession samtidigt som Federal Reserve för en fortsatt mycket stram penningpolitik för att säkerställa att inflationen inte återkommer. Dollarn försvagades mot euron och EUR/USD handlas nu till ca 1,06. De långa räntorna sjönk rejält och den amerikanska 10-åringen handlades ner till 3,45%. Även oljepriset handlades ner med drygt två procent till årslägsta under 77 USD/fat för Brent-oljan.

Samtidigt har vi fått oväntat starka signaler för tjänstesektorn i USA (tjänste-ISM). Dessutom är arbetsmarknaden fortsatt motståndskraftig och lönerna har accelererat, enligt senaste arbetsmarknadsdata.

Marknaden har i veckan reagerat negativt på de lite starkare makroscenariot givet risken för en större räntehöjning den 14:e december från FED än de 50 punkter som marknaden, och vi, förväntar oss. Det marknaden oroar sig för är att FED ska ta i för mycket och därmed driva ekonomin in i recession. Nedan illustreras tydligt marknadens syn på recession. Sedan i sommar handlar kortare löptider på den amerikansk räntemarknaden högre än längre löptider, nedan illustrerat av amerikansk 10-åring i vitt jämfört med amerikansk 2-åring i blått. Ett mönster där längre löptider handlar lägre än kortare beskrivs som en inverterad yield-kurva och anses allmänt vara en tydlig signal på kommande recession.

Veckans Spaning – detaljhandeln i botten
I HUI:s konjunkturrapport för detaljhandeln som publiceras idag, fredag, spår man inte oväntat riktigt bistra tider för handlarna nästa år. Enligt HUI ser 2023 ut att bli första året med negativ tillväxt sedan krisåret 1994.

HUI spår sammantaget en försäljningsminskning på 3% och framför allt är det sällanköpsvaror som kommer att få det tufft. Sett till enskilda branscher är det byggvaruhandeln som kommer drabbas allra hårdast med -10%, elektronikhandeln med -6% och möbler & heminredning med -4%. Problemen förstärks av att det inte bara är lägre efterfrågan från pressade hushåll som tynger utan även ökade kostnader i form av stigande hyror, löner och energikostnader.

Samtidigt ser vi att matpriserna fortsatte att stiga under november. Jämfört med månaden före var prisuppgången 0,7 procent och på ett år har priserna på maten ökat 15,1 procent, För dagligvaror totalt, som alltså innefattar sådant som inte är mat men som vi köper i dagligvaruhandeln, är prisökningen något lägre, 12,7 procent under 12 månader.

Framför allt har mejeriprodukter stigit i pris gång på gång, i november med 0,9 procent, och på ett år cirka 21 procent exempelvis osten har blivit rejält mycket dyrare, 1,1 procent under månaden, och på ett år +24 procent. Det är lätt att förstå HUI:s detaljhandelsprognos i ljuset av de stigande priserna på mat som hushållen lär prioritera framför sällanköpsvaror. Efter jul kan vi nog tyvärr vänta oss fler tomma affärslokaler i galleriorna.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Sleep Cycle, Cinis Fertilizer, Arise, Xbrane och Oneflow är alla upp mellan 5%-10%. Notera att våra fem bästa bolag i de globala portföljerna är svenska hållbara bolag, kul!

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland nykomlingen LumenRadio, Transtema, Xbrane och Oneflow med uppgångar mellan 5%-19%.

Veckans Räntespaning
Moodys höll en konferens i veckan där man bland annat tog upp den heta fastighetssektorn i Sverige. Flera sänkningar av kreditbetyg är att vänta för sektorn. Detta till följd av bolagens försämrade förmåga att betala sina skulder mot bakgrund av den stigande inflationen och högre finansieringskostnader. Enligt Moodys uppskattar man att sektorn kommer behöva refinansiera omkring 300 mdr SEK närmaste 2 åren men att bankerna kommer kunna absorbera en del av den utlåningen.

Vice riksbankschef Martin Flodén som talade på konferensen sa att sektorn sannolikt inte kommer att behöva stöd från Riksbanken, och att det inte finns någon poäng att stötta företag som inte klarar av att hantera nuvarande lånekostnader. Bolag som inte kan hantera en ränta på 2,5 procent borde, enligt Flodén, ”kanske inte existera”.

Då vi haft ett bättre sentiment senaste månaden fortsätter primärmarknaden att emittera en del, vi ser även en del High Yield- bolag som emitterar i marknaden. Tidigare i höstas var det enbart utvalda namn inom segmentet Investment Grade. Vi deltog i en emission från Intrum som emitterade 450 mEUR med fast ränta på hela 9,25%. Emissionen var kraftigt övertecknad. I samband med emissionen presenterades ett återköpserbjudande av seniora obligationer med förfall 2024.

 

 

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.