Veckobrev v.48 – Omikron, inflation och teknikoro leder marknaden nedåt

Världens börser har handlat svagt under större delen av veckan med fokus på den nya virusvarianten omikrons spridning, amerikansk inflation och Apples efterfrågeuttalanden. Under fredagsmorgonen ser vi dock en större sättning i kölvattnet av ny Covid-oro. Världsindex är ned med knappt 2% för veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska KlaraBo som vi köpt för fondernas räkning i samband med börsintroduktionen i veckan. Bolaget utvecklar och säljer bostäder med en vilja att förändra bostadsmarknaden mot minskad segregering både gällande ekonomiska och demografiska skillnader.

KlaraBo menar att de som bostadsutvecklare har stor påverkan på människor, miljö och samhälle och därmed ett stort ansvar. De menar även att ambitionen är att bidra till positiva värden i samhället och att minimera verksamhetens direkta och indirekta negativa påverkan på miljö och klimat. ”Våra bostadskvarter ska bidra till ett säkert och inkluderande grannskap, där människor kan mötas och känna sig trygga. Vi ska se till att bostadsprojekten genomförs på ett arbetsmiljömässigt säkert sätt, att våra medarbetare mår bra samt att vi har en hög affärsetik och är transparenta med hur vi arbetar”. Tillväxten är mycket god och det finns uppenbarligen ett stort intresse för bolagets bostäder. Bolaget verkar alltså i linje med bland annat FN:s mål nummer 11 ”Hållbara städer och samhällen”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans Händelse 

Fed-chefen Jerome Powell var i en utfrågning i representanthuset på onsdagen. Budskapet var att Federal Reserve kommer att använda sina verktyg för att säkra att den höga inflationen inte blir ihållande. Han sade vidare att inflationsriskerna har ökat, men att de är ”mycket tydligt kopplade” till pandemin. Lönerna stiger, särskilt för arbetare i nedre delen av spannet, men ökningarna sker inte i en oroande takt. ”Vi ser inte att lönerna stiger i en bekymrande takt som tenderar att utlösa högre inflation, men det är något som vi bevakar mycket noga”. Powell konstaterade också att den amerikanska ekonomin är mycket stark just nu, och att processen med återhämtning har kommit längre än i andra länder tack vare finanspolitiskt stöd.

Samtidigt noterar vi att den ekonomiska aktiviteten i USA ökade i en blygsam till måttlig takt i oktober och början av november enligt Federal Reserves egen regionala konjunkturrapport, Beige Book. Flera distrikt noterade att trots stark efterfrågan så hölls tillväxten tillbaka av störningar i leveranskedjorna och brist på arbetskraft. Konsumtionen ökade blygsamt, små lager höll tillbaka försäljningen av vissa varor, särskilt fordon. Byggaktiviteten hölls delvis tillbaka av materialbrist, medan tillväxten inom industrin var solid i många distrikt, även om komponent- och arbetskraftsbrist höll tillbaka utvecklingen även här. Sysselsättningstillväxten varierade från blygsam till stark. Man säger emellertid att stark efterfrågan har tillåtit företag att höja priserna utan större bakslag, även om avtalsåtaganden höll tillbaka vissa prishöjningar. Mot ljuset av informationen i Beige Book är Powells uttalanden i representanthuset lite motsägelsefulla varför styrkan i ekonomin måste ha tilltagit efter Beige Book undersökningen.

Det mest iögonfallande i Powells uttalanden är att han tydligt har övergett retoriken kring tillfällig inflation. Nu medger han tydligt att den amerikanska ekonomin har inflationistiska tendenser. Detta är ett nytt sätt att tala om inflationen och tydliggör att sannolikheten för fortsatta åtstramningar av penningpolitiken samt sedermera möjliga räntehöjningar ökar.

Veckans spaning

Efter att under en tid ha brottats med problem i den globala leveranskedjan har Apple nu även drabbats av sviktande efterfrågan. Apple ska ha meddelat sina komponentunderleverantörer att efterfrågan på mobilerna i serien Iphone 13 har försvagats. Apple har sedan tidigare sänkt sitt produktionsmål för Iphone 13 i år med upp till 10 miljoner enheter, efter att ursprungligen ha haft ett mål på 90 miljoner. Skälet till sänkningen då var den rådande bristen på komponenter.

Nu informerar alltså Apple sina leverantörer att dessa order kan komma att utebli. Reaktionerna på marknaden kom omedelbart, flera av Apples underleverantörer i Asien och Europa har backat rejält under torsdagen. I Sydkorea sjönk LG Innotek 8,4 procent medan TDK i Japan tappade 3,6 procent. I Europa hade ST Microelectronics sjunkit 4 procent medan Infineon var ned 2,5 procent.

Övriga teknikaktier reagerar också negativt under torsdagen då marknaden oroar sig för att vi kanske börjar se början till slutet på den mångåriga fantastiska efterfrågeökningen på teknikprodukter. Det är för tidigt att dra sådana slutsatser men sektorn brottas ju med höga värderingar på många håll vilket absolut kan ge utrymme för vinsthemtagningar.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Profoto, Sleepcycle och Hexatronic som alla är upp mellan 5% – 6%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Awardit, OEM och Aros Bostad som alla är upp mellan 6% – 11%.

I de globala portföljerna hittar vi Truecaller, HP, Nordisk Bergteknik i topp med uppgångar på mellan 8%-11%.

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.