Veckobrev v.48 – Happy Thanksgiving och Centralbanker i fokus

Thanksgivingveckan har inneburit ett ganska lugnt nyhetsflöde och bibehållen stark marknad, världsindex är upp med ca 2,4%.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera amerikanska SunRun som har funnits i våra portföljer i nästan två år nu. Företaget säljer och installerar primärt lite mindre solcellsanläggningar till privatpersoner och företag. Bolagets vision är att via sina solcellsinstallationer ”Creating a better tomorrow, today”. Målet är att bidra i transformationen till förnyelsebar energi i linje med FN:s mål nummer 7 ”Hållbar energi för alla”. SunRun har dessutom varit en riktigt bra finansiell investering då aktien är upp över 400% sedan den köptes in. Den gångna veckan är inget undantag och aktien är upp med ytterligare 10% och hamnar därmed bland de bästa i våra globala portföljer.

Veckans händelse

Finansinspektionen har utfört stresstester på de svenska bankerna. I motsats till resultaten från de senaste testerna i juni kommer man nu fram till att bankerna har ”betydande motståndskraft” mot kreditförluster som kan uppstå och dessutom utrymme att upprätthålla kreditförsörjningen. Storbankerna ser därmed enligt testet ut att kunna upprätthålla en tillräcklig kapitalposition i förhållande till myndighetskraven även om de skulle genomföra utdelningar enligt sina utskiftningsmål för åren 2019 till 2022. Det har även ryktats om att ECB kommer tillåta utdelningar under 2021 från välkapitaliserade europeiska banker. Kanske kan vi alltså hoppas på bankutdelningar till våren, vilket är något som vi har positionerat oss för.

Veckans spaning

Under hösten har intresset att notera bolag på börsen, s.k IPO:s, varit mycket stort. Vi har bland de nya bolagen hittat några riktiga guldkorn som vi sannolikt kommer att äga länge, inte minst i det hållbara segmentet såsom Patient Sky som vi presenterade förra veckan och Caedler som noteras idag. Vi noterar dock att det stora intresset i flera fall leder till höga värderingar.

Nordnet noterades på Stockholmsbörsen till en riktigt hög värdering. Vi köpte trots allt en liten post till Cicero Sverige då vi kände att intresset för bolaget var mycket stort men valde att sälja posten redan första dagen med god vinst. Vi menar att värderingen är för hög när bolaget utan börserfarenhet genast handlas i linje med konkurrenten Avanza som har gått från klarhet till klarhet under de senaste åren och succesivt jobbat sig in i sin värdering. Vi har hållit Avanza som en favorit i flera år och kommer fortsatt att se bolaget som vårt första val i sektorn.

Veckans Vinnare

Globalt ser vi klara återhämtningar i fastighetssektorn med bl.a. tyska Aroundtown och franska Klepierre bland vinnarna med uppgångar på runt 10%. Därutöver är det kul att se att flera av veckans vinnare återfinns bland våra invalda hållbara bolag. SunRun ovan ståtar Eolus Vind och Scatec Solar med uppgångar mellan 6%-10% under veckan. Vi ser också viss fortsatt återhämtning bland framförallt amerikanska banker där rykten gör gällande att utdelningar snart kanske ska tillåtas av FED. Morgan Stanley, Bank of America och Invesco är alla upp mellan 7%-9%.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland bolag som skulle gynnas av en normalisering i kölvattnet av ett vaccin. Duni, Nobina, Volati och Boliden tillhör alla denna kategori och är upp mellan 6%-11%.

Veckans Makro

Trumpadministrationen meddelade på torsdagen att man inlett förberedelser för att lämna ifrån sig makten till den nya administrationen och Donald Trump sade senare vid en pressträff att han kommer att lämna Vita huset om elektorskollegiet röstar för Joe Biden. Rykten gör gällande att Biden kommer att välja Janet Yellen, tidigare FED-chef, som finansminister. Detta skulle vara ett val som marknaden gillar då man anser att hon som tidigare FED-chef har ett högt oberoende och inga tydliga band till näringslivet som annars ofta är fallet för amerikanska finansministrar. Vidare uppskattas hennes goda relation till nuvarande FED-chefen Powell.

Veckan har inneburit mycket centralbankskommunikation och vi har sett kommentarer i form av protokoll från senaste räntemötena från både FED och ECB samt ett svenskt räntebesked.

ECB menar i protokollet från sitt sista möte att det försämrade läget i ekonomin och ökade risker på nedsidan gör det angeläget att vid decembermötet rekalibrera den penningpolitiska hållningen för att stötta återhämtningen. Med andra ord är sannolikheten stor att vi får se ytterligare penningpolitiska åtgärder från ECB vid decembermötet.

Även FED uttrycker i protokollet från senaste räntemötet i början av november en ökad oro för att en ökad virusspridning kan hämma den ekonomiska återhämtningen. Medlemmarna höll en lång diskussion om programmet för tillgångsköp och föreslog möjliga justeringar framöver. Sannolikt kan vi därmed även här förvänta oss nya stödåtgärder.

Vid räntemötet på torsdagen lämnade den svenska Riksbanken räntan oförändrad men säger att den ökade smittspridningen gör att vi får en ny nedgång i ekonomin, vilket gör att Riksbanken behöver bidra med ytterligare stöd under en tid för att stärka förutsättningarna för en återhämtning. Ekonomin väntas krympa fjärde kvartalet och första kvartalet nästa år, och mot den bakgrunden är det rimligt att göra penningpolitiken än mer expansiv genom att utöka och förlänga tillgångsköpen enligt Ingves.

Veckans räntespaning

Den viktigaste nyheten under veckan var Riksbankens räntebesked där en oförändrad ränta var väntat men man gav positiva nyheter gällande utökade stimulanser. Riksbanken kommer att utöka sina köp av obligationer under hela nästkommande år med ytterligare 200 mdr för att hålla räntorna låga och gynna tillväxten i ekonomin.

Bilia meddelade i veckan att Volvo sagt upp återförsäljaravtalet där även serviceavtalet ingår. Bilförsäljningen är en lågmarginalsaffär och bör inte påverka Bilia så mycket däremot är service en stor affär men där är Bilia relativt säkra på att man kan få ett förnyat avtal på plats då man uppfyller alla kriterier för att få ett serviceavtal.

SBB och Castellum är förnärvarande involverade i en budstrid över Entra, ett norskt fastighetsbolag. Det framgick igår att Castellum köpt norska statens andel i bolaget, 15 miljoner aktier vilket motsvarar ca 8,2 % av bolaget.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.