Veckobrev v.47 – Tre vaccin kan vara på gång inom kort

Efter några veckor med kraftfulla återhämtning har denna vecka inneburit en lugnare utveckling med en uppgång i världsindex på endast 0,1 % dvs i princip oförändrat trots nya positiva vaccinnyheter.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera norska Patient Sky som är ett relativt nytt bolag i portföljerna då det noterades på börsen för endast ett par veckor sedan. Bolagets vision är att via sin cloudbaserade plattform hjälpa olika vårdföretag att ha bättre kontroll på patientens behandling via lättåtkomlig data- och journalhantering för alla inblandade vårdinrättningar som patienten kan tänkas ha kontakt med. Målet är att bidra till en mer precis och adekvat behandling via en tydligare bild av exempelvis all medicinering ordinerad av olika läkare i linje med FN:s mål nummer 3 ”Att förbättra hälsa och välmående”. Man tror sig även kunna öka vårdsäkerhet genom att exempelvis förhindra felmedicineringar. För vårdföretag uppkopplade till tjänsten tror man sig dessutom kunna bidra med signifikanta kostnadsbesparingar. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag på den nystartade börsresa och vi tror att det kommer att bli en trevlig resa i alla avseenden. I veckan verkar investerare verkligen ha fått upp ögonen för bolaget och aktien steg med över 20%.

Veckans händelse

Brexit-förhandlingarna stötte under torsdagen på ännu en motgång. Denna gång är det dock inte parternas kompromissförmåga som är orsaken till problemet. Under torsdagen har EU och Storbritannien diskuterat parternas framtida handelsavtal. Diskussionerna sägs ha framskridit väl men fick dock ett avbrott när en av EU:s förhandlare Michel Barnier blev diagnosticerad med covid-19. Förhandlingarna sägs alltså trots tillbudet gå ganska bra, kanske är Storbritannien mer benägna att förhandla med EU nu när bundsförvanten Donald Trump verkar försvinna ur Vita Huset, så småningom i alla fall. Storbritannien hade nog räknat med ett frihandelsavtal med USA, något som Demokraterna nu inte säger sig vara lika pigga på.

Veckans spaning

Vaccinet kanske rycker närmare. I veckan meddelade Pfizer slutgiltig data för sitt FAS 3 test och annonserade 95% skydd mot C19. Man ämnar ansöka hos FDA under de närmaste dagarna och menar att man teoretiskt skulle kunna leverera de första doserna före jul. Samtidigt har också bolaget Moderna, där AstraZeneca har ett minoritetsägande, levererat data från sin studie som nådde 94,5% skydd i en lite tidigare studiefas än Pfizers. Fördelen med Modernas vaccin är att det kan lagras i -20 grader emedan Pfizers kräver -75 grader vilket gör det en smula mer svårhanterligt. Astra Zenecas egen vaccinkandidat, som utvecklas i samarbete med forskare vid Oxford University, tycks ge ett bra immunsvar även hos personer över 70 år. Det framgår av resultat från pågående fas 2-studier, som i veckan publiceras i tidskriften The Lancet.

Veckans Vinnare

Globalt ser vi klara återhämtningar i fastighetssektorn med bl.a. tyska Aroundtown bland vinnarna. Därutöver är det kul att se att flera av veckans vinnare återfinns bland våra invalda hållbara bolag. Förutom Patient Sky ovan ståtar även Sunrun och Eolus Vind med uppgångar mellan 6%-20% under veckan.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Xvivo, Nent, HMS Networks och Avanza som alla gått fint och stigit mellan 5%-20%.

Veckans Makro

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 31.000 personer förra veckan och uppgick till 742.000 personer. Det är första gången sedan i april som arbetslöshetssiffrorna stiger igen. Naturligtvis har detta sitt ursprung i den åter accelererande pandemin. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade med 429.000 personer och uppgick till 6.372.000 personer. Väntat var 6.470.000 personer. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna.

På torsdagen kom ett oväntat utspel från Trump-administrationens finansminister Steven Mnuchin som vill se ett slut på vissa delar av Feds pandemiutlåning. Fed svarade snabbt att pandemifaciliteterna är viktiga ur ett säkerhetsperspektiv. Varför han väljer att uttala detta är gåtfullt ur många aspekter inte minst då FED ska vara en oberoende aktör utan politisk påverkan.

Vidare kom även uppgifter om att Republikaner och Demokrater närmar sig varandra i kongressen kring återupptagandet av förhandlingar om ett nytt stimulanspaket. Med tanke på pandemins utveckling och arbetslöshetssiffrorna, som vi såg gå i fel riktning under torsdagen, är det hög tid att man återupptar diskussionerna.

Även i Europa är det problematiskt att komma överens om stimulanser. Polen och Ungern lade i måndags sina veton för att stoppa det föreslagna hjälppaketet i EU trots, eller kanske på grund av, att de båda är nettobidragstagare i programmet. Genom sitt veto vill Polen och Ungern tvinga övriga 25 medlemsländer att underlätta utbetalning av EU-pengar till länder som bryter mot EU-krav på god rättsstatlighet och demokratiska principer. Länderna vill få EU att slumpa kravet om eventuell förtida återbetalning av stöd till länder som bryter mot EU:s rättsstats  principer och menar att detta endast handlar om förmynderi och att alla länder ska vallas in i samma liberala, ideologiska fålla. Dödläget kvarstår trots att stödet behövs så väl.

Veckans räntespaning

Under veckan meddelade Riksbanken att man kommer att börja köpa företagsobligationer via anbudsförfaranden med start 2 december. Anbudsförfarandena kommer att ske varannan onsdag och tre dagar innan går man ut med vilka obligationer man önskar att köpa. Efter varje tillfälle kommer man att publicera information om total budvolym, antal bud, tilldelad volym samt pris per obligation.

I februari nästa år ska Riksbanken även börja publicera information om volym och pris per transaktion för samtliga företagsobligationer som man köpt, både genom anbudsförfaranden och direkt i marknaden.

Vi välkomnar detta då vi är positiva till all typ av transparens på företagsobligationsmarknaden.

I övrigt noterar vi att Ericsson återigen är tillbaka i finrummet för krediter. Bolaget har under veckan nämligen erhållit en Investment Grade rating då S&P uppgraderade ratingen till BBB-.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.