Veckobrev v.47 Riksbanken trippelhöjer igen

I veckan skrev Aktiespararen en trevlig artikel om vår fond, Aktiespararna Småbolag Edge, gå gärna in och ta en titt www.aktiespararna.se/nyheter/succetrions-basta-aktietips-bolaget-ar-missforstatt

I kölvattnet av de lite lägre inflationssiffrorna i USA för två veckor sedan har börserna fortsatt upp och veckan slutade med Världsindex upp drygt 2,5%.

Vi önskar med bilden ovan hylla en legend som tyvärr gick ur tiden i veckan. Vi är mycket ledsna för Börje Salmings bortgång och chockade över det snabba sjukdomsförloppet. Vi sänder en tanke till hans familj och hoppas att den fruktansvärda sjukdomen ALS i framtiden kommer att få en lösning.

Veckans Bolag – SignUp Software
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nygammalt portföljbolag, SignUp Software. Bolaget är ett mjukvaruföretag som erbjuder en heltäckande lösning, ExFlow, för elektronisk leverantörsfakturahantering inbyggd i Microsofts affärssystem Dynamics. Bolaget noterades i slutet av 2021 och vi deltog då i nyemissionen. Efter en kraftig börsuppgång valde vi av värderingsskäl att lämna investeringen.

I veckan genomförde bolaget en placering av aktier till rabatt och efter årets börsnedgång fann vi nivån som mycket attraktiv och valde att köpa in oss i bolaget igen. Värderingen har kommit ner och vi tycker inte att marknaden till fullo värderar de globala trender inom effektivisering och digitalisering. Bruttomarginaler och tillväxt är finfina i bolaget och med ytterligare lite kundtillväxt kommer även kassaflödena att komma.

Vi är mycket förväntansfulla inför bolagets framtid.

Veckans händelse – Riksbanken trippelhöjer igen
Vi fick hårda paket från Riksbanken som höjde styrräntan med 75 punkter på torsdagen som visserligen var i linje med förhandstipsen, och lägre än monsterhöjningen i september, men tar man i för mycket? Med budskapet att räntepolitiken dessutom hårdnar ytterligare, snarare än mjuknar är det inte utan att man hamnar i vår diskussion från förra veckan att det är en slak lina man balanserar på där målet är att man ska dämpa och inte döda den ekonomiska tillväxten.

Osäkerheten var stor inför torsdagens besked. Riksbankens egen prognos från i september pekade mot 50 punkter medan förhandstippande analytiker samstämmigt räknade med 75 men viss sannolikhet för hela 100. Men öppningsfrasen i Riksbankens besked om 75 punkters höjning till 2,50 procent, säger egentligen allt: ”Inflationen är fortfarande alldeles för hög”.

Riksbanken tar fasta på att inflationen väntas hänga kvar mer envist på höga nivåer, och skruvar upp sina prognoser för pristrycket 2023. Senast i oktober steg inflationen, förutom energipriserna, oväntat brant och på bred front till hela 7,9 procent. Inflationstoppen väntas fortfarande vara nådd i början av nästa år.

Detta var Ingves sista räntebesked som Riksbankschef och vi minns honom framförallt som en person som stod ”länge” för sina åsikter tills de plötsligt inte gällde längre. Vi menar att kommunikationen från Riksbanken har varit fyrkantig, exempelvis menade Ingves så sent som i början av året att nollränta skulle gälla genom hela 2022 och 2023. Så blev det inte. Vi minns även Ingves helomvändningar kring kritiken angående stigande bostadspriser när Riksbanken fråntogs ansvaret för den ekonomiska stabiliteten i Sverige och endast hade ett inflationsmål att förhålla sig till tystnade Ingves helt i debatten kring bostadspriser. Måhända vore det rimligt att Riksbanken, och dess chef, tog sig upp i helikopterperspektivet ibland och funderade kring fler aspekter än inflation i beslutsunderlaget för ekonomins viktigaste styrmedel, ränteutvecklingen. Erik Thedéen, tidigare FI, får fylla Ingves skor efter nyår.

På temat kring den svenska ekonomins risker måste vi dessutom diskutera EU-kommissionens utlåtande om Sverige i veckan. Enligt dem har svensk ekonomi fyra varningslampor som blinkar för tillfället.

Kommissionen varnar för risker med övervärderade huspriser, hög privat skuldsättning, snabb ökning av skuldsättningen och hög ungdomsarbetslöshet. Slutsatsen leder till att kommissionen kommer att göra en djupgranskning av obalanserna i svensk ekonomi. Huspriserna i Sverige beräknades vara övervärderade med 35 procent 2021, en av de högsta nivåerna i EU. Sedan mitten av 2022 har huspriserna sjunkit märkbart på grund av stigande räntor och energipriser då hushållens finanser har satts under press på grund av den höga skuldsättningen. I år ska kommissionen göra en särskilt studie av risker förknippade med utvecklingen på husmarknaden. Även hushållens skuldsättning i Sverige är bland de högsta i EU och nådde 190 procent av BNP 2021.

Vi menar bara att ovanstående kanske också vore något som Riksbanken borde fundera kring i samband med räntebeslut. Linan är uppenbarligen slak även enligt oberoende granskare från EU. Vi vill dämpa, inte döda ekonomin och med ovanstående internationella oro för obalanser relaterade till ränteberoende borde man kanske fundera kring om Sveriges ekonomi klarar lika stora räntehöjningar som andra ekonomier. Vad tror du Erik Thedéen? Välkommen till ditt nya jobb.

Veckans Spaning – Windowdressing åt fel håll i år?
I veckan har vi tagit del av en intressant analys från Goldman Sachs där man studerar hur Hedgefonder (brukar ibland kallas smarta pengar, smartmoney) är placerade. Vår slutsats är att vi bör bäva lite inför årsskiftet om man antar att Hedgefonder ibland spelar en viktig roll i den kortsiktiga händelseutvecklingen. Inledningsvis kan vi i grafen nedan konstatera att Hedgefonder inte har haft så stora kortpositioner som nu, sedan finanskrisen 2008 (man har alltså blankat aktier) illustrerat av kortpositioner på det breda indexet Russel 3000.

Vidare tydliggörs att Hedgefonderna inte har haft ett bra år, i år heller. Trots stor volatilitet och fallande marknader har genomsnittshedgefonden inte lyckats att tjäna pengar utan är minus 5% under 2022 enligt nedan.

The average hedge fund has returned -5% YTD

Marknaden brukar inför månads- kvartals- och årsskiften tala om windowdressing vilket innebär att snabbfotade investerare, primärt hedgefonder, önskar snygga till siffrorna för att göra sina investerare nöjda. Då investerarna i genomsnitt inte kan vara speciellt nöjda med årets utveckling på -5% bedömer vi sannolikheten som hyfsat hög att hedgefonder gärna kommer att försöka avsluta året i moll givet sina negativa positioner. Det blir mycket intressant att följa men vi tror inte att man ska förvänta sig ett traditionellt årsskiftesrally utan signifikanta fundamentala positiva nyheter såsom exempelvis fortsatt fallande inflation. En annan slutsats man kan dra från statistiken ovan är att när marknaden väl vänder på riktigt kommer det initialt gå ganska snabbt då alla kortpositioner hos hedgefonderna ska täckas snabbt. Spännande.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka endast av svenska bolag,  Flat Capital, Calliditas och Mentice är alla upp mellan 7%-13%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, Teqnion, nyinköpta SignUP Software och Medicover med uppgångar mellan 8%-15%.

Under Strecket – Kina stänger ner igen
Oro för åtstramade covidrestriktioner i Kina, efter nya utbrott, fortsätter att delvis tynga börshumöret. I Peking har parker, shoppingcenter och museum stängt och flera stora städer återinför masstestning av invånarna. Antalet nya fall är nu tillbaka på ungefär samma nivåer som i april och sammanlagt har fem dödsfall rapporterats under veckan, vilket är de första sedan i maj. Vi följer utvecklingen men det är naturligtvis ett steg tillbaka för alla bolag med produktion i Kina.

Första hyresuppgörelsen i Stockholm är klar. Hyresgästföreningen och Balder har enats om en ny hyresöverenskommelse för lägenheter från och med 1 januari 2023 blir den genomsnittliga hyreshöjningen 3,25 procent. Uppgörelsen ser vi som ganska bra ur ett inflationsperspektiv, speciellt då Fastighetsägarna initialt yrkade på 10% i höjning.

Veckans Räntespaning
Riksbanken höjde som väntat styrräntan med 75bps under torsdagen. Räntan ligger nu på 2,5% och den nya räntebanan indikerar nu att räntan toppar på dryga 3% i början av 2023. Sedan ligger den still på den nivån fram till dess att prognosnivån tar slut 2025. Om Riksbankens prognos stämmer så har vi alltså en nivå på 3% att förhålla oss till i minst 3 år till. Marknaden prisar dock annorlunda, och här tror man på räntesänkningar med start våren 2024.

Under veckan deltog vi en grön obligation utgiven av Boilden. Löptiden var 4,25år och kupongen sattes till 3M Stibor +220 bps. Kupongen landar då initialt på ungefär 4,5%.

Vi passade även på att sälja tillbaka obligationer till SBB. Bolaget köpte totalt tillbaka för ett nominellt belopp om 630m Euro till en viss rabatt.

 

 

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.50 Intea – ett fängslande fastighetsbolag

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Månadsbrev November, Trump tar makten igen

Under månaden har vi sett starka börser lett av de amerikanska marknaderna i kölvattnet av Trumps valseger. Dollarn har varit ...

Läs mer

Veckobrev v.49 Apotea till börsen

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Veckobrev v.48 Kalkonvecka

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.