Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Veckan har bjudit på positiv börsutveckling efter den amerikansk centralbankens publicering av protokollet från det senaste räntemötet på onsdagskvällen.

Världsindex är därmed upp drygt 1% under veckan.

Veckans Hållbara Bolag – Ambea
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag. Svenska Ambea är Skandinaviens ledande omsorgsföretag. Inom företagsgruppen erbjuder man boende, stöd, utbildning och bemanning inom vård och omsorg. Ambea har cirka 31 000 medarbetare på drygt 950 enheter i Sverige, Norge och Danmark. Bolaget vill vara kvalitetsledande i allt man gör och visionen är att göra världen lite bättre, en människa i taget, vilket stämmer väl överens med hur vi på Cicerofonder arbetar.

Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Ambea primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 3, ”God Hälsa”.

Värderingen är tilltalande efter åtta kvartal av vinsttillväxt i kombination med fallande aktiekurs, delvis på grund av problemen hos branschkollegan Human. Vi inser att det sannolikt kommer ta tid för marknaden att omvärdera sektorn men samtidigt är vi övertygade om att de demografiska omständigheterna kommer att vara en drivare för tillväxten i vårdföretagen och att de privata alternativen kommer att kvarstå som ett viktigt komplement till regional och kommunal vård. Vi köpte dessutom Ambea till rabatt i en placing efter stängning på torsdagen, vilken gjordes till 10% rabatt mot redan låg värdering. Vi tror på en intressant framtid och ser fram emot att följa bolagets utveckling.

Veckans Händelse – Inflationen i USA verkar vara under kontroll
Det har minst sagt varit en stökig vecka i Open AI, som fonderna äger via sitt innehav i Flat Capital. Under förr helgen hann styrelsen inte bara peta CEO Sam Altman. Även hans tillfälliga efterträdare, teknikchefen Mira Murati, ersattes på söndagen av Emmett Shear. Han var tidigare vd för streamingsajten Twitch, och har flera gånger uttalat sig dystopiskt om AI-utvecklingen. Emmett Shear har i sin tur kritiserat Open AI:s styrelse för hur Sam Altman fick sparken, och krävt att få en förklaring till varför det skedde. När Sam Altman nu återvänder till vd-posten byts även stora delar av styrelsen ut. Adam D’Angelo blir kvar, medan Helen Toner och Tasha McCauley avgår. Bret Taylor, tidigare vd på Salesforce, blir ny ordförande och Bill Clintons tidigare finansminister Larry Summers blir ny ledamot. Tillsammans ska de utse en styrelse på upp till nio personer och Microsofts uppges vilja ha en plats. Även Sam Altman väntas återvända till styrelsen så småningom. På torsdagen meddelade den gamla styrelsen att skälet till Altmans uppsägning berodde på att han inte hade varit helt tydlig med projektet AGI, och att han hade planer på att kommersialisera det. AIG, artificiell generell intelligens, är ett svårdefinierat uttryck som ungefär betyder en så pass avancerad AI att den är smartare än en människa och de facto på egen hand kan lära sig saker. Open AI skulle ha gjort framsteg inom detta område som Altman delvis undanhållit styrelsen. Styrelsen är tillsatt av stiftelsen som kontrollerar Open AI och ska ha möjlighet att stoppa projekt som man anser är för outforskade och kan vara farliga för samhället att kommersialisera. Se den något snåriga ägarbilden nedan.

Det vi tar med oss av den stökiga veckan är dels att det nu verkar som om bolaget kan fortsätta sitt banbrytande arbete, dels att Microsoft var villiga att köpa aktier från de anställda till en värdering om 86 mdr USD vilket är omkring tre gånger så högt som den senaste finansieringsrundan. Det är också tydligt att om inte en uppgörelse hade gjorts för bolagets fortlevnad hade Microsoft tagit över alla anställda. Ur ett säkerhetsperspektiv kring utvecklingen av potentiellt farliga produkter ser vi det som bättre att Open AI med sin stiftelse- och övervakningsstruktur fortsätter att leda AI-utvecklingen. Vi är generellt positiva till detta upplägg men menar att styrelsen borde ha skött situationen internt i stället för den öppna ridå som nu blev fallet. Vi hoppas att styrelsen fortsätter att övervaka arbetet och de produkter som lanseras i framtiden men också att man har lärt sig något av veckans händelser.

Veckans Spaning – Smått och gott från Thanksgivingveckan
Fed-protokoll från FED´s senaste räntemöte där räntan lämnades oförändrad togs emot med ro. FED är avvaktande och anser att räntorna bör hållas i åtstramande territorium under ”en längre tid”. Protokollet visar att FOMC-ledamöterna var eniga i att hålla räntorna åtstramande under en längre tid, tills inflationen varaktigt sjunker ned mot målet. De flesta ansåg att risken för fortsatt hög inflation var större än tvärtom, och protokollet innehöll, som tidigare, en varning om att Fed kan höja igen om det visar sig nödvändigt. Samtidigt upprepades att man kommer att gå försiktigt fram, vilket ger protokollet en mer balanserad ton. Uppgången i obligationsräntor under tiden fram till mötet (31okt-1 nov) uppmärksammades vid flera tillfällen i protokollet och man noterade att ihållande förändringar i de finansiella förhållandena kan påverka ränteutvecklingen. Man har tidigare sagt att de stigande marknadsräntorna motsvarar en räntehöjning av styrräntan i termer av att kyla ner ekonomin. Sedan beskedet har amerikanska räntor sjunkit tydligt men var i princip oförändrade efter publiceringen av protokollet på onsdagskvällen.

Svenska Riksbanken höll denna gång sitt penningpolitiska möte i Jönköping och i torsdags hölls en pressträff på högskolan i Jönköping om räntebeskedet. Utlokaliseringen var ett led i att prova Riksbankens beredskapsplan. Det har fungerat bra, enligt riksbankschefen Erik Thedéen. Mötet i Jönköping var första gången i modern tid som Riksbanken höll sitt penningpolitiska möte utanför Stockholm. Men riksbankschefen Mats Thedéen håller det inte för osannolikt att det i framtiden kan hållas på fler platser där Riksbanken har kontor i framtiden.

Innehållsmässigt så lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad på 4 procent. Beslutet fattades av en enig Riksbanksdirektion. Man menar att den strama penningpolitiken i omvärlden bidrar till att inflationen fortsätter att sjunka tillbaka från fjolårets toppnivåer. Riksbanken konstaterar att inflationen fortsatt är för hög och att det kvarstår risker för att den inte ska fortsätta sjunka tillräckligt snabbt och stabiliseras vid målet. Inflationen har dock sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt, menar man. Blickar vi framåt så indikerar Riksbankens räntebana att styrräntan kan komma att höjas ytterligare i början av nästa år.

Marknaden blev positivt överraskad av beskedet och räntekänsliga aktier, som fastighets- och bostadsbyggare steg. Vi vill inte vara motvalls, men med både ECB och FED som lämnat sina styrräntor oförändrade och den förstärkning av den svenska kronan som vi har sett den senaste månaden, efter den mycket svaga utvecklingen de senaste åren (som har varit en stor bidragsgivare till importerad inflation) hade Riksbanken här ett gyllene tillfälle att visa att man menar allvar. En ytterligare höjning med i reala termer irrelevanta 0,25% hade kunnat bidra till en fortsatt kronförstärkning som skulle kunna ha stor inverkan på inflationens fortsatta nedgång. ”Short term pain” får ställas emot “long term gain”. Marknaden var osäker inför beskedet och en höjning hade även den mottagits väl i detta läge, inte minst ackompanjerad av en tydlig förklaring.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Netel, Permascand och Yubico med uppgångar mellan 12–14%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flexion Mobile, Netel och Smart Eye med uppgångar mellan 12–15%.

Veckans Räntespaning
Efter att de senaste svenska inflationssiffrorna sjönk lämnade Riksbanken räntan oförändrad på 4% under torsdagen. Beskedet var lite oväntat och förväntningen i marknaden var delad för en höjning respektive oförändrad ränta. Riksbankschefen Erik Thedéen sade att beslutet var välavvägt och tre faktorer bidrog till att de landade i att lämnade räntan oförändrad; momentum i inflationen har visat positiva tecken, företagen tycks ha ändrat sitt prissättningsbeteende och konjunkturen visar en lägre aktivitet, bland annat via svagare arbetsmarknad, vilket dämpar inflationstrycket.

Räntorna har stigit marginellt under veckan för både 2-årsräntan och 10-årsräntan. Samtidigt har kreditspreadarna fortsatt att krympa. Den europeiska kreditspreaden för investment grad handlas nu kring 67,7bps ner från 69,8bps i slutet av förra veckan. Motsvariga siffran för high yield handlas nu kring 375,6bps ner från 386,8bps.

På primärmarknaden deltog vi i en ny obligation från Nibe som emitterade totalt 1,9 mdr SEK fördelat på både 3 och 5 års löptid med fast och rörlig ränta. Vi deltog i en obligation med 5 års löptid till fast ränta som betalar MS+145 bps vilket motsvarar en kupong på 4,578%. Vi deltog även i Autocirc Group AB:s utökning av befintlig skuld till rörlig ränta som betalar 3M Stibor + 875 bps.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.3 Amerikansk inflation får marknaden att pusta ut

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Veckobrev v.2 Fed väntar på mer bevis innan räntesänkning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Månadsbrev December, Vinsthemtagningar inför årsskiftet

Under årets sista månad såg vi breda nedgångar på marknaderna, där exempelvis S&P 500 föll med 2% och europeiska Stoxx ...

Läs mer

Veckobrev v.1 Vad händer med räntorna i USA?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.