Veckobrev v.47 – Covid sänder kalla kårar

Världens börser har handlat med försiktighet under större delen av veckan med fokus på inflation, räntebesked och Thanksgiving-helg i USA. Under fredagsmorgonen ser vi dock en större sättning i kölvattnet av ny Covid-oro. Världsindex är ned med knappt 0,5% för veckan exklusive fredagens rörelse.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Vi har i veckan, för fondernas räkning, deltagit i en IPO i norska Edda Wind. Edda arbetar med Off Shore-service av vindkraftparker. Man samarbetar huvudsakligen med branschens ledare, Siemens Gamesa, men har många partnerskap med marknadens ledande operatörer.  Bolaget har idag två båtar i drift men har fyra under byggnation och har beställt ytterligare två. Dessa finansierades i veckan via en nyemission som vi deltog i för fondernas räkning.  Efterfrågan på företagets tjänster är fantastisk just nu och timpriserna på serviceskepp har utvecklats mycket starkt under den senaste tiden, en utveckling som vi tror kommer bestå under lång tid framöver. Edda tillhör de innovativa pionjärerna i branschen. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Edda Wind primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren och vi tror på en mycket bra utveckling för fondernas investeringar.

Veckans Händelse 

Pandemin kopplar åter ett grepp om Europa i en fjärde våg. Flera länder inför nya restriktioner och i Afrika får vi rapporter om en ny mutation som skakar marknaden.

Goldman Sachs analyserar läget och pekar på en potentiell smäll för tillväxten i euroområdet till följd av coronaspridningen i Europa. Spridningen sker med en stor variation i regionen och kommer att ha en större påverkan för Tyskland, där smittspridningen tagit fart igen, än för länder som Italien och Spanien, menar banken. Vid en eventuell upprepning av förra årets nedstängningar tror Goldman Sachs att euroområdets sammanslagna BNP skulle minska med 1,4 procent samtidigt som att smällen skulle bli större i norra Europa än i södra. I norra Europa har smittspridningen ökat stort under de senaste veckorna och nedstängningarna i bland annat Österrike får banken att tro att fortsatt smittspridning kommer att öka givet den höga smittsamheten hos deltavarianten och det kalla vintervädret i norr.

Trist, men kanske borde även vi här i Sverige, i tid, fundera på att begränsa folksamlingar kring evenemang och fundera kring att rekommendera hemarbete där det är möjligt.

Veckans spaning

Fed kan minska sina tillgångsköp snabbare än den redan aviserade takten för att “tämja” inflationen enligt Feds vicechef Richard Clarida. Han menar att FOMC kan överväga att diskutera takten av den planerade nedtrappningen av tillgångsköpen vid det kommande möte i december. “Jag kommer att titta noggrant på den data vi får mellan nu och december-mötet, och det kan mycket väl vara lämpligt att vid det mötet ha en diskussion kring att öka takten på hur vi minskar vår balansräkning”, sade Richard Clarida. Fed-chefen upprepade att han ser stor uppåtrisk för inflation och förväntar sig en väldigt stark tillväxt i det fjärde kvartalet 2021.

Vi noterar att diskussionen kring inflationens återkomst håller i sig. Vi övervakar utvecklingen noga men menar dock fortfarande att vi sannolikt kommer att få se avtagande inflationssiffror inom kort. Tyvärr tror vi att tillväxten i världsekonomin är bräcklig varför stigande räntor snabbt kyler av konsumenternas vilja att spendera och risken för lågkonjunktur ökar. Därmed försvinner inflationstrycket. Det senare scenariot leder dock sannolikt till riskaversion och marknadsoro. Situationen är därmed delikat för alla centralbankschefer och is i magen är vårt råd.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland H&M, Axfood och Trelleborg som alla är upp mellan 3% – 4%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Transtema, Nimbus, och Teqnion som alla är upp mellan 6% – 12%.

I de globala portföljerna hittar vi HP, Nio, Goldman Sachs och Moderna i topp med uppgångar på mellan 6%-14%.

Veckans Viktigaste

Butiksdöden är ett faktum, i veckan gav jag mig, glad i hågen, ut för att köpa Lego på Lekia till Blackfridaypris. Döm om min förvåning när jag finner att Lekia i Gallerian inte längre existerar. Lekia finns inte längre alls i Stockholms City utan man är hänvisad till gallerior utanför stan. På samma tema konstaterar vi att den amerikanska klädkedjan Gap i veckan redovisade en förlust per aktie om 0:40 dollar för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Analytikerna hade förväntat sig en vinst om 0:51 dollar per aktie. Aktien föll kraftigt.

H&M gick däremot starkt i veckan efter att familjen Persson storköpt i aktien. Familjen Persson har köpt ytterligare drygt 2,9 miljoner B-aktier. Efter köpet kontrollerar familjen Persson 50,5 procent av kapitalet och 75,9 procent av rösterna.  Marknaden spekulerar i att Perssons har tankar på att köpa ut bolaget från börsen. Tankar i den riktningen har intensifierats efter moderbolagets bud på ICA som motiverades med ett behov av att fokusera på faktorer som inte nödvändigtvis kortsiktigt accepteras av marknaden såsom omstruktureringar och större investeringar för att långsiktigt anpassa sig till en marknad i förändring. Skulle vi bara se till utvecklingen i bolaget H&M hade vi för närvarande sannolikt inte ägt H&M alls idag. Vi finner det dock inte osannolikt att familjen vid en gynnsam tidpunkt väljer att lägga ett bud på bolaget för att kunna arbeta långsiktigt i lugn och ro.

Veckans Räntespaning

Riksbanken hade räntebesked i veckan där man gav besked om en oförändrad styrränta på 0 procent. En räntehöjning väntas bli aktuell först under senare delen av 2024.

Räntorna steg något initialt på beskedet men handlade sedan tillbaka i linje med internationella räntor. Även SEK förstärktes för att sedan försvagas under natten mot fredagen.

Riksbanken meddelade även att man kommer fortsätta köpa obligationer för 37miljarder SEK under första kvartalet 2022.
När det kommer till inflationen så förväntar sig Ingves och Riksbanken att den kommer att avta under nästa år. Dels för att energipriserna inte kommer stiga lika snabbt, och dels för att flaskhalsarna kommer lösas upp och tillväxten går in i en lugnare fas.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.