Veckobrev v.46 – Rivstart för Rivian

Världens börser har handlat med försiktighet under större delen av veckan med fokus på bolagsrapporter och makro. Världsindex är upp med knappt 0,5% för veckan.

Veckans Bolag

Vi har i veckan, för fondernas räkning, deltagit i en IPO i finska LemonSoft.

IT-bolaget LemonSoft vill effektivisera sina kunders IT-system och infrastruktur samt bidra till ökad digitalisering och minskade kostnader.

Tillväxten är mycket god med en försäljning och vinst som stigit med 50% respektive 90% under året och fjärde kvartalet har börjat bra med chans till ytterligare tillväxtexpansion.

Vi ser fram emot en spännande tid som aktieägare i LemonSoft för fondernas räkning.

Veckans Händelse 

Marknaden har de senaste veckorna oroat sig för inflation och därmed kommande räntehöjningar. Både i USA, men även i Sverige, har vi de senaste veckorna fått indikationer på att det just nu råder inflationistiska tendenser i ekonomin. Frågan är hur långvarigt detta blir, är det ihållande eller endast ett kortsiktigt utslag av den kraftiga återhämtningen mot normalisering efter pandemin. Många menar också att mycket av inflationstendenserna härrör sig från stigande energipriser och kommer att mattas så småningom. Vi följer marknaden med spänning och noterar att de amerikanska räntorna fortsätter att ticka upp, om än med avtagande takt under veckan.

En av indikatorerna för tillväxt är Philadelphia Fed Index som kom in starkare än väntat i november. Philadelphia Federal Reserves index över aktiviteten i tillverkningsindustrin steg till 39,0 i november jämfört med 23,8 i oktober.

John Williams, Fed-chef i New York sa dessutom på torsdagen att ”inflationsuppgången i USA är brett baserad och underliggande inflation är högre”. Enligt honom är den höga inflationen tuff för den amerikanska befolkningen. Fed fokuserar på att behålla en stark och hälsosam ekonomi med låg och stabil inflation, fortsatte han. Vi fortsätter att bevaka ämnet med noggrannhet.

Veckans spaning

Elbilar är mycket hett på börsen just nu. Nyligen börsnoterade pickupbolaget Rivian har under veckan haft en fantastisk börsresa med en uppgång på ungefär 100%. Detta har lett till en värdering som USA:s högst värderade bolag utan intäkter med ett marknadsvärde på hela 150 miljarder USD, vilket också för upp bolaget till ett marknadsvärde högre än exempelvis VW-koncernen. VW har ett flertal elbilar och säljer i dagsläget ca 9 miljoner fordon per år, Rivian har producerat en handfull bilar och har hittills inte levererat en enda bil till kund.

Via ägandet i elbilsbolaget Polestar har också Volvo Cars gått starkt i veckan, motiverat om man jämför med Rivian, inte motiverat om man funderar kring de investeringar som Volvo Cars också har framför sig för att nå de mål vi tidigare har diskuterat i detta forum rörande bolaget.

Vi går en spännande tid till mötes och vi önskar de nya innovativa bolagen all lycka, men vi tycker också att man ska komma ihåg att traditionella bilbolag som BMW, VW och Toyota också utvecklar framtidens bilar och de har fördelen av att vara vana vid att producera miljontals bilar per år, vilket också kräver sin man i form av produktionsanläggningar, försäljningsnätverk och inte minst serviceverkstäder. Kanske investerare bör ta ett steg tillbaka och fundera kring om det bara är nya företag som kommer att vara vinnare i transformationen från kolvätedrift till el, kanske även Toyotas satsningar på vätgasdrift kan bli den verkliga vinnaren framledes givet elprisutvecklingen under den senaste tiden.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Stillfront, Profoto och Bufab som alla är upp mellan 7% – 12%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Paradox, Stillfront, och Corem som alla är upp mellan 8% – 16%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Nordisk Bergteknik, Truecaller och Sonans som tillhör våra Hållbara Inval är upp 8% – 15%. I övrigt hittar vi, bland annat, Qualcomm, Cyberagent, Stillfront och Cloudflare i topp med uppgångar på mellan 8%-15%.

Veckans Viktigaste

Kinesiska staten meddelar att man ska stödja den problemfyllda kinesiska fastighetsutvecklingssektorn som inom kort kommer att få det lättare att söka finansiering. Kinesiska myndigheter planerar att lätta på restriktioner avseende bolagens möjligheter att låna upp pengar genom säkerställda obligationer redan under november månad. Men man ställer också motkrav, den problemtyngda fastighetsutvecklaren Evergrande föll på Hongkongbörsen på torsdagen efter att bolaget sålt hela sitt 18-procentiga ägande i den kinesiska strömningsplattformen Hengten. Sannolikt kräver staten att man likviderar alla tillgångar man kan i utbyte mot statliga lån. Försäljningen genererar en realisationsförlust på cirka 1,1 miljarder dollar. I förra veckan sålde Evergrande även den nederländska elmotortillverkaren E-Traction för 2 miljoner euro, vilket motsvarade en rabatt på 97 procent jämfört med inköpspriset som var 500 miljoner yuan.

Är måhända spänningarna mellan USA och Kina på väg att öka igen? En kommission bestående av experter inom ekonomi och säkerhet, som samlats av kongressen, rekommenderar att USA vidtar mer aggressiva steg för att minska de kommersiella banden med Kina och varnar för förhöjd risk mot den nationella säkerheten. I kommissionens rapport konstateras att den bilaterala obalansen i handeln mellan USA och Kina har återgått till nivåer som senast sågs innan USA införde tullar på import från Kina 2018. Samtidigt ökar amerikanska investeringar i Kina. Detta ekonomiska beroende är enligt kommissionen särskilt oroande nu efter Xi Jinping senaste steg för att “hävda ointaglig auktoritet” över Kinas företagssektor, steg som suddar ut gränserna mellan skenbart privata kinesiska företag och de som officiellt styrs av det kinesiska kommunistpartiet. Samtidigt måste amerikanska företag och investerar inse att deras deltagande i den kinesiska ekonomin villkoras av kommunistpartiets policyprioriteringar, påpekar panelen. Vi följer utvecklingen noga här.

Veckans Räntespaning

Nivika fastigheter kommer att genomföra en börsintroduktion inom kort. Inför detta genomför man en nyemission av aktier om 1 mdr SEK där bland annat tredje AP-fonden har åtagits sig att teckna aktier i bolaget. Tillsammans med några fondbolag finns ett åtagande om ca 600 mSEK i emissionen. Vi äger obligationer i bolaget och välkomnar en börsintroduktion och därmed en starkare balansräkning.

Fastighetsbolaget SBB fortsätter köpa bolag, man har förbundit sig att köpa 35% av fastighetsbolaget Amasten från ICA-handlarnas förbund (störste ägare) samt Gösta Welandson (6:e störste ägare). SBB går då till en ägarandel på 53% av bolaget, SBB har för avsikt att köpa resterande del av bolaget enligt Ilija Batljan. Amasten förvärvar, förvaltar och bygger fastigheter i tillväxtorter.

På primärmarknaden deltog vi i fastighetsbolaget Wästbygg som emitterade en 3-årig grön obligation på 500 mSEK som betalar Stibor +450bps. Wästbygg som till stor del bygger fastigheter för lager och logistik, bolaget är bland annat med och bygger Northvolt batterifabrik, men bolaget bygger även kommersiella fastigheter och bostäder.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.