Veckobrev v.46 – Pfizer har hittat ett vaccin

Efter förra veckans kraftfulla återhämtning har denna vecka inneburit en något lugnare utveckling med en uppgång i världsindex på ungefär 1,6%.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera Calliditas vars vision är att via sin forskning utveckla läkemedel för att hjälpa människor med sällsynta sjukdomar i linje med FN:s mål nummer 3 ”Att förbättra hälsa och välmående”. Den av bolagets produkter som kommit längst heter Nefecon och bekämpar sjukdomarna Payers Plack och IgA (kronisk njurinflammation). Nefecon levererar redan beprövad verksam substans (Budesonid) till rätt ställe i kroppen. Den specialbehandlade kapseln passerar magsäcken intakt och löses istället upp i tolvfingertarmen. Effekten blir en betydligt bättre behandling av problemen än de som finns tillgängliga idag. Som investerare känns det alltid lite säkrare att investera i bolag som använder sig av beprövade verksamma substanser men istället levererar densamma på ett nytt sätt. I veckan släppte Calliditas FAS 3 data för Nefecon med mycket goda resultat och aktien steg med över 30%. Vi har varit investerade i Calliditas i över ett år och bolaget återfinns i samtliga aktivt förvaltade aktieportföljer.

Veckans händelse

Pfizers vaccin mot covid-19 ser ut att vara både effektivt och säkert enligt en första utvärdering av de pågående fas-3 studierna av vaccinet. Pfizer och den tyska partnern Biontech är de första läkemedelsproducenterna som kan visa upp framgångsrika data från en storskalig klinisk studie av ett coronavirusvaccin. Man hoppas nu kunna leverera de första doserna innan jul efter ett snabbt godkännande av FDA. Börserna reagerade kraftigt positivt på måndagen då nyheten kom.

Veckans spaning

I kölvattnet av vaccinnyheten på måndagen tog många bolag som drabbats hårt av pandemin rejäla kliv uppåt. H&M steg med över 10% och fastighetsbolagen där investerare oroat sig för vakanser om pandemin fortgår, steg brant. Även bankerna, där pandemin inte påverkat vinsterna nämnvärt ännu steg. Här har investerare oroat sig för kreditförluster om pandemin inte tar slut snart. Vi tror att det kan vara en lämplig tidpunkt att börja köpa vissa av den här typen av bolag och har köpt bank i form av Nordea, Handelsbanken och Swedbank under veckan. Värderingen är låg (P/E 8 på -21 estimat) och kassakistorna är fyllda varför vi kommer att få rejäla utdelningar så snart FI anser att tidpunkten är lämpligt.

Veckans Vinnare

Globalt ser vi klara återhämtningar i fastighetssektorn med bl.a. franska Klepierre och tyska Aroundtown bland vinnarna med uppgångar mellan 20%-50% under veckan. Vi hittar också svenska Calliditas och Millicom bland vinnarna med uppgångar på 20%-30%.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Gränges, Skanska, Fabege och Coor som alla gått fint och stigit mellan 20%-25%. Även här ser vi en tydlig trend mot stark utveckling i bolag som gynnas av en normalisering om pandemin kan bekämpas med vaccin.

Veckans Makro

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 48.000 personer förra veckan och uppgick till 709.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade med 472.000 personer och uppgick till 6.786.000 personer. Väntat var 6.900.000 personer. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna. 

Storbritanniens BNP steg 15,5 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Trots uppgången ligger BNP fortsatt 9,7 procent under nivån från slutet på 2019, före pandemin. Siffrorna var i linje med förväntningarna men visar trots allt tydligt att man fortfarande har en lång väg att vandra innan man kan börja att tala om en normalisering.

Industriproduktionen i euroområdet sjönk 0,4 procent i september, jämfört med föregående månad, och sjönk 6,8 procent jämfört med samma månad föregående år. ECB:s chef Christine Lagarde passade på att återupprepa att ECB kommer att fortsätta att arbeta intensivt med QE och tillhandahålla en gynnsam räntemiljö under lång tid framöver i syfte att stötta återhämtningen.

Veckans räntespaning

Efter Biden utropades till vinnare i amerikanska presidentvalet har de långa räntorna stigit under veckan.

Riksbanken publicerade under veckan en stabilitetsrapport där man säger att svenska finansiella systemet hittills har klarat pandemin bra på grund av alla stödåtgärder som genomförts av regeringar, centralbanker och andra myndigheter. Dock är risken fortsatt hög för instabilitet.

Full fart på primärmarknaden under veckan. Vi deltog i 3 emissioner från Volvofinans, LF Bank samt Epiroc. Volvofinans gjorde totalt 1,5 mdr där en del var en 3-årig FRN som betalar stibor+50 bps. LF Bank emitterade totalt 1,2 mdr i efterställd skuld till stibor+320 bps. Epiroc emitterade totalt 2 mdr där det rörliga lånet betalar stibor+80 bps.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.13 Stilla veckan gav små marknadsrörelser

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.12 FED sänkte inte… men börserna steg ändå!

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.11 Ny besvikelse för USA-inflationen

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Februari – Amerikanska börser tar fart igen

Efter lite lugnare utveckling i januari har marknaden åter fått upp ångan rejält i februari. Amerikanska S&P 500 är exempelvis …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.